Mastitida neboli zánět mléčných žláz

16. 1. 2021 · 6 minut čtení

Bolavá ňadra a horečky. Zánět mléčných žláz je onemocnění, které může při neléčení znemožnit další kojení dítěte a v extrémních případech končí na operačním sále. Proč a jak vzniká, jak se mu dá předcházet, jak jej rozpoznat a jak ho řešit, píše Dr. Max BABY.



Jak vzniká zánět mléčných žláz

Několik dní po porodu, ale i v průběhu šestinedělí a vzácně i v prvních měsících kojení mohou mléčné žlázy takzvaně zatvrdnout. To se stává při nedostatečném odčerpávání mateřského mléka z prsu v důsledku slabého nebo nerovnoměrného kojení. V takovém případě obvykle stačí mléko odsát, prs nahřát, rozmasírovat a opětovně odsát.

Pokud je však žena nakažena infekčním onemocněním, jako je např. zlatý stafylokok, může dojít k rozvoji mastitidy neboli zánětu mléčných žláz. Provází ji nejčastěji horečky, bohužel často i vysoké kolem 40 °C. enormní bolestivost prsu, nezřídka také slabost, zimnice a únava, se přidružují k vyčerpání organismu při boji s infekcí, stejně jako u jiných, například respiračních onemocnění a viróz.

Při podezření na mastitidu je vždy potřeba navštívit lékaře, zánět totiž sám od sebe nezmizí ani ho bez lékařské pomoci nevyléčíte.


Jak se pozná mastitida

  • Horečky
    Nezřídka i vysoké kolem 40 °C. Paralen a jiné léky na bázi paracetamolu, které se během kojení mohou užívat, horečku srazí pouze dočasně a je možné je užívat pouze krátkodobě. Pokud tedy horečky neodezní do 1–2 dnů, je lepší vyhledat lékaře.
  • Enormní bolestivost prsu
    Na pohmat horká, plná a ztvrdlá ňadra, velmi citlivá na dotek. V některých případech se ale tak intenzivní bolest neobjeví.
  • Slabost, zimnice, zvýšená únava
    Tyto projevy souvisí s vyčerpáním organismu při boji s infekcí. Může se také objevit celková nevolnost a zvracení.

Jak se mastitida léčí

Zánět mléčných žláz sama doma nevyléčíte. Pokud máte podezření na mastitidu, vždy se poraďte se svým ošetřujícím gynekologem. Ten by měl nejdřív ze všeho potvrdit, zda se opravdu jedná o mastitidu, a následně doporučit vhodnou léčbu.

Vzhledem k tomu, že původcem bývá bakterie zlatý stafylokok, obvykle se užívají šetrná antibiotika, která i nadále umožní kojení. Bez nich zánět samovolně neustoupí.

Další režimová opatření při léčbě mastitidy:

  • Dostatek odpočinku a spánku
    S malým miminkem žena nemůže obvykle úplně „vypnout“, ale onemocnění takového rozsahu už vyžaduje spolupráci partnera, případně babiček a dědečků. Odpočinek a spánek mají silný pozitivní efekt.
  • Bohatý pitný režim
    Kojení samo o sobě vyžaduje zvýšení příjmu tekutin na úroveň kolem 3 litrů denně, převážně ve formě čisté vody, ovocných čajů nebo slabých ovocných šťáv. U mastitidy by se měl, zejména kvůli horečkám, celkový příjem tekutin ještě zvýšit.
  • Tvarohové obklady
    Babská rada, která ale příjemně tlumí bolest a napětí v zanícené oblasti. Na pokožku naneste v tloušťce až dva centimetry vychlazený tvaroh a překryjte utěrkou nebo látkovou plenou, po 15–30 minutách sundejte a opláchněte.

Před kojením je vhodné prso zahřát, ať už teplou sprchou, polštářkem s pecičkami, nebo masáží.

Po ukončení antibiotické léčby je rovněž vhodné posílit střevní mikroflóru. V ideálním případě pomocí zakysaných mléčných výrobků, jako jsou kefíry, acidofilní mléka, jogurty a tvarohy, nebo po konzultaci s ošetřujícím gynekologem i prostřednictvím probiotických preparátů.


Prevence mastitidy

  • Rovnoměrné odčerpávání mateřského mléka, s nímž vám může pomoci odsávačka mateřského mléka.
  • Správná technika kojení. Můžete si vyžádat od svého ošetřujícího gynekologa nebo na porodnickém oddělení kontakt na laktační poradkyni.
  • Vhodné, padnoucí kojicí podprsenky, které nikde neškrtí a jsou pravidelně prané.
  • Hygiena kojení, s níž mohou pomoci jednorázové či pratelné prsní vložky.

Obecnou prevencí je samozřejmě pestrý a vyvážený jídelníček, dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, psychická rovnováha a absence alkoholu a nikotinu.

Neléčená mastitida

V extrémních případech zanedbání péče může mastitida vyústit v absces prsu, kdy se oblast zánětu zaplní hnisem a je nutný operativní zásah. Bez operace může dojít k sepsi, lidově otravě krve, a ta může mít tragické následky. V našich končinách jsou však takové případy zcela výjimečné.


Články k tématu Mastitida neboli zánět mléčných žláz

  • Těhotenská cukrovka

    Těhotenská cukrovka

    · 4 minuty čtení
    Nepříjemný test po 24. týdnu těhotenství a spousta mýtů kolem, to je těhotenská cukrovka. Co přesně ji způsobuje, jaké k ní máte předpoklady a jak vám může změnit těhotenství, se dozvíte v novém článku. 
  • Přehledné informace k očkování dětí

    Přehledné informace k očkování dětí

    · 7 minut čtení
    Která očkování jsou u dětí povinná a která si můžete zvolit? Kdy očkování začíná, co je potřeba vědět předem a na co se připravit po očkování? Přehledné informace o očkování dětí včetně očkovací tabulky vám přinášíme v našem článku.
  • Syndrom ADHD, někdy také hyperaktivita. To je jedna z nejčastějších dětských psychiatrických diagnóz. Co ovšem ADHD skutečně znamená, jak vzniká a co obnáší život s dítětem, které má ADHD, jsme pro vás shrnuli v novém článku Dr. Max BABY.