Tipy pro suchou pokožku

3. 10. 2022 · PharmDr. Hana Vondrušková · 3 minuty čtení

Trápí vás suchá a svědící pokožka? Suchá místa, na kterých se tvoří šupinky? Svědění a pnutí? Nepříjemný pocit a nutkání se škrábat? Pak pravděpodobně patříte k celé řadě těch, které trápí suchá kůže. Není ale třeba podléhat beznaději - i suchá pokožka může být krásná a vypadat zdravě. Chce to kvalitní a účinnou péči. Jak na to, prozradíme v našem článku.


Tipy pro suchou pokožku
Suchá pokožka postrádá vlhkost, přípravky s vodou jí však nesvědčí.

Co na suchou pokožku

Na suchou kůži jsou nejvhodnější produkty obsahující více tuku než vody. Vitamíny a další účinné látky v nich dodají pokožce potřebnou vzpruhu, a pomáhají tak minimalizovat pocit sucha. Přídavné látky jako kyselina mléčná, glycerin či urea udržují v kůži vlhkost. Urea neboli močovina je navíc přirozenou součástí kůže. Základní rada zní mazat, mazat a zase mazat.

Vodu pouze zevnitř

Suchá pokožka je obecně mnohem náchylnější na podráždění než ostatní kožní typy. Paradoxně největšího strašáka pro suchou kůži ale představuje právě voda. Že to není možné? Pravidelná a vydatná konzumace tekutin našemu tělu jednoznačně prospívá - kůži nevyjímaje. To ale platí výhradně pro hydrataci „zevnitř". Voda je sice životodárná tekutina, ale pro suchou pokožku představuje velkou zátěž. Snažte se proto co nejvíce zamezit jejímu kontaktu s kůží. Místo horkých lázní dopřávejte svému tělu rychlou sprchu a horkou vodu nahraďte vlažnou. Určitě si najděte čas i na důkladné promazání celého těla speciálními produkty určenými pro suchou kůži


Hydratační krémy nestačí

Suchá pokožka často vykazuje známky napětí a zarudnutí a hydratační krémy mívají příliš lehkou konzistenci na to, aby jí dodaly potřebnou péči. V zimních mrazech navíc může docházet k tomu, že přípravky s vysokým obsahem vody pokožku ochlazují, a tím přispívají k jejímu podráždění. Hutnější mastné krémy, které obsahují lipidy, jsou pro suchou kůži to pravé. Na trhu je také řada produktů určených pro speciální péči o suchou pokožku dětí a novorozenců. Stále větší oblibu získává i bezvodná přírodní kosmetika, která využívá neředěné výživné oleje, vosky a extrakty nejvyšší kvality.

Náš tip: Hydratační přípravky aplikujte na vlhkou kůži lehce osušenou ručníkem, lépe se vstřebají.



Články k tématu Tipy pro suchou pokožku

  •  Koloidní stříbro

    Koloidní stříbro

    · 7 minut čtení
    Koloidní stříbro je ceněnou součástí přírodní kosmetiky. V současnosti vzbuzuje opět zájem jeho schopnost ochránit pokožku proti nežádoucím mikroorganismům. Uplatnění nachází zejména v produktech na mastnou aknózní pleť či k ošetření a hojení ran.
  • Lupy – problém, který se dá řešit

    Lupy – problém, který se dá řešit

    · 6 minut čtení
    Lupy nejsou nakažlivé, ani nebezpečné, ale zato pořádně dovedou znepříjemňovat život. Každý, kdo se v životě s lupy potýkal, potvrdí, že mohou být pořádnou zátěží na psychiku. Zejména u teenagerů pak není výjimkou, když se postižený stává terčem posměchu. Při správné péči jsou ale lupy dobře zvládnutelné. Poradíme vám, jak na to.
  • Magická moc olejů

    Magická moc olejů

    · 6 minut čtení
    Proč stojí za to je vyzkoušet? A jaké výhody v péči o pokožku vám nabízejí? A jak si vybrat ten nejvhodnější olej pro svou pokožku?
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
Číst více od autora