Opruzeniny nejsou zdaleka jen problémem miminek

4. 9. 2023 · PharmDr. Hana Vondrušková · 5 minut čtení

Opruzeniny, odborně intertrigo nebo lidově zkratka vlk, označují nepříjemný a bolestivý zánět kůže, který vzniká v místech těla, kde je vlhko, teplo a kde se o sebe kůže tře. Zejména v teplých měsících roku, kdy se přidá ještě zvýšené pocení, není vznik opruzenin ničím zvláštním. Jak se s nepříjemným problémem vypořádat vám poradíme v našem článku.


Opruzeniny nejsou jenom plenková vyrážka, umí často potrápit i dospělé.
Opruzeniny se vyskytují mezi kožními záhyby v důsledku tření, vlhkosti a nedostatku proudění vzduchu.

Jak opruzeniny vypadají?

Při opruzení kůže zarudne, svědí a pálí až bolí. V závažnějších případech kůže může začít mokvat a krvácet. Ve většině případů však při rázném zásahu opruzeniny vymizí do několika dnů.

Opruzeniny u dospělých - koho trápí nejčastěji?

Opruzeniny vznikají nejčastěji v kožních záhybech, kde o sebe kůže tře nebo kde se pokožka setkává s oblečením. Jsou to hlavně třísla, vnitřní strany stehen, podpaží, v oblasti pod prsy, mezi prsty u nohou nebo v oblasti konečníku a intimních partií. Osoby trpící nadváhou nebo obezitou jsou přirozeně opruzeninami ohroženy více. Je doloženo, že muži trpí častěji opruzeninami než ženy.

Vznik opruzenin může ovlivnit třeba i typ zaměstnání, dost často trápí řidiče z povolání, nebo vyznavače některých sportů, např. cyklisty. Také nevhodně zvolené oblečení může ke vzniku opruzenin silně přispět (punčocháče, legíny, tanga, slimky apod. obzvláště za horkého počasí). Opruzeniny častěji trápí diabetiky nebo lidi se poruchami imunity.


Jak se zbavit opruzenin?

Obtíže obvykle rychle vymizí, pokud se vám podaří udržovat postižená místa suchá, čistá a dobře větraná proto zvolte volné oblečení, nejlépe bavlněné. Po koupeli (ve vlažné vodě, za použití jemného mýdla) postižená místa jemně osušte a ošetřete pomocí zásypu nebo speciálních mastí či krémů na opruzeniny, který podráženou pokožku zklidní a přispějí k její rychlejší regeneraci. Vhodná je například kalciová (calcium pantothenicum) nebo zinková mast či masti s dexpanthenolem. V přírodním léčitelství se k ošetřování opruzenin používala lopuchová mast nebo obklady z měsíčku lékařského, který je součástí měsíčkových krémů proti opruzeninám.

Kvasinky a bakterie při opruzeninách

V případě, že opruzeniny při těchto základních opatřeních neustupují, je možné, že se přidala i kvasinková či bakteriální infekce. V tom případě je pak vhodná lokální aplikace některého z volně prodejných léků s antimykotickým účinkem (ty obvykle účinkují i proti některým typů bakterií). Pokud se po několika dnech léčby tímto přípravkem stav nelepší, zarudlá místa se nezmenšují či naopak začínají mokvat nebo se objevují puchýřky, pak je čas navštívit lékaře, který vám poradí s další léčbou.

Jaká je prevence opruzenin?

Prevence opruzenin spočívá v eliminaci faktorů, které jejich vznik vyvolávají. Zde jsou naše tipy proti opruzeninám:

  • Snažte se zabránit nadměrnému pocení. Proti nadměrnému pocení pomáhá dle tradiční medicíny např. pití šalvějového čaje.
  • Noste vzdušné oblečení a bavlněné prádlo.
  • Podržujte správnou hygienu běžně stačí koupel/sprcha jedenkrát denně, event. poté, co jste se silně zapotili. Ani přehnaná hygiena kůži nesvědčí.
  • Po koupeli pokožku jemně, ale pečlivě osušte a ošetřete vhodnými přípravky (zásyp, mast proti opruzeninám).
  • Noste pohodlnou prodyšnou obuv, bavlněné ponožky, v létě sandály.
  • Vyhýbejte se dlouhému sezení na sedadlech z neprodyšných umělých materiálů.
  • Na cesty se vybavte vlhčenými antibakteriálními ubrousky a těmi otírejte rizikové partie.
  • Pokud trpíte nadváhou, pokuste se o její snížení.

  • 5.0
    (1)
    Vysušuje mokvající místa na pokožce a kožní záhyby. Zklidňuje pokožku.
  • 4.7
    (14)
    Mast pečuje o popraskanou, suchou a podrážděnou pokožku dětí i dospělých.
  • Spiridea

    krémpasta 30 g
    Krémpasta pro citlivou kůži pomáhá předcházet vzniku opruzenin.
  • 4.7
    (3)
    Ochraňuje před opruzeninami a zklidňuje podrážděnou pokožku.


    Články k tématu Opruzeniny nejsou zdaleka jen problémem miminek

    •  Koloidní stříbro

      Koloidní stříbro

      · 4 minuty čtení
      Koloidní stříbro je ceněnou součástí přírodní kosmetiky. V současnosti vzbuzuje opět zájem jeho schopnost ochránit pokožku proti nežádoucím mikroorganismům. Uplatnění nachází zejména v produktech na mastnou aknózní pleť či k ošetření a hojení ran.
    • Co pomůže při mykóze nehtů?

      Co pomůže při mykóze nehtů?

      · 3 minuty čtení
      Mykózy jsou infekční onemocnění způsobená plísněmi a kvasinkami. Mykózy nejčastěji postihují kůži, nehty na nohou a u žen pochvu. Vzniku těchto onemocnění napomáhá vlhké prostředí. Mykózy se přenášejí kontaktem s nemocným člověkem nebo používáním společných ručníků a osušek. Velkým rizikem pro přenos mykóz jsou také společné prostory – například bazény, společné sprchy, šatny a posilovny.
    • Lupy – problém, který se dá řešit

      Lupy – problém, který se dá řešit

      · 6 minut čtení
      Lupy nejsou nakažlivé, ani nebezpečné, ale zato pořádně dovedou znepříjemňovat život. Každý, kdo se v životě s lupy potýkal, potvrdí, že mohou být pořádnou zátěží na psychiku. Zejména u teenagerů pak není výjimkou, když se postižený stává terčem posměchu. Při správné péči jsou ale lupy dobře zvládnutelné. Poradíme vám, jak na to.
    O autorovi
    PharmDr. Hana Vondrušková
    PharmDr. Hana Vondrušková
    Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
    Číst více od autora
    O autorovi
    PharmDr. Hana Vondrušková
    PharmDr. Hana Vondrušková
    Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
    Číst více od autora