Andropauza (mužský přechod) – příznaky, příčiny a tipy při potížích

4. 1. 2024 · 5 minut čtení

Menopauza se těší širokému povědomí a na její základní projevy u žen si vzpomene jistě většina z nás. Věděli jste však, že i muži procházejí v jistém věku proměnami v tělesném i psychickém zdraví kvůli přirozenému poklesu tvorby hormonů? Jaké příznaky má mužský přechod, kdy k němu dochází a jak tomuto období porozumět?

Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Andropauza (mužský přechod) – příznaky, příčiny a tipy při potížích

Co je andropauza?

Andropauza neboli mužský přechod označuje soubor projevů, které přímo souvisejí s poklesem hladiny mužského pohlavního hormonu testosteronu. Někdy se můžete setkat i s označením syndrom stárnoucího muže. Zatímco někteří muži si změn téměř nepovšimnou, jiní si projdou příznaky andropauzy se vším všudy. 

Související kategorie produktů:

Kdy přichází andropauza?

Zatímco u žen je menopauza jednoznačně charakterizována náhlým útlumem tvorby pohlavního hormonu estrogenu a ztrátou menstruace, u andropauzy je proces úbytku testosteronu kontinuální,  pozvolný. K postupnému snižování jeho hladiny dochází přirozeně už od 30 let věku, a to přibližně o 1 % ročně. 73 % mužů ve věku nad 40 let již má zkušenost s některými projevy andropauzy. Andropauza po čtyřicítce nebývá však často zcela vyjádřená. K plnému rozvoji mužského přechodu zpravidla dochází až během následující dekády, typická je proto andropauza po 50 roku věku.

Příznaky andropauzy

Projevy mužského přechodu mohou být různě intenzivní, nemusí se objevit všechny. Ve značné míře se podobají těm, které můžeme pozorovat u žen během menopauzy. Zaznamenat přitom můžete jak změny tělesné, tak duševní. Andropauza a psychika spolu velmi úzce souvisí. Psychické projevy mohou zahrnovat pokles koncentrace, pokles výkonnosti a chuti do života včetně depresivních stavů i častější podrážděnost a nervozitu. Mezi tělesnými projevy dominují poruchy libida, sexuální výkonnosti či pokles plodnosti, ale také přibývání na váze, potíže se spánkem, častá únava, vypadávání vlasů či návaly horka a pocení.

Příčiny andropauzy

Klíčovou příčinou andropauzy je pokles tvorby mužského pohlavního hormonu testosteronu. Na změnách se však podílejí i další faktory, které mohou „opotřebování“ mužského organismu nemalou měrou urychlit. Které to jsou?

  • dlouhodobý nadměrný stres
  • nízká pohybová aktivita
  • nadváha a obezita
  • nadměrná konzumace alkoholu
  • dlouhodobé a nedostatečně řešené nemoci: diabetes, vysoký tlak, vysoký cholesterol, nemoci ledvin a jater
Kam se obrátit při potížích?
V takové situaci je dobré navštívit lékaře, ideálně urologa/androloga, který provede základní klinické vyšetření spolu s laboratorním vyšetřením, na jejichž základě doporučí další postup.

Léčba a tipy při potížích

Hladinu pohlavních hormonů je možné zjistit prostřednictvím krevních testů. U žen se během menopauzy relativně často nasazuje hormonální substituční léčba (tedy dodávání chybějících ženských hormonů). U mužů se však – vzhledem k výrazněji pozvolnějšímu úbytku hormonu – k dodávání testosteronu prostřednictvím léčivých přípravků v drtivé většině případů nepřistupuje.

K hladkému průběhu andropauzy přispějete, pokud udržíte správné životní návyky:

Pravidelně se hýbejte.
Dopřejte si pestrou a vyváženou stravu.
Udržujte se v sexuální kondici.
Dopřejte si dostatek času na aktivity, které máte rádi.
Omezte konzumaci alkoholu.
Obezita je rizikovým faktorem andropauzy.
Zdravotní problémy spojené s andropauzou může negativně ovlivnit například obezita. Obecně bývá považován za rizikový obvod v pase nad 94 cm.

Co doplnit v andropauze?

Zinek
Hořčík
Vitamin D
Omega-3 nenasycené mastné kyseliny

Pomoc z přírody

 

Kotvičník zemní
Slivoň africká
Damiána pravá
Řeřicha peruánská (Maca)

 

Extrakty z výše uvedených rostlin a zinek můžete užívat i společně v jedné kapsli.

Mužský přechod je významná hormonální změna, která se nevyhne žádnému muži. Léta spojená s andropauzou otevírají novou životní kapitolu, která může být stejně příjemná a kvalitní. Důležité je umět naslouchat signálům svého těla a respektovat jeho změněné potřeby. Klíčovou úlohu ve zdárném překonání mužského přechodu sehrává zejména zdravý životní styl, ale také pozitivní myšlení a aktivní chvíle trávené s rodinou a přáteli.


Články k tématu Andropauza (mužský přechod) – příznaky, příčiny a tipy při potížích

  • Estrogeny jsou skupina hormonů, které jsou nezbytné pro udržení sexuálního a reprodukčního zdraví. Jsou dominantní u žen, u kterých hladiny hormonů kolísají jak během jednotlivých menstruačních cyklů, tak v průběhu věku. Svojí funkci plní ale i u mužů. Jaké jsou funkce estrogenů? Jak se mohou projevit příliš nízké, či nadměrně vysoké hladiny těchto hormonů a proč se ve vztahu k estrogenům často...
  • Bolest prsou – příznaky a příčiny

    Bolest prsou – příznaky a příčiny

    · 6 minut čtení
    Bolest prsou na dotek či pocity nepříjemného napětí mohou souviset s vážným onemocněním nebo pouze s hormonální nerovnováhou. Jelikož tělo ženy prochází v průběhu života mnoha hormonálními změnami, z nichž některé se periodicky opakují, tkáň prsou na ně pravidelně reaguje. Kdy je ale potřeba zpozornět, se dozvíte v následujícím článku.
  • Endometrióza postihuje 5–15 % žen v plodném věku. Patří tak mezi poměrně častá, přesto málo známá chronická a bolestivá ženská onemocnění. Je způsobena přítomností endometria (tj. děložní sliznice neboli výstelky dělohy) mimo dělohu. Nejčastěji zasahuje další orgány v malé pánvi - pobřišnici, vaječníky, močový měchýř či střevo. Prakticky ale může zasáhnout jakoukoli tkáň v těle, kromě srdce...
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora