Roupi – příznaky a léčba

7. 10. 2022 · PharmDr. Radka Procházková · 6 minut čtení

Onemocnění roupy je nepříjemné, ale v naprosté většině případů není nebezpečné. Řadí se mezi jedno z nejčastějších parazitárních onemocnění. Postihuje pouze lidi, převážně děti. Jak poznáte, že má dítě roupy? Jak dochází k přenosu a jak se roupů zbavit?  Dočtete se u nás v článku.

Když má dítě roupy - příznaky a léčba
Nákaza roupy se obvykle projevuje svěděním anální oblasti, bolestí břicha, podrážděností i zhoršeným spánkem.

Co jsou roupi?

Roup dětský neboli Enterobius vermicularis, je parazitická hlístice z řádu Oxyurida. Tohoto drobného červa bílé barvy najdeme u infikovaných osob na konci tenkého a na začátku tlustého střeva. Zde se živí bakteriemi a epitelem. Samice je větší než sameček. Samec dorůstá délky 6 mm, samice až 12 mm. Jak už z názvu vyplývá, tento parazit se vyskytuje převážně u dětí, výjimkou však není ani dospělý člověk.

Přenos roupů

Do těla se nákaza dostane spolknutím vajíček roupa. K tomu dochází především při nedostatečném mytí rukou po použití toalety nebo při kontaktu s kontaminovanými předměty. Během spánku vylézají samičky roupa z konečníku hostitele a kladou v okolí řitního otvoru vajíčka, kde následně dozrávají. Samice dokáže naklást až 12 000 vajíček. Vajíčka jsou velmi lehká a mohou být roznášena dokonce prouděním vzduchu a mouchami. Onemocnění vyvolané tímto střevním parazitem se odborně nazývá enterobióza.

Inkubační doba roupů je přibližně dva týdny. Larva je hotová už dvě až tři hodiny od nakladení vajíčka samičkou do oblasti konečníku. Její doba života je 30–45 dní. Člověk je jediným hostitelem, roup nikde jinde nepřežije.


Příznaky roupů

Hlavním příznakem nákazy roupy je jejich viditelná přítomnost ve stolici (není však pravidlem). Mezi typické příznaky nákazy roupy patří svědění v oblasti konečníku (zhoršuje se v noci), častá potřeba na stolici, bolesti břicha a průjem. Díky nočním projevům se u nemocných dětí objevuje únava, nevyspání, podrážděnost a bolesti hlavy. Nákaza může vést k nočnímu pomočování, u děvčátek ke svědění genitálu a vaginálnímu výtoku. Škrábání v důsledku svědění vyvolává záněty a vyrážky kolem análního otvoru.


Diagnostika roupů

Nejjednodušším způsobem odhalení roupa dětského je nález dospělých červů ve stolici pacienta. U dětí se nejčastěji využívá Grahamova metoda. Jedná se o mikroskopické vyšetření otisku kůže konečníku. Kousek průhledné pásky se nalepí na konečník, ideálně ráno po probuzení bez mytí konečníku, a ještě před ranní stolicí. Poté se páska nalepí na podložní mikroskopické sklíčko, které se prohlíží pod mikroskopem. Odběr vajíček roupů u dospělých lze udělat tzv. Schueffnerovou odběrovou tyčinkou. Také lze vyšetřit vzorek stolice.


Rizikové faktory pro infekci roupy

Jelikož je toto onemocnění převážně spojené s dětským věkem, dá se říci, že hlavním rizikovým faktorem je nižší věk jedince a dětský kolektiv. S tím jsou spojené špatné hygienické návyky a oslabená imunita.


Prevence roupů

Základem prevence roupů je dodržování hygienických pravidel, především mytí rukou po použití toalety a před každým jídlem. Podstatnou roli má nekousání si nehtů a jejich stříhání nakrátko. Dalším krokem prevence výskytu je častá výměna ručníků, osobního spodního i lůžkového prádla a pyžama. Jelikož mohou vajíčka přežívat ve vnějším prostředí i tři týdny, důležitý je pravidelný úklid prachu v domácnosti.


Léčba - jak se zbavit roupů
Správné mytí rukou a hygiena jsou předpokladem úspěšné léčby i zabránění opětovné infekce.

Léčba - jak se zbavit roupů

Léčba se provádí perorálním podáním antihelmintik (léky proti parazitům) s účinnou látkou mebendazol. Na českém trhu je v současné době proti roupům dostupný pouze jediný lék (vázaný na lékařský předpis), který je účinný i proti jiným střevním parazitům, např. tasemnici nebo škrkavkám. Užívá se jedna tableta a po 2 až 4 týdnech další. Ideálně by měla být přeléčena celá rodina, jinak se potíže mohou vracet. Při léčbě je samozřejmě důležité dodržovat zásady prevence.

Podle babských rad platí na roupy česnek a kyselé zelí (obtíže zmírní, ale neodstraní). Vhodné je zařadit chilli, pepř, hřebíček, česnek, medvědí česnek, zázvor a cibuli, což u dětí bývá problematické.

Omezeníkonzumace sladkostí, tedy cukru, patří též k preventivním krokům, protože roupi potřebují cukr pro své přežití. Naopak blahodárný účinek má příjem zeleniny a vodnaté stravy.


Komplikace roupů

V případě, že léčba není zahájena včas, se mohou objevit průjmy, neprospívání z malabsorpce (nedostatečné vstřebávání živin z trávicího traktu), noční pomočování, svědění genitálu, vaginální výtok apod. V některých případech mohou roupi proniknout do močových cest a vyvolat zánět močového měchýře, vzácně až zánět ledvin.

Při podezření na přítomnost střevních parazitů vyhledejte ošetřujícího lékaře. Nemějte obavy, není se za co stydět. Jde o zdraví dítěte, případně celé rodiny.



Články k tématu Roupi – příznaky a léčba

  • Děti stonají poměrně často. Kromě toho jsou děti velmi náchylné k drobným poraněním a pofoukání bohužel vždy nestačí. Co by měla dětská lékárnička ideálně obsahovat, abyste byli připraveni zareagovat v momentě propuknutí nemoci nebo při drobném úrazu?
  • Pátá a šestá nemoc patří do skupiny méně známých virových dětských nemocí projevující se běžnými projevy nachlazení (teplota, únava, aj.) a kožní vyrážkou. Právě kožní vyrážka vyděsí většinu rodičů, ale není třeba panikařit. Jedná se sice o velmi infekční onemocnění, ale průběh je zvladatelný symptomatickou léčbou a dítě se stává po prodělané nemoci imunní.
  • Sedmá dětská nemoc, známá také jako syndrom ruka-noha-ústa, je vysoce nakažlivá virová infekce, která postihuje nejčastěji děti do 5 let věku. V čem se liší od jiných dětských onemocnění, jak se tato nemoc přenáší i podrobnosti k jejímu průběhu a léčbě, se dozvíte v našem článku.
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora