Štípance bez šance

16. 6. 2016 · 3 minuty čtení

Venkovní aktivity a letní výpravy se blíží a s nimi i správný čas vybavit domácí lékárničku potřebnými přípravky. Začněte se chránit proti hmyzu, ať už jdete na procházku do lesa nebo si užíváte dovolenou v tropech.

Všichni se nedočkavě těšíme na slunečné dny plné aktivit v přírodě. Radost ovšem mohou pokazit zákeřní škůdci jako komáři a klíšťata, kteří znepříjemní jakoukoliv venkovní činnost. V kapse houbaře, běžce, golfisty či cestovatele by proto neměl chybět vhodný repelent. V našich podmínkách by měl repelent odpuzovat komáry či klíšťata a napomoci tak v nejen prevenci protivným štípancům, ale především přenosu infekce lymskou boreliózou nebo klíšťovou encefalitidou.

Při cestování do neznámých krajů je nutné prověřit, zda se v dané oblasti nevyskytuje nějaký specifický hmyz (či zda v daném období není určitý hmyz přemnožený) a dobře se před ním chránit, a to nejen vhodným repelentem, ale i dalšími nezbytnými ochrannými prostředky jako jsou například moskytiéry na hlavu, dlouhé rukávy a nohavice. Vždyť putování letním Grónskem doprovázeni množstvím komárů či procházku po Markézách sužováni zákeřným hmyzem nono může překazit právě takový nevítaný doprovod. V tropických oblastech hrozí navíc přenos specifických onemocnění jako je malárie či západonilská horečka.

Jakmile zvolíte vhodný repelent, zaměřte se na správnou aplikaci. Obvykle se dá provést na pokožku i na oblečení, kde přípravek působí déle. Je tedy dobré postříkat například i baťoh, kalhoty nebo boty. Dále se repelent doporučuje aplikovat z větší vzdálenosti, aby střik byl účinný po celé ploše. U dětí se při aplikaci na pokožku doporučuje repelent nastříkat nejdřív do dlaní a pak rozetřít po pokožce dítěte.

V našich podmínkách by měl repelent odpuzovat nejen komáry, ale i klíšťata. Při cestě do lesa je nutné myslet také na oblečení.  Vhodné je světlé oblečení (klíšťata jsou vidět) z hladké látky (hůře se jim leze), dlouhé kalhoty a vysoké pevné boty.  Po návratu vždy pečlivě zkontrolujte celé tělo (klíšťata se mohou přichytit kdekoliv) a další prohlídku uskutečněte i následující den (klíště se může pohybovat po těle a přisát se až po několika hodinách).


Články k tématu Štípance bez šance

  •  Koloidní stříbro

    Koloidní stříbro

    · 4 minuty čtení
    Koloidní stříbro je ceněnou součástí přírodní kosmetiky. V současnosti vzbuzuje opět zájem jeho schopnost ochránit pokožku proti nežádoucím mikroorganismům. Uplatnění nachází zejména v produktech na mastnou aknózní pleť či k ošetření a hojení ran.
  • Věděli jste, že péče o oční okolí má svůj specifický charakter a důležitý je nejen správný výběr přípravků, ale i jejich následná aplikace? Aby Vaše pokožka vydržela pružná a zachovala si co nejdéle mladistvý vzhled, je potřeba se o ni začít starat co nejdříve.
  • Pocení neboli perspirace je běžná vlastnost organismu, určená k termoregulaci – tělo se takto chrání před přehřátím. Někteří lidé ale trpí nadměrným pocením, což jim komplikuje život, a hledají řešení v ordinacích dermatologů.