Vitiligo – příčina a léčba

2. 10. 2022 · PharmDr. Hana Vondrušková · 8 minut čtení

Vitiligo neboli nemoc bílých skvrn je neinfekční onemocnění kůže způsobené ztrátou pigmentu. Postihuje ženy i muže, nejčastěji se projeví mezi 10. a 30. rokem života. Vitiligo není bolestivé, ale může pro pacienty představovat velkou psychickou zátěž zátěž – zejména pokud jsou bílé skvrny lokalizovány na obličeji. Jak vitiligo vypadá, jaké má příčiny a hlavně, jaké jsou možnosti jeho léčby, se dozvíte v následujícím článku.


Vitiligo –  příčina a léčba
Vitiligo se projevuje depigmentací kůže v podobě ohraničených bílých skvrn.

Co je to vitiligo?

Vitiligo je neinfekční onemocnění kůže, kterým lze onemocnět kdykoliv v průběhu života – nejedná se  o vrozenou vadu kůže. Vitiligo se projevuje výskytem ohraničených bílých skvrn na kůži nebo na sliznicích – proto se mu přezdívá také „nemoc bílých skvrn“. Bílé jsou rovněž vlasy nebo ochlupení, které na postižených místech vyrůstají. Příčinou vzniku bílých skvrn je depigmentace kůže, tedy ztráta kožního pigmentu. Název onemocnění pochází z latiny, a to buď ze slova „vitium”, které znamená vada/porucha, či „vitelis” neboli bílá barva.

Kde na těle se bílé skvrny nejčastěji tvoří?

Jako první se vitiligo objevuje na rukou, předloktích a chodidlech. Dále se bílé skvrny vyskytují velmi často na obličeji kolem očí a úst, na kloubech a v tříslech. Tyto skvrny nejsou citlivé, nebolí a nesvědí,  bohužel se ale jedná o výrazný estetický problém, který pacienty velmi trápí. Je velmi pozitivní, že v současné době se pohled na podobné problémy mění a nejsou již takovým stigmatem, jak tomu bývalo v minulosti. Existují i modelky a modelové, kteří vitiligo nijak nemaskují, naopak vyzdvihují jej jako svoji unikátní vlastnost.


Jak často se nemoc vyskytuje?

Vitiligo postihuje přibližně 0,5 až 2 % populace. Vitiligo se objevuje u dětí i dospělých. V polovině případů se objevuje před dovršením dvacátého roku života (některé zdroje uvádějí mezi 10. a 30. rokem života). Při narození se ale vitiligo vyskytuje jen velmi vzácně. Onemocnění nesouvisí s rasou, ani pohlavím. Vyšší riziko onemocnění vitiligem je u osob, které mají v rodině případy cukrovky nebo onemocnění štítné žlázy.

Jaká je vlastně příčina vitiliga?

Odborníci ho definují jako „multifaktoriální onemocnění se složitou a ne zcela objasněnou patogenezí”. Co to znamená? Při jeho vzniku hraje roli více faktorů a proč ke vzniku vitiliga dochází, není stále objasněné. Hlavní pozornost vědců se soustřeďuje na melanocyty – buňky tvořící kožní pigment. Předpokládají, že jejich porucha stojí za příčinou vzniku této nemoci. Teorií je několik. V případě autoimunitní teorie se jedná o předpoklad, že buňky imunitního systému napadají melanocyty. U neutrální teorie vědci uvádějí, že melanocyty mohou být zničeny látkami, které slouží pro přenos signálu mezi nervovými buňkami a jsou pro melanocyty toxické. Naproti tomu autodestruktivní teorie se zakládá na tvrzení, že roli hrají toxické metabolity, které vznikají při syntéze melaninu – jedná se tedy o stav, kdy melanocyty likvidují samy sebe.

Důležitou roli u vitiliga hraje nesporně i dědičnost. Riziko vzniku vitiliga u příbuzného prvního stupně je 7 x až 10 x větší než u běžného člověka. Mezi příbuzné prvního stupně patří rodiče, potomci a sourozenci daného jedince.

Se vznikem vitiliga jsou někdy spojeny faktory, jako je poškození kůže, silné popálení od slunce nebo silné psychické problémy a vypětí.


Vitiligo a souvislost s dalšími onemocněními

U pacientů s vitiligem se mohou objevit i další zdravotní obtíže a nemoci. Jedná se o oční problémy (abnormalita cévnatky, vada duhovky), postižení sluchu, autoimunitní onemocnění (nejčastěji onemocnění štítné žlázy), vypadání vlasů (alopecia areata), předčasně šedivé vlasy nebo ohraničená ložiska bílých vlasů (poliosis). Ze systémových onemocnění se vyskytuje diabetes či chudokrevnost. Na skvrnách vitiliga mohou ve stáří vzniknout přednádorové změny, tzv. aktinické keratózy, vzácně i kožní zhoubný nádor.


Vitiligo neboli nemoc bílých skvrn versus zdravá kůže

Jak vypadá vitiligo a jak onemocnění probíhá?

Vitiligo dělíme podle výskytu na fokální (na několika málo místech), segmentální (jeden nebo více pruhů na jedné straně těla) nebo generalizované (skvrny jsou rozesety po celém těle).

Průběh vitiliga je individuální a u každého pacienta se může lišit. Pokud není nemoc léčena, nadále se výrazně rozvíjí – odborně říkáme, že progreduje. Existuje možnost samovolného návratu do původního stavu, ale bohužel v praxi se pohybuje jen mezi 10 až 20 %.

Na kůži vitiligo začíná často v místě poranění, po prudkém opálení, dále po těžké nemoci nebo po stresu. Skvrny se objevují náhle, potom následuje různě dlouhé období klidu, a poté se skvrny zase začnou pomalu šířit dál a zvětšovat.

Zajímavost: Vitiligo se nevyhýbá ani těm nejslavnějším. Trpěl jím i zpěvák Michael Jackson a vzhledem k rozsahu postižení údajně podstoupil depigmentaci celého těla.


Vitiligo – jaké jsou možnosti léčby

Lékař, dermatolog, může při vitiligu nasadit lokálně nebo systémově působící léky. K lokálně působícím lékům (masti, krémy) patří kortikosteroidy nebo tzv. topické imunomodulátory (inhibitory kalcineurinu). V prvním případě se jedná o slabé kortikosteroidy. Jako topické imunomodulátory se označují účinné látky jako tacrolimus nebo pimecrolimus, které se doporučuje používat na postižená místa 2 x denně po dobu několika měsíců.

K systémově působícím lékům patří kortikosteroidy prednison nebo dexamethason. Místní léčba se používá, pokud vitiligo zasahuje méně než 20 % kůže. Systémově působící léky se podávají méně vzhledem k vyššímu riziku nežádoucích účinků.


Další metody léčby vitiliga

Kromě léků jsou k léčbě vitiliga k dispozici i další metody. Patří k nim fototerapie, chirurgická léčba, kosmetická léčba, depigmentace a lázeňská léčba. Fototerapie využívá UV světlo. Chirurgická léčba má za cíl nahradit chybějící melanocyty (buňky produkující kožní barvivo melanin) v nepigmentovaných oblastech kůže melanocyty získanými z normálně pigmentované kůže. Tato forma léčby je vhodná u stabilizované formy nemoci. Obvykle se jedná transplantaci mini štěpů, následované fototerapií.

Metodou, která se používá, pokud vitiligo postihuje většinu kůže na těle, je depigmentace. Při té dojde k odstranění pigmentu ze zbytku těla. Cílem je zde docílení jednotné barvy kůže. Látka, která se k této metodě používá, však v Evropě není dostupná.

Z kosmetických přípravků se při vitiligu uplatňují vysoce ochranné opalovací krémy (kůže bez pigmentu je velmi citlivá na sluneční záření), speciálně odolný make-up k zamaskování bílých skvrn nebo vhodné samoopalovací přípravky (pozor, samoopalovací prostředky nechrání před UV zářením).

Důležitou součástí léčby by měla být i psychoterapie – pro mnoho pacientů vitiligo představuje velkou psychickou zátěž.


Prevence vitiliga

Vzniku vitiliga bohužel nelze předejít. Při prevenci se jedná zejména o to, aby nedocházelo ke zhoršování nemoci. Pacient s vitiligem nesmí podstupovat například piercing, tetování nebo permanentní make-up, kdy dochází k mechanickému podráždění kůže a následně ke zhoršení nemoci. Také by měl podstoupit pravidelné vyšetření krve (vyloučení možnosti vzniku doprovázejících nemocí) a pravidelné kožní vyšetření pro zvýšené riziko vzniku kožních nádorů.



Články k tématu Vitiligo – příčina a léčba

  • Pásový opar – příznaky a léčba

    Pásový opar – příznaky a léčba

    · 7 minut čtení
    Pásový opar (odborně herpes zoster) je nepříjemné a bolestivé virové onemocnění, které může postihnout každého, kdo v minulosti prodělal plané neštovice. Vir, který je způsobuje, totiž v těle zůstává v tzv. „spící“ formě a může se za určitých okolností probudit. Jak se pásový opar projevuje a jak se léčí?
  • Jak ošetřit puchýře?

    Jak ošetřit puchýře?

    · 7 minut čtení
    Puchýře, otlaky či mozoly vznikají nejčastěji v důsledku nevhodné obuvi či kloubních deformit na chodidlech. Svou roli hraje důležitou i délka pobytu v dané obuvi, tření i nadměrné pocení. Nejčastěji vznikají puchýře na chodidlech, a to na patě a na prstech u nohou.
  • Svrab – příznaky a léčba

    Svrab – příznaky a léčba

    · 3 minuty čtení
    Svrab patří mezi vysoce nakažlivá infekční onemocnění postihující kůži, které je způsobeno mikroskopickými roztoči. Způsobuje silné svědění a pokud není svrab léčený, může způsobit i nepříjemné komplikace. Jak svrab poznat i jak se ho co nejrychleji zbavit, vám poradíme na následujících řádcích.
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
Číst více od autora