Banánová mouka (2)

Seřadit podle
5.0
(1)
Přidá lahodnou chuť dortům a cukroví, hodí se do kaší, müsli či smoothies.
Jemně drcený prášek ze sušených banánů k ochucení dezertů a koktejlů.
Banánová mouka

Banánová mouka

Banánová mouka a její použití

Banánová mouka má neutrální chuť, není sladká, jak bychom očekávali, a lze ji použít na vaření a pečení, sladkých i slaných pokrmů. Dělíme ji na dva typy banánovou moukou vyrobenou ze zeleninových banánů – plantejnů, které se oloupou, nasekají, usuší a rozemelou na mouku, a banánovou mouku ovocnou vyrobenou z ovocných banánů, které jsou u nás běžně prodejné.

Banánová mouka složení

Mouka z plantejnů je bohatá na draslík, hořčík a vlákninu. Výrobní proces je velmi šetrný, a proto dochází k zachování prospěšných výživných látek. Díky obsahu vlákniny je prospěšná při různých dietách, má nízký glykemický index a prodlužuje pocit sytosti. Mouka vyžaduje tepelnou úpravu.

Banánová mouka ze zralých ovocných banánů je díky vysoké koncentraci sacharidů velmi sladká a využijete ji spíše při pečení dezertů. Jednoduše jí můžete použít jako sladidlo a nahradit tak běžný cukr. Druhá varianta ovocné banánové mouky je vyrobena z nezralých ovocných banánů, obsahuje více škrobů a má spíše neutrální chuť, je tak vhodná do sladkých ale i slaných receptů.

Je banánová mouka bez lepku?

Banánová mouka je přirozeně bezlepková. Dnes se využívá hlavně v dietě celiaků a u pacientů s intolerancí na lepek.