Parkinsonova choroba – příznaky a léčba

4. 12. 2022 · PharmDr. Radka Procházková · 6 minut čtení

Parkinsonova choroba se bohužel nedá léčit nikde ve světě. Postihuje nejenom starší ročníky, ale také osoby v produktivním věku. Nemocní zpočátku ani nevědí, že jsou nemocní, a nepřikládají zvláštní pozornost rychle nastupujícím příznakům. Každá nemoc má své fáze. Jak je to u Parkinsonovy choroby, zjistíte v následujícím článku.


Parkinsonova choroba a její příznaky
Neznámějším příznakem Parkinsonovy choroby je třes, který zpočátku postihuje jen jednu končetinu.

Co je to Parkinsonova choroba?

Parkinsonova choroba (lidově Parkinson) je nevyléčitelné onemocnění centrální nervové soustavy, které přímo souvisí s odumíráním mozkových buněk (konkrétně substantia nigra - černá substance). Normálně tyto buňky produkují dopamin, což je přenašeč signálů mezi nervovými buňkami. V důsledku nedostatku dopaminu není pacient postupně schopen ovládat nebo kontrolovat pohyb.

Poprvé byla nemoc popsána roku 1817 londýnským lékařem Jamesem Parkinsonem. Parkinsonova choroba se převážně vyskytuje u lidí nad 50 let, ale asi 15 % pacientů onemocní už před čtyřicítkou.

Prevence Parkinsonovy choroby

Doposud není zcela objasněno, proč toto onemocnění vzniká. Existuje však vědecká teorie, která se přiklání ke genetickým predispozicím a vlivu vnějšího prostředí. Proto žádná spolehlivá prevence bohužel neexistuje. Existují ale látky, které zvyšují produkci dopaminu, a působí tak pozitivně na mozkovou tkáň a nervové funkce. Jedná se převážně o vitamin B6.


Příznaky Parkinsonovy choroby

Příznaky a průběh nemoci jsou u každého pacienta individuální a nemusí se vždy projevit stejně. Zpočátku jsou symptomy nenápadné, a proto dochází k jejich podceňování. Obvykle se jedná o rychle nastupující únavu, pocit tuhosti těla, pocit těžkých končetin, občasné křeče, zpomalení chůze a zvýšenou tvorbu slin, slz a potu. Jakmile si člověk začne všímat, že každodenní činnosti nelze dělat tak lehce jako doposud, bývá už bohužel pozdě.

Mezi hlavní motorické příznaky patří třes. Jedná se o neznámější příznak Parkinsonovy nemoci. Pomalý, rytmický a pravidelný třes přichází v klidovém stavu končetiny a postihuje zpočátku jen jednu končetinu, postupem času zasáhne i druhou stranu těla. Dalšími příznaky jsou svalová ztuhlost, zpomalenost (objevuje se bez upozornění, pacient se zastaví, aniž by chtěl), porucha rovnováhy (dochází k „zamrznutí“, přešlapování na místě před prvním krokem a častým pádům), problémy s polykáním, problém s řečí (ztížené vyjadřovaní z důvodu ztuhlosti obličejových a dýchacích svalů).


Parkinson – stádia onemocnění

Onemocnění se postupem času zhoršuje. Pacient tak prochází několika fázemi nemoci. Jejich délka a projevy jsou u každého člověka jiné. Lékaři často používají tzv. Hoehnové a Yahrovu škálu z roku 1967, která popisuje následující stadia Parkinsonovy nemoci: stádium 0 (bezpříznakové období), stadium 1 (onemocnění se projevuje na jedné straně), stadium 2 (oboustranné onemocnění bez poruch rovnováhy), stadium 3 (oboustranné onemocnění s narušenou posturální stabilitou, pacient je však po tělesné stránce do značné míry soběstačný), stadium 4 (pacient je silně omezen, může však samostatně stát a chodit) a stadium 5 (pacient je odkázán na invalidní vozík nebo je upoután na lůžko).


Parkinsonova choroba a nedostatek dopaminu

Léčba Parkinsonovy choroby – léky

Vyléčení Parkinsonovy choroby není bohužel možné ani v současné době. Existují pouze prostředky, které umožňují mírnit průběh nemoci a zajistit tak pacientovi téměř plnohodnotný život.

Jedním z nejúčinnějších léků, který bývá při této nemoci nasazen, je levodopa. Vstřebává se z tenkého střeva a krví putuje do mozku, kde se mění na dopamin. V černé substanci dojde ke stabilizaci hladiny dopaminu, a tím ke zlepšení příznaků a psychiky. Dále jsou k dispozici léky nazývané agonisté dopaminu (strukturou se velmi podobají dopaminu a jsou nasazovány spíše u mladších pacientů). Tato léčiva přímo stimulují dopaminové receptory. Do této skupiny patří například ropinirol a pramipexol (ústní podání), apomorfin (subkutánní podání), rotigotin (náplast na kůži). Dále se používají inhibitory monoaminooxidázy (IMAO), které zpomalují odbourávání levodopy, a tím zvyšují koncentraci dopaminu v mozku. Zástupci jsou rasagilin a selegilin. Inhibitory katechol-O-metyltransferázy (inhibitory COMT) blokují účinek enzymu katechol-O-metyltransferáza (COMT), a tím dochází ke zvýšení dostupnosti levodopy v nervovém systému. Jsou vždy podávány s levodopou. Řadíme sem entakapon, tolkapon.


Chirurgická léčba Parkinsonovy choroby

V případě, že se stav pacienta velmi rychle zhoršuje nebo je dosavadní léčba neúčinná, přichází na řadu chirurgický zákrok. Existují dvě operační varianty. Pallidotomie se snaží zlepšit stav pomocí zničení části mozkové tkáně (bledého jádra-globus pallidus). Druhou variantou je stimulace mozku pomocí implantované elektrody.


Pomoci může cvičení – tělesné i duševní

K zachování svalové síly a tonusu je nutný každodenní pohyb (především chůze) ve spolupráci s fyzioterapeutem. Není na škodu trénování mozku procvičováním paměti, vědomostí a orientovanosti.


Včasné rozpoznání usnadní léčbu

Parkinsonova choroba může být diagnostikována až po vyloučení jiných příčin onemocnění a po posouzení průběhu onemocnění. Při brzkém rozpoznání nemoci je vždy větší šance na zmírnění příznaků a podchycení jejího vývoje. Proto při jakémkoliv podezření na tuto nemoc nemá cenu otálet.



Články k tématu Parkinsonova choroba – příznaky a léčba

  • Brní vás prsty na rukou? Zhoršuje se stav v noci a nutí vás ruku svěsit a protřepat? V tom případě je možné, že trpíte syndromem karpálního tunelu. O co se přesně jedná, jaké jsou příčiny a jak se lze bolestí zápěstí a nepříjemných pocitů zbavit?
  • Alzheimerova choroba je závažné onemocnění, při němž dochází k postupnému úbytku nervových buněk v mozku. Jedná se o nejčastější formu demence. Postihuje zejména seniory, kteří vlivem nemoci přichází o soběstačnost. Jak život s Alzheimerem zvládnout?
  • Jak se zbavit nervozity a úzkosti

    Jak se zbavit nervozity a úzkosti

    · 3 minuty čtení
    Psychická nervozita je běžnou emocí, která má za normálních podmínek ochranný význam a pomáhá nám ve vypjatých situacích. Je to pocit, který zažil někdy každý z nás (například před zkouškou, důležitým rozhodnutím, či v náročné situaci) a který nám není moc příjemný.
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora