Pleťový krém, nebo pleťový olej? Známe odpověď

16. 8. 2023 · 9 minut čtení

Přemýšlíte o novém pleťovém přípravku, ale nevíte, jaký je rozdíl mezi krémem a olejem? Na tuto otázku jsme se zaměřili a v dnešním článku vám přinášíme odpověď. Dozvíte se nejenom, čím se od sebe tyto přípravky odlišují, ale také, pro který typ pokožky se hodí.

Simona Nosálová
Simona Nosálová
Pleťový krém, nebo pleťový olej? Známe odpověď

Základní rozdíly mezi pleťovými krémy a pleťovými oleji

Přemýšlíte, zda je pro pokožku vašeho obličeje lepší pleťový krém, nebo pleťový olej? Společně se podíváme na hlavní rozdíly mezi nimi, na základě kterých si snadno vyberete ten pravý produkt.

Pleťové krémy a pleťové oleje mají odlišné složení

Pleťové krémy a pleťové oleje se od sebe liší složením. Pleťové krémy obsahují kombinaci hydratačních látek, vitaminů, antioxidantů, peptidů a dalších pečujících ingrediencí. Velkou koncentraci těchto složek najdete například v přírodní kosmetice. Také dermokosmetika nabídne přípravky bohaté na cenné látky. Navíc je vytvořena tak, aby plně vyhovovala i pokožce se speciálními potřebamy.

Jsou lepší pleťové krémy nebo pleťové oleje? Známe odpověď
Pleťové krémy obsahují kombinaci hydratačních látek, vitaminů, antioxidantů, peptidů a dalších pečujících ingrediencí.

Hlavní složkou pleťových olejů jsou kvalitní rostlinné oleje (například jojobový, arganový, mandlový či rakytníkový) nebo jejich kombinace. Pleťové oleje bývají dále obohaceny o další pečující složky, a to s ohledem na svoje konkrétní využití.

Zajímavé složení nabídne noční pleťový balzám APIVITA Beessential Oils, ve kterém najdete meruňkový olej, mandlový olej, olivový olej, olej ze semínek vinné révy, esenciální olej, ale také propolisový extrakt, včelí vosk, karnaubský vosk, extrakt z mořské řasy wakame či vonné silice z citronu, pomeranče, mandarinky a grapefruitu. 

Tento noční balzám vyživuje a hloubkově hydratuje pleť, pomáhá revitalizovat pokožku během spánku a posiluje její ochrannou bariéru. Jak APIVITA Beessential Oils používat? Malé množství naberte špachtličkou, zahřejte mezi dlaněmi a jemně vmasírujte do vyčištěné pokožky obličeje a krku. Takto jej aplikujte každý večer.

Pleťové krémy a pleťové oleje se liší i texturou

Mezi pleťovými krémy a pleťovými oleji je rovněž podstatný rozdíl v jejich textuře. Pleťové krémy mají zpravidla lehkou a krémovou texturu, která rychle a snadno proniká do pokožky. Na povrchu nezanechává mastný pocit.

Pleťové oleje mají zpravidla těžší texturu a na povrchu pleti zůstávají déle než pleťové krémy. Další vlastností pleťových olejů je, že napomáhají přirozenému uzamykání vlhkosti uvnitř pokožky.

Kromě klasického oleje však můžete používat také suchý olej Nuance Glamour Beauty Oil, který je určený pro všechny druhy pleti. Toto stoprocentně přírodní sérum s přírodními oleji a aktivními látkami hydratuje a regeneruje. Poskytuje výživu s lehkostí, kterou pocítíte, kdykoli se dotkne své tváře.

Jsou lepší pleťové krémy nebo pleťové oleje? Známe odpověď
Hlavní složkou pleťových olejů jsou kvalitní rostlinné oleje (například jojobový, arganový, mandlový či rakytníkový) nebo jejich kombinace. Pleťové oleje bývají dále obohaceny o další pečující složky, a to s ohledem na svoje konkrétní využití.

Zaměřte se na účel použití pleťového krému nebo oleje

Pleťové oleje a pleťové krémy mají různé účely použití. Pleťové krémy můžete použít k hydrataci, ochraně před slunečním zářením, vyrovnání tónu pleti, eliminaci vrásek nebo v boji proti stárnutí

Intenzivní hydrataci, zklidnění a celkové omlazení vám přinese například Nuance Organic Denní krém pro suchou pleť, který jako bonus redukuje jemné vrásky a rozjasňuje pokožku. Tento krém s recepturou Bio Complex zahrnuje 99,5 procent složek přírodního původu a obsahuje organickou kyselinu hyaluronovou AMIHYAL. Nanášejte jej každé ráno na vyčištěnou pleť.

Pleťové oleje zase pokožce vašeho obličeje poskytnou hloubkovou hydrataci, předejdou jejímu dalšímu vysušování a zlepší její texturu. Některé pleťové oleje mají opravdu specifické vlastnosti, poskytují extra výživu vaší pleti a zároveň mají anti-ageing efekt

Jedním z těchto specialistů je olejové sérum skinexpert BY DR. MAX Q10. Obsahuje kombinaci mandlového, meruňkového a jojobového oleje, která je doplněná o aktivní složky koenzym Q10 a Bakuchiol. Každý večer vmasíruje čtyři až pět kapek do vyčištěné tváře. Při pravidelném používání obnovíte pevnost pleti, zjemníte strukturu, vyrovnáte její tón a rovněž zredukujete viditelnost jemných linek a vrásek.

Proč na typu pleti záleží?

Rozhodujte se i podle typu vaší pleti. Pokud máte suchou a citlivou pokožku, vhodnější budou právě pleťové oleje. Jestliže jste naopak majitelkou normální až mastné pleti, rozhodněte se spíš pro pleťový krém, který na povrchu pokožky nezanechává mastný pocit. V nabídce Dr. Max najdete také krémy speciálně pro suchou pokožku. Ve finále tedy hodně záleží i na tom, co vám bude pocitově či složením vyhovovat.

Jsou lepší pleťové krémy nebo pleťové oleje? Známe odpověď
Pleťový krém, nebo olej? Ve finále záleží hlavně na tom, co vám bude pocitově a složením vyhovovat.

Je-li vaše pleť křehká, narušená a vystavená každodenním nepříznivým vlivům, doporučujeme Uriage Bariéderm CICA Daily gelový krém pro poškozenou pleť. Tento pleťový krém pokožce vašeho obličeje poskytne zklidnění, regeneraci a hydrataci a rovněž obnoví její rovnováhu, kožní bariéru a mikrobiom. 

Uriage Bariéderm CICA Daily gelový krém, který navíc zmírňuje známky stárnutí, obsahuje 96 % složek přírodního původu (termálně biotický komplex, pupečník asijský, kyselinu hyaluronovou HMW, termální vodu Uriage) a je bez parfémů a konzervačních látek. Používejte ho dvakrát denně – ráno a večer jej naneste na vyčištěnou a osušenou tvář.

Volba mezi pleťovými krémy a pleťovými oleji by se měla odvíjet od vašeho typu pleti i konkrétních potřebách. Pokud hledáte lehkou texturu a rychlé vstřebání, pleťový krém je pro vás ideální volbou. Jestliže však potřebujete hlubokou hydrataci a specifickou péči, raději sáhněte po pleťovém oleji. 

Pokud si nebudete vědět rady, dermoporadkyně v lékárnách Dr. Max vám velmi rády poradí a pomohou s výběrem vhodného produktu.

Články k tématu Pleťový krém, nebo pleťový olej? Známe odpověď

  • Řasenka nesmí chybět ve výbavě žádné ženy. Jenže ne každá to s ní umí tak, jak by si přála. V tomto článku se podíváme na to, jak i z krátkých řas vykouzlit podmanivý pohled. Na pomoc si přizveme nejen kvalitní řasenky, ale také další „kouzla“.
  • Líčení je neodmyslitelnou součástí ranní rutiny. Avšak spousta z nás má naučené jisté zlozvyky a chyby, které přidávají léta navíc. Jakých 5 největších přešlapů bychom se měli vyvarovat a čeho se dopouštíme nejčastěji? 
  • 5 mýtů o opalování. Nevěřte jim!

    5 mýtů o opalování. Nevěřte jim!

    · 2 minuty čtení
    Ačkoliv zásady správného opalování většinou známe, stále mezi námi kolují mýty, kterým mnoho z nás věří a nechce od nich upustit. Dnes se tedy společně podíváme na 5 nejčastějších a vysvětlíme si, proč se na ně nespoléhat.   
O autorovi
Simona Nosálová
Simona Nosálová
Pracuji jako šéfredaktorka pro lifestylový magazín pro ženy. Mezi mé koníčky patří zvířata, zdravý životní styl, kosmetika a líčení. A právě proto se velmi ráda ve svých článcích zaměřuji na témata zahrnující péči o pleť a tělo, dermokosmetiku a dekorativní kosmetiku. Věřím totiž, že vnitřní zdraví a krása úzce souvisí s krásou vnější.
Číst více od autora
O autorovi
Simona Nosálová
Simona Nosálová
Pracuji jako šéfredaktorka pro lifestylový magazín pro ženy. Mezi mé koníčky patří zvířata, zdravý životní styl, kosmetika a líčení. A právě proto se velmi ráda ve svých článcích zaměřuji na...
Číst více od autora