Parfémy - kompletní průvodce

18. 10. 2021 · 24 minut čtení
Dr. Max parfémy - přináší tipy, jak vybrat ten pravý parfém pro vaši osobnost

Kdo by nemiloval parfémy? Správně zvolená vůně je synonymem elegance, krásy a vášně, stává se naší součástí, je s námi spojena v dokonalé harmonii, dodává sebevědomí a zlepšuje náladu. A to platí pro ženy i pro muže. Vůně vnímáme velmi intenzivně, díky nim si často dokážeme vybavit již dávno zapomenuté zážitky anebo si vzpomeneme na ty, kteří nám jsou nebo byli blízcí.  Ať už sáhnete po své osvědčené vůni, nebo se pustíte do hledání vůně zcela nové, nabídka parfémů na e-shopu Dr. Max zajistí, že budete mít ze svého výběru radost.


Dr. Max přináší tipy, jak vybrat správný parfém



Vůně podle tónů


Vůně charakteristická pro vaši osobnost - hledejte podle tónů



Květinové vůně

Květinové vůně

Historicky jeden z nejoblíbenějších a snadno rozpoznatelných typů vůní. Tvoří jej nejčastěji akordy růží, jasmínu, lilií a pivoňky. Květinové esence se mimo jiné používají ke zředění nebo doladění intenzivnějších parfémů.

Ovocné vůně

Ovocné vůně

Jak už samotný název napovídá, do této rodiny vůní patří ovocné tóny. V ovocných parfémech se nejčastěji setkáme s vonnými esencemi v podobě zralých broskví, černého rybízu, pomeranče a další. Jsou ideální pro letní období.

Orientální vůně

Orientální vůně

Jsou sladké, výrazné až extravagantní. Tyto vlastnosti jim dodává skořice, vanilka, pepř, hřebíček, kadidlo, ambra a orientální pryskyřice. V některých vonných kompozicích najdete také přísady sladkostí, jako jsou například čokoláda nebo Tiramisu.

Dřevité vůně

Dřevité vůně

Tento typ vůní je charakteristický teplými tóny, mezi které se řadí ambra, cedrové a santalové dřevo. Využívají se též mechová a suchá dřeva podtrhující sladké podtóny. Tyto parfémy se hodí především pro slavnostnější příležitosti.

Kořeněná vůně

Kořeněné vůně

Jsou výrazné, silné a pikantní. Kořenité parfémy nejsou pro každého a hodí se spíše na slavnostní události a večírky. Dámské i pánské verze těchto omamných vůní vás okouzlí tóny aromatického pepře, sladké vanilky, bergamotu, tabáku, jalovce nebo tajemné pačuli.

Svěží vůně

Svěží vůně

Tyto energické vůně se obvykle nesou ve vodních, citrusových nebo zelených tónech a zanechávají po sobě pocit čistoty a svěžesti. Často mezi nimi najdete mandarinku, bergamot, citronovou trávu, vůni moře a ozónu.



Správný výběr parfému


Parfémy pro ženy i muže

Pro snadnou orientaci v naší nabídce parfémů jsme produkty rozdělili do několika kategorií. Lehce tak zúžíte výběr podle toho, zda vybíráte parfém pro ženy, pro muže nebo vás zajímá tělová kosmetika odvozená od předních značek parfémů. Chystáte-li se parfém věnovat jako dárek, pak směřujte do nabídky dárkových sad.

A naše tipy? Pro ženy, které se nebojí snít, je určena toaletní voda Salvatore Ferragamo Incanto Shine s omamnou květinově-ovocnou vůní, navíc v nádherném duhovém flakonku. Pro sebejistého a vášnivého muže se ideálně hodí Versace Eros Flame od nejúspěšnější módní značky světa. Od téže značky můžete vyzkoušet i parfémovanou kosmetiku, jako jsou deodoranty, sprchové gely či tělová mléka.



Vůně jako vkusný dárek



Tipy na dárky

Parfém je krásný a vkusný dárek pro partnera, partnerku, maminku, tatínka nebo kamarádku. Správný výběr parfému potěší nejen obdarovaného, ale jistě i vás. Parfém se hodí jako dárek k narozeninám, svátku, výročí, ale také k maturitě či za promoci. Jednoznačně nejčastěji jsou parfémy darovány o Vánocích v tom případě jsou ideální vánoční dárkové sady. Darováním parfému můžete vyjádřit své city také na Valentýna.

Jen málokterá žena odolá smyslné a podmanivé vůni šťavnatých citrusů, pomerančových květů a bergamotu, po nichž voní Guerlain Aqua Allegoria Pera Granita v luxusním setu toaletní vody a tělového mléka.

Při výběru vůně nešlápnete vedle, pokud zvolíte parfémovanou či toaletní vodu od světových značek VERSACE, MONTBLANC, LANVIN, MOSCHINO, BUGGATI, DSQUAERED, DKNY, CER Glamour nebo TRUSSARDI.

Vůně jako vkusný dárek/tipy na dárky
Dárkové sady většinou obsahují parfém, sprchový gel, tělové mléko nebo deodorant stejné vůně.



Průvodce světem vůní co byste měli vědět o parfémech


Co je hlava, srdce, základ?

Pokud nakupujete nový parfém v e-shopu, nemáte možnost vůni osobně vyzkoušet. Podle čeho se tedy orientovat? Není to tak složité. V popisech parfémů narazíte na údaje hlava-srdce-základ.  A právě tato pyramida popisující kompozici parfému je pro jeho výběr naprosto zásadní.

U parfémů, parfemovaných a toaletních vod se jednotlivé vonné složky uvolňují postupně. To je důvodem, proč se vůně na těle během dne mění. Nicméně v kvalitním parfému by neměla žádná z ingrediencí výrazněji vynikat. U parfémů, parfemovaných a toaletních vod se jednotlivé vonné složky uvolňují postupně. To je důvodem, proč se vůně na těle během dne mění. Nicméně v kvalitním parfému by neměla žádná z ingrediencí výrazněji vynikat.

Průvodce světem vůní  co byste měli vědět o parfémech
Hlava parfému
Srdce parfému
Základ parfému

Jaký je rozdíl mezi toaletní, parfémovou vodou a parfémem?

Parfém, parfémovaná voda, toaletní voda nebo kolínská to je rozdělení vůní podle intenzity. Každý z nich se hodí pro jinou příležitost. A v čem přesně se liší?

Jaký je rozdíl mezi toaletní, parfémovou vodou a parfémem
Parfémy
Parfémované vody
Toaletní vody
Kolínské vody


Doporučení, jak si vybrat vhodnou vůni


Jak si vybrat parfém, který vám bude sedět?

Výběr samotného parfému je velmi individuální nicméně jak jsme již psali, každý z nás má sklony vybírat si vůně ze stejné rodiny (květinové, svěží, dřevité, kořeněné, orientální nebo ovocné). Samozřejmě to ale neznamená, že musíte mít jen jednu univerzální vůni naopak mějte vždy k dispozici několik vůní různých typů a intenzity, které můžete střídat podle příležitosti nebo nálady.

Sladší a výraznější se hodí pro zimní měsíce a v teplejší části roku volte spíše jemné, svěží nebo květinové. Voňavky také používejte podle příležitosti čím formálnější a slavnostnější příležitost, tím výraznější vůni si můžete dovolit. Vůně by měla odpovídat vašemu temperamentu a postavení, např. energičtí sportovní lidé zpravidla preferují svěží vůně, romantičkám budou vyhovovat ovocné a květinové, ostřílení byznysmeni vyberou spíše výraznější dřevité či orientální parfémy. Samozřejmě při výběru parfému hraje roli i věk hravý parfém s vůní žvýkačky Moschino Toy 2 Bubble Gum jistě osloví jiné zákazníky než Versace Crystal Noir.

Dr. Max parfémy. Už žádné experimenty, jděte najisto. Zdravá krása vždy nablízku.


Tipy, kam se vonět 



Jak aplikovat parfém?

Jak aplikovat parfém, aby se dokonale rozvíjel a voněl co nejdéle? Zaměřte se na pulzní body, jako je například krk nebo zápěstí. Existují však i další, méně známé oblasti těla, na kterých vůně vydrží.  Jisté rozdíly jsou i v doporučení pro nanášení parfému u žen a u mužů.

U žen se doporučuje parfém nanášet za ucho, na krk a hrudník, dále na ramena, zápěstí či ohyb kolene. Lze aplikovat též na kotník či na lýtko.

Muži vytěží z parfému nejvíce, pokud si jej nanesou na spodní čelist, na krk nebo ramena.

Kam aplikovat vůni/parfém


Zajímavosti ze světa vůní


  • Vůně provázejí člověka od nepaměti, v pradávné historii se používaly bylinky a květy, později lidé přešli k sofistikovanějším metodám výroby vonných extraktů, jako  vonné oleje a kadidla. Jejich užívání bylo velmi populární již ve starém Egyptě.
  • První parfém moderního typu v Evropě údajně vznikl ve 14. století na žádost uherské královny Alžběty. Obsahoval vonné oleje rozpuštěné v alkoholu, citron, levanduli, šalvěj, rozmarýn, tymián, majoránku a pomerančovou kůru.
  • V 17. století byly v Evropě běžným doplňkem kožené rukavičky a parfémy se používaly hlavně na zamaskování pachu nedokonale zpracované kůže. Vůně tak tehdy měla spíše praktický než estetický účel. Obrovské popularity se parfémy dočkaly za vlády Ludvíka XV.
  • Parfém voní na každém člověku trochu jinak důležité je pH pokožky, hladiny hormonů, věk nebo typ pleti. Roli hraje také používání jiných kosmetických přípravků, ale třeba i užívání léků.
  • Nejčastěji používanými složkami, které najdete téměř v každém parfému, jsou extrakty z růže a jasmínu.

Nabídka parfémů na e-shopu Dr. Max



  • Scotch&Soda Men Island Water EDP

    parfémovaná voda pro muže 40 ml
    Dodává tělu smyslnou dřevitou vůni, která si podmaní vaše smysly.
  • Zahalí vás do omamných tónů magnolie. Na denní i večerní nošení.
  • Joop! Homme

    toaletní voda pro muže 75 ml
    Zaujme dřevitě-květinovým nádechem. Pro moderního muže každého věku.
  • Joop! Homme

    tuhý deodorant 75 ml
    Eliminuje zápach a zanechává pokožku provoněnou květinově-dřevitou vůní.
  • LANVIN ECLAT

    parfémovaná voda pro ženy 50 ml
    5.0
    (1)
    Nádherná květinová vůně. Je vhodná na každodenní nošení v průběhu jara a léta.
  • MAGNETIFICO Secret Scent

    parfém pro ženy 2 ml
    MAGNETIFICO Secret Scent s vábivou květinově-orientální vůní. Podtrhuje smyslnost a atraktivitu žen pro opačné pohlaví.
  • Umožňuje efektivní skladování parfému na zejména na cestách.
  • MAGNETIFICO Pheromone Allure

    parfém pro ženy 2 ml
    Podtrhuje ženskost, smyslnost a zdůrazňuje atraktivitu pro opačné pohlaví.
  • MAGNETIFICO Pheromone Secret Scent

    parfém pro ženy 20 ml
    5.0
    (3)
    Podtrhuje smyslnost a přitažlivost ženy pro opačné pohlaví.
  • MAGNETIFICO Pheromone Seduction

    parfém pro ženy 2 ml
    Svůdná vůně, jež láká pozornost mužů. S vůní dřeva a citrusů.
  • MONTBLANC EXPLORER

    parfémovaná voda pro muže 100 ml
    Dřevitě-aromatická pánská vůně na běžné nošení i společenské události.
  • Versace Bright Crystal

    toaletní voda pro ženy 90 ml
    5.0
    (2)
    Přináší květinově-ovocné tóny a je vhodná na denní nošení.
  • MOSCHINO Toy2 Bubble Gum

    toaletní voda pro ženy 30 ml
    Toaletní voda v zábavném flakonu růžového medvídka. Vhodná na denní nošení.
  • 5.0
    (1)
    Pohladí vaše smysly květinově-ovocnou vůní a přinese vám pocit svěžesti.
  • MAGNETIFICO Pheromone Selection

    parfém pro muže 100 ml
    5.0
    (4)
    Kořeněno-dřevitá vůni se sladkým nádechem zdůrazňující mužnost a charisma.
  • Versace Bright Crystal

    toaletní voda pro ženy 30 ml
    Přináší květinově-ovocné tóny a je vhodná na denní nošení.
  • Versace Bright Crystal

    toaletní voda pro ženy 50 ml
    4.3
    (3)
    Přináší květinově-ovocné tóny a je vhodná na denní nošení.
  • MAGNETIFICO Pheromone Selection

    parfém pro ženy 2 ml
    Zvýrazní vaši atraktivitu, kterou ocení zejména opačné pohlaví.
  • Salvatore Ferragamo Incanto Shine

    toaletní voda pro ženy 100 ml
    Dámská toaletní voda s květinově-ovocnou vůní. Vhodná na každodenní nošení.
  • Revolution EDT Revolutionary

    toaletní voda 100 ml
    Okouzlí vás sladkými tóny vanilky, pačuli a šťavnatého ovoce.
  • MAGNETIFICO Pheromone Secret Scent

    parfém pro muže 20 ml
    5.0
    (1)
    Podtrhuje charisma a přitažlivost muže pro opačné pohlaví.
  • Ariana Grande Ari

    parfémovaná voda pro ženy 100 ml
    Zahalí vás do svůdných akordů ovoce a květin. K celoročnímu používání.
  • Ariana Grande Sweet Like Candy

    parfémovaná voda pro ženy 100 ml
    3.5
    (2)
    Zahalí vás do sladkých akordů cukrovinek. Nekonvenční parfémovaná voda.
  • Ariana Grande Ari

    parfémovaná voda pro ženy 30 ml
    Zahalí vás do svůdných akordů ovoce a květin. K celoročnímu používání.