Potíže s prostatou? Po padesátce žádná zvláštnost

1. 10. 2019 · 5 minut čtení
Možná se domníváte, že potíže s močením způsobené zbytněním prostaty jednoduše patří k věku. To je do jisté míry pravda, žijeme ale v 21. století, a dnešní senioři se již nemusejí nechat omezovat zdravotními obtížemi, které v minulosti bývaly běžnou součástí života po padesátce. Přečtěte si náš článek o prostatě a jejím zdraví.

Co je to prostata?

Prostata neboli žláza předstojná se nachází v malé pánvi, naléhá na spodní stranu močového měchýře a jejím středem prochází močová trubice. Prostata produkuje tekutinu, která je součástí ejakulátu a která díky svému složení přispívá k životaschopnosti spermií, a pomáhá tak zvýšit pravděpodobnost oplodnění. Zdravá prostata je velká přibližně jako menší kaštan a o její existenci nemá většina mužů ani tušení. Ovšem pouze do té doby, než se projeví první obtíže související s jejím zvětšením a to bývá obvykle po 50. roce věku. Pak začínáme hovořit o onemocnění, které se nazývá benigní hyperplazie prostaty, zkrácené BHP. Jedná se o nezhoubné onemocnění, které ovšem může významně snížit kvalitu života.

Prostata

Výskyt benigní hyperplazie prostaty

Zvětšení prostaty není nic neobvyklého. Ve věkové skupině mezi 50-60 lety mohou lékaři laboratorně prokázat zbytnění prostatické tkáně téměř u každého druhého muže a mezi osmdesátníky dokonce u 8 z 10. Asi polovina z těchto mužů také subjektivně pociťuje obtíže.

Jak dochází k potížím s močením?

Pozvolné zvětšování prostaty je podmíněno dvěma základními faktory: přítomností mužského pohlavního hormonu testosteronu, resp. jeho metabolitu dihydrotestosteronu (DHT), a přibývajícím věkem.  Kromě toho mají vyšší riziko zvětšené prostaty diabetici, obézní muži a muži se srdečním onemocněním. Při vzniku obtíží hraje také určitou roli dědičnost a pravděpodobně i náš západní životní styl charakterizovaný stravovacími návyky s vysokým obsahem živočišných tuků, přemírou stresu, nedostatkem pohybu a podobně.

Zvětšená prostata tlačí na močový měchýř a zužuje až uzavírá močovou trubici. Výsledkem jsou známé obtěžující potíže s močením zvýšená frekvence močení v průběhu dne i noci, pocity nedokonale vyprázdněného močového měchýře, obtížný začátek močení, slabý proud moči, přerušované močení, neoddalitelná potřeba močit apod.  Sami pacienti v průzkumech jako nejvíce obtěžují prostatický příznak uvádějí noční močení, které narušuje spánek, a snižuje tak psychickou i fyzickou výkonnost během dne. Kromě potíží s močením se mohou v souvislosti se zvětšenou prostatou objevit také obtíže v sexuální oblasti, tj. potíže s dosažením erekce nebo snížení libida.

Současné možnosti léčby zbytnělé prostaty

Máte-li podezření, že se u vás začaly projevovat prostatické obtíže, je dobré navštívit urologa, který provede všechna potřebná vyšetření a vyloučí závažné onemocnění. Benigní hyperplazie prostaty je sice onemocněním s nepříjemnými projevy, které však lze účinně mírnit. Při počínajících obtížích můžete vyzkoušet sami bez předpisu některý volně prodejný lék na potíže s močením, způsobené zbytněním prostaty, s obsahem výtažků ze plodů palmy Serenoa repens. Při dlouhodobém užívání pomáhá mírnit potíže s močením způsobené zbytnělou prostatou.

Pro podporu normální funkce prostaty lze vyzkoušet doplňky stravy s výtažky ze serenoy. Často se kombinují s výtažky kopřivy dvoudomé nebo s vitamíny a minerály (selen, zinek, vitamín B, D) prospěšnými pro mužské zdraví.

Při závažnějších projevech mohou lékaři předepsat preparáty, které snižují hladinu testosteronu nebo léky ovlivňující napětí svalstva v oblasti močového měchýře a prostaty. V některých případech může lékař doporučit chirurgický zákrok, při němž je odstraněna zbytnělá tkáň, např. pomocí laseru.

Nedílnou součástí prevence i léčby BHP je změna životního stylu podle zásad správné životosprávy. Lékaři doporučují snížit nadváhu, upravit jídelníček, omezit alkohol a kouření. Přínosné je také zařazení pravidelné pohybové aktivity, která odpovídá vašemu věku a kondici. Stačit může například každodenní půlhodinová procházka. Jako prevence vzniku BHP lékaři také doporučují pravidelnou sexuální aktivitu.


Nepodceňujte urologickou prevenci

Kromě výše uvedených opatření by se běžnou součástí péče o mužské zdraví měly stát preventivní urologické prohlídky každý muž po 50 by měl mít svého urologa, stejně jako ženy mají své gynekology. (V případě výskytu nádorového onemocnění prostaty v rodině je na místě začít s pravidelnou urologickou prevencí již po 45. roce věku.)

Benigní hyperplazie prostaty je onemocnění, které sice neohrožuje na životě, ale může se časem zhoršovat a stát se velmi obtěžujícím. Máte-li tedy podezření, že se u vás prostatické obtíže začaly projevovat, neváhejte a začněte svůj problém řešit. Onemocnění prostaty bohužel sice stále většina mužů považuje za choulostivý problém, ale pokud jde ozdraví, musí jít stud stranou.

Zdroje:

Benigní hyperplazie prostaty týká se i vás? Edukační brožura, MediMedia Information, 2014.

https://urosante.cz/urologie/benigni-hyperplazie-prostaty/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/benign-prostatic-hyperplasia/symptoms-causes/syc-20370087

https://www.webmd.com/men/prostate-enlargement-bph/default.htm

Články k tématu Potíže s prostatou? Po padesátce žádná zvláštnost

  • Co pomůže při infekci močových cest?

    Co pomůže při infekci močových cest?

    · 5 minut čtení
    Infekce močových cest je typickou letní diagnózou, zejména u žen. Nechvalně známý „zánět močáku“ je velmi nepříjemný, a pokud se objeví první palčivé příznaky při močení, je vhodné reagovat velmi rychle. Jaké jsou nejčastější příčiny zánětu, lze ho při včasném podchycení zastavit a kdy je lepší variantou vydat se rovnou k lékaři? Podrobnosti se dozvíte v našem článku.
  • Inkontinence – příčiny a léčba

    Inkontinence – příčiny a léčba

    · 12 minut čtení
    S močovou inkontinencí se potýká až 40 % žen ve věku nad 60 let. Potíže s únikem moči se však nevyhýbají ani mladým ženám, mužům nebo dětem. Problémem je inkontinence stolice, ve vysokém věku se týká 10–20 % osob. Jaké jsou nejčastější příčiny úniku moči nebo stolice? Jaké rozlišujeme typy a stupně inkontinence a jak se inkontinence léčí? 
  • Lichořeřišnice

    Lichořeřišnice

    · 5 minut čtení
    Většinou ji známe ze zahrádek či balkonů a říkáme jí prostě „řeřicha“. Tato nenáročná popínavá letnička se žlutými až ohnivě červenými květy se správně nazývá lichořeřišnice větší a její využití je mnohem širší, než byste čekali.