Péče o dětské zoubky krok po kroku

21. 3. 2020 · 9 minut čtení

Pravidelné a důkladné čištění zoubků u dětí hraje velmi důležitou roli v prevenci zubního kazu a zánětů dásní. Naučte své děti správným návykům čištění již v útlém věku. Nejlepší motivací a vzorem pro děti jsou pochopitelně vždy rodiče nebo sourozenci. Jste to především vy, kteří svou důsledností a aktivní pomocí při čištění dětských zoubků pomůžete vašemu dítěti vybudovat správné návyky ústní hygieny pro celý život. Přehledné informace k péči o dětské zuby jsme připravili na následujících řádcích.


Péče o dětské zoubky podle věku
Použití zrcadla při čištění zubů pomůže dětem zafixovat si správné pohyby. Zuby je ovšem dobré dětem ještě dočišťovat.

Péče o dětské zoubky od narození

Pamatujte, že péče o dětské zoubky začíná již s prořezáváním prvního zoubku. První zoubky se u dětí prořezávají obvykle mezi 5. a 10. měsícem života. Nedbalost v péči o mléčné zuby vede k vyšší kazivosti a dřívější ztrátě mléčných zubů. Málokdo ví, že mléčné zuby jsou obzvláště náchylné ke vzniku zubních kazů, protože jejich sklovina ještě není plně vyvinutá. Správným a důsledným čištěním vedeme dítě nejen ke zdravým zubům, ale rovněž snižujeme riziko vzniku zánětu dásní v dospělosti – paradontóze.

Hygiena dutiny ústní však nespočívá jen v rutinním čištění zubů kartáčkem 2x denně jak jsme zvyklí, ale zahrnuje celou řadu činností, které vedou k odstranění zubního mikrobiálního plaku. Ten ohrožuje zoubky bohužel i u těch nejmenších kojenců. Vydatným zdrojem výživy pro ústní mikroorganismy jsou totiž i zbytky mateřského mléka. Rizikový faktor pro vznik kazu v časném dětství představuje například opakované noční kojení po jednom roce věku. Je to z toho důvodu, že v noci se v puse tvoří méně slin, které brání patogenním bakteriím k tvorbě zubního plaku.

Bakterie způsobující kazy se mohou přenášet z rodičů na děti při sdílení jídla a nádobí. Chcete-li snížit riziko, že se u vašeho dítěte vyvinou kazy v mléčných zubech, dejte si pozor na olizování dudlíku či lžičky při krmení.


Správná péče o dětské zuby

V každém věku potřebuje péče o dětský chrup specifický přístup. V časném dětství je péče o ústní hygienu výhradně na rodičích, později dětem v této činnosti pomáhají a kontrolují pravidelnost a efektivitu čištění.

Děti 6 – 24 měsíců

Jakmile se objeví první mléčný zoubek, měli byste pomalu seznamovat dítě, jak se o své zoubky správně starat. Pořiďte si tzv. prstový kartáček nebo celogumový kartáček a jemnými krouživými pohyby zoubky čistěte. Čistit byste měli alespoň jednou denně, nejlépe večer před usnutím.

Děti 2 – 3 roky

Děti v tomto věku mají již kompletní dočasný chrup. Pořiďte mu první zubní dětský kartáček. Sami si však ještě nedokáží dostatečně vyčistit zoubky a proto buďte vždy důslední a aktivně se na čištění podílejte. Čistěte alespoň dvakrát denně (ráno po snídani a večer před spaním) a to drobnými krouživými pohyby kolem celého zoubku. Můžete používat i malé množství pasty určené pro daný věk dítěte.

Děti 3 – 6 roků

Děti v tomto věku by se měly již učit samostatnému čištění svých zoubků. Zpočátku si zoubky čistí malými krouživými pohyby (tzv. metoda dle Foneho), pokud je dítě šikovné, naučte ho důkladnější tzv. roll metodu - čištění spočívá v přiložení štětinek kartáčku na spodní stranu zoubku v místě dásně pod úhlem 45 stupňů a pomalým pohybem se posouvá směrem ke žvýkací plošce zubu. Žvýkací plošky se čistí drobnými horizontálními nebo krouživými pohyby. V tomto věku je velmi důležitý názorný příklad rodičů. Vždy dítěti zkontrolujte vyčištěné zoubky a vždy důsledně přečistěte. Dbejte na to, aby čištění bylo pravidelné, alespoň dvakrát denně. Jedině tímto způsobem vypěstujete u dětí správný návyk na ústní hygienu. Nezapomeňte na zubní kartáček vhodný pro daný věk.

Děti 6 – 10 roků

V tomto věku dochází k výměně mléčných zoubků na zoubky stálé, a proto je zde velmi důležitá pečlivost. Nejvhodnější technika čistění chrupu pro tento věk je roll metoda. Čištění zubů vždy zkontrolujte a u méně zručných dětí důkladně dočistěte.

Děti 10 let a starší

I u starších dětí je stále důležitá svědomitá kontrola rodičů. V tomto věku by se děti měly seznámit i s používáním zubní nitě, případně jednosvazkového kartáčků u dětí, které nosí fixní ortodontické aparátky.


Související kategorie produktů


Přesýpací hodiny jsou vhodnou pomůckou, která děti při čištění zubů zabaví a zároveň pomůže správným návykům.

Profesionální dentální péče

Přibližně kolem jednoho roku dítěte bychom měli poprvé navštívit dětského zubního lékaře a takto pravidelně pokračovat co půl roku. Tyto kontroly probíhají spíše formou hry, jsou bezbolestné a jedná se spíše o seznámení dítěte s pravidelnou kontrolou.

Po dosažení 5 – 6 roku bychom měli poprvé navštívit i dentální hygienistku. Návštěva dítěte u dentální hygienistky je jiná než u dospělého. U dětí se zaměřuje spíše na prevenci před zubním kazem a na ukázku správné techniky čištění zubů a doporučení vhodných zubních pomůcek pro dítě daného věku. Návštěvy by měly probíhat pravidelně dvakrát ročně a nezbytná je přítomnost alespoň jednoho z rodičů, kterému hygienista vše vysvětluje a poskytuje rady, jak postupovat při následné domácí péči.

Součástí dentální hygieny u dětí je odstranění zubního plaku a kamene – přítomnost zubního plaku se zjišťuje pomocí roztoku, který zabarví zoubky všude tam, kde se plak drží. Následně pak hygienista názorně ukazuje jak správně si zoubky čistit, aby se plak odstranil ze všech míst. Po důkladném odstranění zubního plaku se dětské zoubky přeleští leštící pastou a získají tak krásný hladký povrch. Dalším krokem bývá fluoridace zubů, kdy se aplikují fluoridy. Fluorid se propojí se zubní sklovinou, která se zpevní a stává se odolnější vůči vzniku zubního kazu.


Dětské zuby a výživa

Správná výživa je pro zuby velmi důležitá. Je totiž základem pro správný vývoj jak mléčných, tak trvalých zubů. V kombinaci s pečlivou péčí o zuby tak docílíte, že vaše dítě bude mít hladkou sklovinu bez pigmentů a nánosů zubního plaku a kamene. Zubní kaz vzniká v souvislosti s příjmem potravy a pití s obsahem cukru, který způsobuje odvápnění. Proto omezte u svých dětí pití sladkých nápojů a konzumaci přemíry sladkostí.

Co říci závěrem?

Pro krásné a zdravé zuby a dásně je třeba býti opravdu pečliví a důslední a svým dětem jít příkladem. Ústní hygienu je třeba provádět pravidelně, minimálně dvakrát denně, ale nejlépe po každém jídle. Na trhu je v dnešní době celá řada zubních kartáčků, zubních past a dalších pomůcek pro péči o dětské zoubky. Zubní lékař nebo dentální hygienistka by měli na základě věku dítěte, jeho zručnosti a stavu chrupu doporučit nejen vhodnou techniku čištění chrupu, ale také nejvhodnější pomůcky.



Články k tématu Péče o dětské zoubky krok po kroku

  • Afty – příčiny a léčba

    Afty – příčiny a léčba

    · 6 minut čtení
    Afty nejsou život ohrožujícím onemocněním, ovšem subjektivní potíže, které s nimi souvisí, mohou být tak výrazné, že znemožňují postiženému příjem potravy, tekutin nebo mluvení. Zde jsou naše rady, jak se s afty co nejdříve vypořádat.
  • Jak vybrat elektrický zubní kartáček?

    Jak vybrat elektrický zubní kartáček?

    · 7 minut čtení
    Z péče o zuby se v posledních letech stalo velmi důležité téma. Rostoucí zájem lidí o zdravý chrup se odrazil také v rozmachu elektrických zubních kartáčků. Představíme vám rozdíly mezi různými typy a poradíme, co byste měli při výběru elektrického kartáčku zohlednit.
  • Ani ten nejlepší zubní kartáček nedokáže dokonale vyčistit úzké mezírky mezi zuby, kde se hromadí nemalé množství zubního plaku. K čištění mezizubních prostor slouží mezizubní kartáčky. Víte, jak správně mezizubní kartáček vybrat a jak ho používat?