Proč miminka často ublinkávají

10. 4. 2021 · 4 minuty čtení

Některá miminka ublinkávají opravdu často. Není výjimkou, že dítě ublinkne v malé míře po každém kojení. Proč k tomu dochází, může to dítěti ublížit a dá se tomu předcházet? Ublinkávání u dětí začíná tzv. refluxem, kdy se z nějakého důvodu obsah žaludku vrací zpět do jícnu, někdy až do úst. U miminek se vyskytuje poměrně často, a to ze dvou důvodů.



Proč miminka často ublinkávají

Co způsobuje ublinkávání?

  1. Nedostatečně vyzrálý dolní jícnový svěrač
    V místě, kde jícen ústí do žaludku, je umístěn svěrač. Ten slouží k tomu, aby se obsah žaludku včetně agresivních žaludečních šťáv nedostával zpět do jícnu. Pokud z nějakého důvodu činnost tohoto svěrače není dostatečná, dochází k refluxu. U dětí je v drtivé většině příčinou nedostatečně vyvinutý sval svěrače, ten však časem dozraje a reflux ustoupí.
  2. Tekutá strava
    Druhá příčina je čistě mechanická. Obsah žaludku je tekutý a dítě tráví většinu času vleže. Navíc při kojení může spolykat větší množství vzduchu, které trávení dále komplikuje. V tomto případě je možné upravit techniku kojení, v případě umělého kojeneckého mléka vybrat lahvičku, která redukuje množství spolykaného vzduchu.

Intenzivní reflux mohou způsobovat i další faktory, jako je nízká porodní hmotnost, předčasný porod dítěte a některá neurologická onemocnění či vrozené vady. Často je na vině zvýšený tlak na břišní dutinu způsobený silným kašlem nebo přebytečným plynem ve střevech, který způsobuje tzv. koliky.


Je ublinkávání kojenců normální?

Ublinkávání je považováno za normální, pokud se jedná o mírné vyhrknutí části právě přijaté stravy a miminko jinak prospívá. Pokud děťátko zvrací takzvaně obloukem, v pořádku to není. V takových případech se telefonicky nebo osobně poraďte s ošetřujícím pediatrem dítěte. Pokud takto zvrací opakovaně, okamžitě jeďte do nejbližší nemocnice nebo zavolejte záchrannou službu.

Běžné ublinkávání ustupuje už kolem 3. měsíce věku a zcela se vytrácí po 1. narozeninách. Někteří malí hladovci, kteří každé kojení berou jako soutěž v pití, si pravidelně berou více mléka, než kolik pojme jejich žaludek. Po každém kojení pak zákonitě následuje zvrácení přebytečného mléka. Obvyklý je objem zhruba do 1 čajové lžičky. Zkuste si pro představu vylít jednu čajovou lžičku na dětské oblečení, abyste měli reálnou představu, jak velkou skvrnu takové množství tekutiny vytvoří.

Ve vzácných případech může intenzivní ublinkávání být předzvěstí vážnějších onemocnění či projevem vrozené vady. Proto vždy uveďte ublinkávání při prohlídce u dětského lékaře. Pravděpodobně se vás bude ptát na jeho frekvenci a přibližné množství tekutiny. Za intenzivní ublinkávání lze považovat stav, kdy dítě ublinkává déle než 3 minuty, a to po každém kojení. Dále se projevuje nechutenstvím, pláčem a bříškem tvrdým na pohmat. Sledujte také, jestli miminko nedělá břišní vlnu, tedy zda samo zapojuje břišní svaly, aby obsah žaludku dostalo ven.


Prevence ublinkávání

Pokud se jedná o běžné ublinkávání zdravého dítěte, existuje několik režimových opatření, která mohou zmírnit návrat obsahu žaludku do úst.

  • Při kojení vyzkoušejte vyvýšenou polohu hlavičky dítěte oproti žaludku.
  • Trpělivě vyčkejte na odříhnutí miminka.
  • Podložte matraci v postýlce, aby vznikl úhel přibližně 30 stupňů.
  • Nestlačujte miminku bříško těsným oblečením.
  • Při manipulaci s miminkem buďte co nejšetrnější a netlačte na bříško.
  • Vyhněte se nadýmavým, kořeněným a kyselým potravinám.
  • Zkuste speciální přípravky na bázi vlákniny, které lze přidat do odstříkaného mateřského mléka pro zahuštění.

Problém někdy může vyřešit přechod z mateřského mléka na pokračovací kojenecké mléko, které obsahuje antirefluxní formule (na obalu se značí jako AR). Tehdy se mléko v žaludku stává hutnějším a eliminuje se tím jeho návrat do jícnu. Jakkoliv je reflux nepříjemný, mějte na paměti, že mateřské mléko je pro dítě tím nejlepším a jeho kvalitu žádné kojenecké mléko nepřekoná.

Proč miminka často ublinkávají 2

Může ublinkávání uškodit dítěti?

Pokud se jedná o fyziologický reflux, tedy přirozené ublinkávání po jídle, pak dítěti nijak uškodit nemůže. Zejména když se s přibývajícím věkem dítěte a postupným přechodem na pevnou stravu začne vytrácet. Pokud reflux přetrvává i po prvních narozeninách dítěte, pak se pro jistotu poraďte s ošetřujícím pediatrem dítěte. Bude zapotřebí zjistit pravou příčinu této nepříjemnosti.

Opatrnost a trpělivost

Každodenní potýkání s dětským refluxem je náročné i vyčerpávající. Vždy se vyplatí maximální opatrnost při manipulaci s miminkem, kupříkladu při činnostech jako převlékání. A také se obrňte trpělivostí u věčně poblinkaného dětského oblečení a myslete na to, že v horizontu několika měsíců reflux ustoupí.

Články k tématu Proč miminka často ublinkávají

  • Přehledné informace k očkování dětí

    Přehledné informace k očkování dětí

    · 7 minut čtení
    Která očkování jsou u dětí povinná a která si můžete zvolit? Kdy očkování začíná, co je potřeba vědět předem a na co se připravit po očkování? Přehledné informace o očkování dětí včetně očkovací tabulky vám přinášíme v našem článku.
  • Mastitida neboli zánět mléčných žláz

    Mastitida neboli zánět mléčných žláz

    · 6 minut čtení
    Bolavá prsa a horečky. Zánět mléčných žláz je onemocnění, které může při neléčení znemožnit další kojení dítěte a v extrémních případech končí na operačním sále. Proč a jak zánět v prsu vzniká , jak se mu dá předcházet, jak jej rozpoznat a jak ho řešit, píše Dr. Max BABY.
  • Syndrom ADHD, někdy také hyperaktivita. To je jedna z nejčastějších dětských psychiatrických diagnóz. Co ovšem ADHD skutečně znamená, jak vzniká a co obnáší život s dítětem, které má ADHD, jsme pro vás shrnuli v novém článku Dr. Max BABY.