Zlomenina – jak se pozná a jak se léčí

2. 10. 2022 · Mgr. Radka Grec · 7 minut čtení

Zlomenina neboli fraktura je stav, při němž došlo k narušení celistvosti kosti. Bez ohledu na to, o jaký typ zlomeniny jde, je vždy nezbytné lékařské ošetření. Obvykle vzniká následkem úrazu, třeba při pádu nebo sportovní aktivitě. Zlomenina však může být důsledkem některých zdravotních stavů nebo opakované nadměrné zátěže. Jak se zlomená kost pozná, za jak dlouho sroste a jak poznáte únavovou zlomeninu, vysvětlíme v našem článku.


Zlomenina – jak se pozná a jak se léčí
Mezi nejčastější příčiny zlomenin patří úrazy na snowboardu, koloběžce či trampolíně.

Jak se pozná zlomenina?

Kost se může zcela nebo částečně zlomit obvykle v důsledku úrazu či  pádu. Vznikla-li zlomenina působením nápadně malé síly, může to ukazovat na řídnutí kostí (osteoporóza), k němuž dochází ve vyšším věku, zejména u žen. Sportovci se zase mohou setkat s tzv. únavovou zlomeninou, na jejímž vzniku se podílí nadměrná zátěž spolu s nedostatečnou regenerací.

Zlomeniny dělíme na zavřené, otevřené a námahové (stresové, únavové). Zlomeninu vždy provází bolest. Typickým příznakem je omezená hybnost, postiženou končetinu nelze zatížit, stoupnout na ni, přenést váhu, končetina může být v nepřirozené poloze. Někdy se u pacienta bezprostředně po zlomenině objeví nevolnost. Samotné zlomení kosti může být i slyšet. Postupně se objevuje otok, případně modřina. Při otevřené zlomenině kost vyčnívá z rány, často se silným krvácením.

Co dělat při zlomenině?

V případě podezření na zlomeninu s končetinou nehýbejte, nezatěžujte ji. Zlomeniny vždy vyžadují lékařské ošetření. Pacienta se tedy snažte co nejrychleji dopravit k lékaři (na nejbližší chirurgické oddělení).


Rychlou záchrannou službu (tel. 155) při zlomenině přivolejte, pokud:

  • byla zlomenina způsobena velkým násilím, je spojena s dalším poraněním,
  • máte podezření na poranění hlavy, krku nebo páteře,
  • je postižený v bezvědomí, případně nedýchá,
  • se jedná o otevřenou zlomeninu, nebo je zlomená končetina je silně deformovaná,
  • prsty poraněné končetiny jsou necitlivé a/nebo promodralé
  • se jedná o zlomeninu pažní kosti, stehenní kosti, kyčle nebo pánve.

Co je to únavová zlomenina?

Únavová zlomenina je zvláštní typ zlomeniny, která vzniká nadměrným přetěžováním kosti v kombinaci s nedostatečnou regenerací. Únavové zlomeniny vznikají na nosných kostech končetin (stehenní kost, lýtková kost, pažní kost) a záprstních kůstkách nohy. Těmito obtížemi netrpí pouze vrcholoví sportovci, ale i ti rekreační, kteří to s aktivitou jednoduše přeženou. Ohroženou skupinou jsou rovněž lidé s osteoporózou, jejichž kosti jsou oslabené vlivem onemocnění, tudíž náchylnější k poškození i při normální zátěži -  to se týká zejména žen po menopauze. Vlivem nárazové a vysoké zátěže se v namáhané kosti vytvoří malé trhlinky. Za normálních okolností se rychle zhojí, nicméně pokud je kost vystavena zvýšené zátěži dlouhodobě nebo opakovaně, začne se zpočátku malá poraněná oblast rozšiřovat o další mikrotrhliny. Kost se hojí vazivovým svalkem, který postupně mineralizuje a tvoří se z něj svalek kostěný. Je-li poškozená oblast neustále namáhána, proces hojení neprobíhá správně. Vazivový svalek se postupně zvětšuje a později je patrný i na rentgenovém snímku. Tento stav je označován jako únavová zlomenina.


Za jak dlouho sroste zlomenina?

To, za jak dlouho zlomenina sroste, závisí na mnoha faktorech. Rychlost hojení se zpomaluje s věkem, proto se děti hojí rychleji než dospělí. Zlomeniny horních končetin se hojí rychleji než dolních končetin, jednoduché zlomeniny zase rychleji než ty komplikované. Horní končetiny se hojí zpravidla 4–⁠6 týdnů, dolní 8–14U dětí je doba hojení o polovinu kratší.


Jak se zlomenina hojí – fáze hojení

Poškozená tkáň na okraji zlomených kostí postupně odumírá a buňky zvané osteoklasty ji začnou odstraňovat. Po čtyřech až deseti dnech se začne mezi dvěma zlomenými konci kosti tvořit vazivový svalek, který se v další fázi hojení zlomeniny přetvoří na kostěný. V závěru léčebného procesu osteoblasty a osteoklasty přemodelují tuto část na pevnou kost.


Léčba zlomenin

Základním opatřením pro úspěšnou léčbu zlomeniny je její fixace a klid na zhojení. V některých případech je nejdříve nutné zlomené kosti srovnat a eventuálně i zpevnit při chirurgickém zákroku. V průběhu léčby může v některých případech být klasická sádra vyměněna za ortézu. Po sejmutí sádry či ortézy je pak vhodná rehabilitace pod dohledem zkušeného fyzioterapeuta (cvičení, balneoterapie, kinesiotape, rázová vlna a další techniky).

První dny, kdy je hlavním příznakem zlomeniny v sádře bolest, můžete k úlevě od bolesti sáhnout po některém z volně prodejných léků s obsahem ibuprofenu nebo paracetamolu. Zmírnit bolest a otok pomůže i chladivý obklad pomocí sáčku se speciálním gelem, který předem vychladíte v mrazáku. K podpoře hojení a zmírnění otoku můžete využít také enzymoterapii, pomocí léků s obsahem enzymů přírodního původu.

Vzhledem k tomu, že při hojení zlomeniny srůstá kost nejprve pomocí kolagenních vláken, je nezbytná strava bohatá na bílkoviny. Pokud se ji z jakéhokoliv důvodu nedaří zajistit, je vhodné výživu doplnit pomocí tekutých nápojů, které jsou bohatým zdrojem bílkovin i dalších živin. K tvorbě kolagenu přispívá vitamin C, a i samotný kolagen je možné doplnit pomocí přípravků s obsahem kolagenních peptidů.

Důležitý je také dostatečný denní příjem vápníku a dalších minerálů, především hořčíku a zinku. Vhodné jsou dále kombinované doplňky stravy např. vápník s vitaminem D. Vitamin D přispívá k normálnímu vstřebávání a využití vápníku, a tak i k udržení zdravých kostí. Přínosná je i jeho kombinace s vitaminem K2, který podporuje ukládání vápníku v kostech a předchází jeho ukládání v místech, kde jej nechceme, jako jsou cévy.

Během hojení zlomenin se vyhněte alkoholu a cigaretám, alkohol zvyšuje ztráty kostní hmoty, kouření zase ovlivňuje průtok krve ke kosti, čímž obojí zpomaluje hojení. Sportem ani namáháním k urychlení hojení zlomeniny nepřispějete, naopak si můžete ještě uškodit. A i po zhojení zlomeniny je důležité s jejím namáháním začínat postupně, nejlépe až po její rehabilitaci.



Články k tématu Zlomenina – jak se pozná a jak se léčí

  • Tenisový loket – příčiny a léčba

    Tenisový loket – příčiny a léčba

    · 6 minut čtení
    Bolest lokte dokáže znepříjemnit sportovní aktivity. Označení tenisový nebo golfový loket napovídá, že nejčastěji si toto zranění přivodí tenisté nebo milovníci golfu. Poradíme vám, co s bolestí lokte dělat, abyste byli brzy zpět ve formě.
  • Zdraví nohou ovlivní celé tělo

    Zdraví nohou ovlivní celé tělo

    · 5 minut čtení
    Nohy jsou nejvíce namáhanými končetinami lidského těla. Tvoří člověku oporu po celý den a jsou pro nás základním dopravním prostředkem. Jakmile s nimi není něco v pořádku, dávají to najevo nejen pořádnou bolestí, ale problémy se dál promítají do celého těla.
  • Fibromyalgie – příznaky a léčba

    Fibromyalgie – příznaky a léčba

    · 4 minuty čtení
    Fibromyalgie označuje bolestivý syndrom pohybového aparátu, který často zahrnuje i další projevy, jako je slabost, únava, poruchy spánku nebo psychické potíže. Postihuje 3–10 % osob, mezi nemocnými výrazně převažují ženy ve starším středním věku. Jaké jsou příčiny a možné spouštěče fibromyalgie? Podrobnosti o projevech této nemoci, o možnostech léčby a další doporučení jsme pro vás připravili na...
O autorovi
Mgr. Radka Grec
Mgr. Radka Grec
Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou ráda pracovala, jsem věděla již na základní škole a nikdy jsem této volby nelitovala. Jasně, že to není vždy snadné, některé dny jsou opravdu náročné. Přesto vidím v práci v lékárně smysl, my lékárníci jsme takoví snadno dostupní zdravotní rádci. A protože ne vždy můžete mít nějakého lékárníka po ruce, jsem moc ráda, že můžu tvořit texty do naší on-line poradny. Jsem maminkou dvou malých sportovců, a i já ve svém volném čase ráda sportuji. Proto jsou mi nejbližší témata dětských nemocí, úrazů, pohybové medicíny a jako ženě i péče o pleť a dermokosmetika.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Radka Grec
Mgr. Radka Grec
Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou...
Číst více od autora