Strupy na kůži u psa

10. 10. 2022 · Mgr. Barbora Jedličková · 11 minut čtení

Strupy přirozeně chrání kůži psa při hojení. Jejich přítomnost ale také může upozornit na závažnější zdravotní problém, např. alergii, parazity, bakteriální zánět, kvasinkovou infekci nebo dokonce autoimunitní onemocnění. Jak se léčí strupy na kůži psa a jak udržovat srst vašeho mazlíčka zdravou? Odpovědi nejen na tyto otázky se dozvíte v našem článku.



Strupy na kůži u psa patří mezi časté kožní problémy.
Strupy na kůži u psa mohou způsobit kožní infekce, parazité, ale i alergická dermatitida.

Strupy v srsti psa

Kožní problémy patří mezi nejčastější důvody, proč majitelé psů navštěvují veterinární ordinaci. Když si pes poraní kůži, krevní destičky přispěchají do poškozeného místa. V místě poranění se spojí, shluknou se s dalšími látkami a vytvoří na kůži ochrannou vrstvu – a tou je právě strup. Když se rána na kůži psa zahojí, strup sám odpadne. Poškození kůže psa může mít celou řadu příčin, od vnějších parazitů, jako jsou blechy a roztoči, až po alergie nebo závažné endokrinní poruchy.

Na kterých částech těla se nejčastěji vyskytují strupy?

Strupy se mohou objevit kdekoli na těle psa. Podle umístění strupů lze mnohdy určit i příčinu jejich vzniku. Alergické reakce způsobují rozsáhlé strupy na břiše a na zádech psa. Strupy na uších mohou signalizovat přítomnost ušní infekce. Strupy na čenichu mohou mít několik různých příčin. Někteří psi, kteří se rádi hrabou v zemi, mohou mít na nose lišej, z něhož vznikne strup. Strupy na čenichu mohou také upozornit na autoimunitní onemocnění.


Jak vypadají strupy na kůži psa?

Strupy u psů mohou mít různý vzhled v závislosti na příčině a místě, kde byla kůže poškozena.

  • Černé strupy bývají projevem staršího poranění kůže, přítomnosti roztočů nebo infekce. Je důležité odlišit je od malých černých teček, které mají na svědomí blechy – v tomto případě se nejedná o strupy, ale o bleší výkaly a vajíčka. Hladké černé skvrny na kůži psa jsou zpravidla způsobeny hyperpigmentací, neškodným ztmavnutím kůže, které se může objevit např. po chronickém zánětu. Tmavé skvrny na kůži mohou také souviset s hormonální poruchou nebo s poškozením kůže v důsledku působení slunečního záření, po úrazu nebo při neustálém tření.
  • Vystouplé strupy se mohou objevit z různých důvodů. Příčinou mohou být parazité, alergie a infekce. Malé červené hrbolky jsou často způsobeny bakteriální nebo plísňovou infekcí zvanou folikulitida. Pokud si na kůži všimnete červených velkých a plochých fleků, může se jednat o kopřivku způsobenou alergickou reakcí. Vystouplé černé strupy „pigmentové skvrny“ raději konzultujte se svým veterinárním lékařem pro vyloučení nádorového onemocnění zvaného melanom.
  • Žluté strupy na psí kůži ukazují na přítomnost seborey. Seborea u psů je generalizované kožní onemocnění, jehož výsledkem jsou velké žluté odlupující se strupy. Příčiny mohou být zánětlivé, alergické i endokrinní.
  • Červené strupy na kůži psa naznačují, že v místě došlo k aktivnímu krvácení. To je nejčastější při poranění kůže (odřeniny, řezné a bodné rány).
  • Svědivé strupy u psů jsou poměrně časté a bývají spojeny s alergiemi, parazity nebo infekcí.
  • Suchá/šupinatá kůže může souviset se seboreou, s výskytem roztočů nebo nedostatečnou hydratací kůže.
  • Hot spoty jsou červené zanícené skvrny na kůži psa. Obvykle jsou kruhového tvaru (není však pravidlem). Důvodem vzniku může být poškrábání kůže, avšak někdy příčinu nezjistíme. Další automutilací rány (olizování, škrábání) dochází k zhoršení stavu a zvýrazňuje se svědivost. Název hotspot získal z důvodu akutního vzniku tzv. „vzplanutí kůže“, často majitelé popisují, že stav vznikl z ničeho nic během pár hodin. Častěji se také vyskytují u psů s hustou dlouhou srstí.

Co způsobuje strupy na kůži psa?

Strupy se přirozeně tvoří vždy, když dojde k poranění kůže. Jaké jsou nejčastější příčiny vzniku krust a strupů na psí kůži?

Parazité 

Běžnou příčinou vzniku strupů u psů jsou parazité. Svého hostitele připravují o živiny, aby sami mohli existovat. Většina z nich se živí krví, jiní kožním mazem nebo tkáňovým mokem.

  • Roztoči žijí v srsti a na kůži psa. Roztoč jménem zákožka svrabová způsobuje u psů svrab. Toto onemocnění není příliš časté, ale je nakažlivé pro ostatní zvířata a lidi. Způsobuje podráždění pokožky, silné svědění a tvorbu zanícených ran, které se v důsledku škrábání mění ve strupy. Roztoč Demodex žije ve vlasových folikulech psa a živí se odumřelými kožními buňkami a kožním mazem. Způsobuje zarudnutí pokožky a následnou tvorbu vřídků a strupů. Onemocnění vyvolané tímto roztočem není nakažlivé.
  • Blechy se živí krví. Kousnutí naruší kůži, která je pak náchylnější k bakteriální infekci. Alergie na blechy se projevuje svěděním, které vede ke škrábání a olizování. Vznikají tak suchá, citlivá místa a strupy.
  • Klíšťata se přisají na kůži psa a živí se jeho krví. To může způsobit podráždění, svědění a tvorbu strupů.

Příčinou strupů u psa může být také pylová či potravinová alergie, případně jejich kombinace.
Strupy se obvykle tvoří v místech nejvíce citlivých na pylovou alergii – na hlavě, v podpaží nebo v meziprstí.

Alergie

Stejně jako lidé mohou i psi trpět alergiemi téměř na cokoli. Alergická dermatitida (alergický zánět kůže) je často hlavní příčinou vzniku strupů a dalších kožních problémů u psů.

  • Pylová alergie patří mezi nejčastější příčiny alergické dermatitidy. Objevuje se při ní podráždění kůže, svědění, vyrážky a zarudnutí s následnou tvorbu strupů.

  • Podráždění kůže u psa může mít celou řadu příčin. Dráždivě na psí kůži mohou působit prací prostředky, šampony, čisticí prostředky nebo přípravky k péči o trávník. Vzácně mohou podráždění způsobit i některé předměty, např. plastové misky.

  • Potravinové alergie mohou psa ovlivnit různými způsoby. Jedním z nich je podráždění kůže.


Infekce a kožní choroby

Mezi další příčiny tvorby strupů patří kožní infekce nebo jiná kožní onemocnění. Mnoho infekcí je snadno zvládnutelných lokální terapií, u bakteriálních infekcí je často nutná antibiotická terapie (lokální i systémová). Máte-li u svého psa podezření na kožní infekci, je vhodné navštívit veterináře.

  • Bakteriální infekce se nejčastěji projevuje drobnými červenými zanícenými hrbolky na kůži. Pes je nucen neustále je olizovat a škrábat, čímž se stav stále zhoršuje.
  • Plísňové onemocnění se projevuje strupy, svěděním a vypadáváním chlupů, kůže je zarudlá, podrážděná nebo šupinatá.
  • Přemnožení kvasinek vyvolává kvasinkovou kožní infekci. Nejčastěji jsou postižena místa v kožní záhybech, kde je vyšší vlhkost. Mezi projevy kvasinkové infekce patří svědění, mokvavá kůže nebo skvrny na kůži.
  • Seborea je další časté kožní onemocnění. Kůže produkuje příliš mnoho kožního mazu. To způsobuje hromadění nečistot (podobně při lupech u lidí), a pokud nejsou psi pravidelně koupáni, kůže je podrážděná, zarudlá a tvoří se na ní mastné šupinky. Při narušení kůže se mohu rozvinout bakteriální nebo kvasinkové infekce, které způsobují silné svědění. Nejčastěji se vyskytuje u kokršpanělů, anglických špringršpanělů, west highland white teriérů, basetů nebo labradorů, u kterých se setkáváme s dědičnou náchylností k rozvoji této infekce.   

Mezi další příčiny tvorby strupů patří poruchy imunity, poruchy štítné žlázy nebo hormonální nerovnováha.


Jak se léčí strupy na kůži psa?

Pokud na kůži svého psa najdete občas malý, ojedinělý strup, návštěva veterináře není nutná. Pravděpodobně se jedná o strup způsobený drobnou nehodou. Pokud je však strup zanícený, oteklý nebo způsobuje psovi bolest, neodkládejte návštěvu veterináře. Stejně postupujte, pokud má pes po celém těle více strupů. Po řádném vyšetření veterinární lékař doporučí vhodnou léčbu. Léčba může zahrnovat perorální antibiotika, léčivé masti nebo antihistaminika (léky proti alergii), která zmírňují svědění. Veterinář vám doporučí i speciální šampony, které působí proti bakteriím, plísním a parazitům a zklidňují podrážděnou svědící kůži. A v případě potravinových alergií i vhodnou dietu.

Po poradě s veterinářem můžete na popraskanou kůži, strupy nebo suché tlapky použít balzám na kůži. Ten pomůže zmírnit zánět a zklidnit pokožku. Obdobný účinek má také koupel nebo obklady z heřmánku. Vždy používejte pouze bezpečné a kvalitní přípravky z veterinární ordinace, chovatelských potřeb nebo lékárny.


Jak udržovat kůži vašeho pejska zdravou?

Je důležité, abyste svého psa koupali tak často, jak je třeba. Ne však příliš často, aby nedošlo k vysušení pokožky a odstranění přirozeného ochranného filmu. Obecně se doporučuje koupat psa maximálně jednou týdně, jinak v případě potřeby. Používejte pouze šampony určené pro psy, eventuálně jemný dětský šampon, abyste nezpůsobili podráždění. Pravidelné kartáčování srsti odstraňuje odumřelou kůži a šupinky, které mohou způsobit podráždění. Kartáčování také pomáhá stimulovat mazové žlázy a udržuje kůži a srst zdravou a čistou. Ideální je kartáčovat psa každý den, stačí pět minut denně.

Dopřejte svému psovi kvalitní a vyváženou stravu s optimálním poměrem makroživin a vitaminů a minerálů. Nevhodná strava může způsobit problémy s kůží a srstí psa. Kromě toho je pes v důsledku nevhodné stravy vystaven vyššímu riziku napadení parazity. Někdy však kvalitní strava nestačí a je třeba sáhnout po veterinárních doplňcích. Po konzultaci s veterinářem můžete také zkusit přidat do stravy vašeho psa mastné kyseliny omega-3 a omega-6, které pomohou udržet zdravou kůži a lesklou srst.


  • 5.0
    (2)
    Výživný doplněk pro srst zářící zdravím.
  • Zvyšuje elasticitu a lesk srsti, obnovuje vitalitu suché a poškozené srsti.
  • Aptus EFORION

    olej 200 ml
    Obsahuje kombinaci olejů s obsahem omega-3 a 6 mastných kyselin.
  • 4.8
    (4)
    Šampon s aloe vera a konopným olejem pro zdravou kůži psů, koček a koní.

    Články k tématu Strupy na kůži u psa

    • Většině pejsků, koček i dalších domácích mazlíčků je nejlépe doma. Tam, kde to znají, kde „vládnou“, kde mají své jisté. Někdy ale dobrodružná povaha páníčků nebo obyčejná nutnost zajistí cestovatelský zážitek i zvířeti. Přinášíme vám několik rad, jak si cestování s domácím mazlíčkem usnadnit.
    • Diabetes u zvířat – projevy a léčba

      Diabetes u zvířat – projevy a léčba

      · 13 minut čtení
      Stejně jako u lidí je diabetes u zvířat pomocí vhodné léčby zvládnutelný, vyžaduje však včasnou diagnózu a pečlivé dodržování léčby a režimových opatření. Jaké příznaky na cukrovku vašeho psa nebo kočky upozorní a jak konkrétně léčba diabetu probíhá?
    • Jak čistit psovi zuby?

      Jak čistit psovi zuby?

      · 10 minut čtení
      Ústní hygiena je pro psy stejně důležitá jako pro lidi. Až 80 % psů postihne do tří let věku nějaká forma zubního onemocnění. Čištění zubů u psa však řada majitelů příliš neřeší, a pokud zuby svému pejskovi čistí, nebývá to pravidelně. Jak udržovat psí zuby a dásně zdravé?
    O autorovi
    Mgr. Barbora Jedličková
    Mgr. Barbora Jedličková
    Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
    Číst více od autora
    O autorovi
    Mgr. Barbora Jedličková
    Mgr. Barbora Jedličková
    Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
    Číst více od autora