Bolest hlavy – příčiny a léčba

10. 9. 2019 · PharmDr. Hana Vondrušková · 7 minut čtení

Jen těžko bychom hledali člověka, kterého nikdy nebolela hlava. Bolest hlavy je jedním z nejrozšířenějších zdravotních problémů, s nímž se čas od času musíme vypořádat. Co ji nejčastěji způsobuje a jak se s ní vypořádat, vám prozradíme na následující


Bolest hlavy v číslech

Bolest hlavy je symptom, se kterým je za život setkal každý člověk. Většinou se jedná o neškodnou nepříjemnost, kterou lze vyřešit pomocí běžných analgetik, odpočinkem či klidem temné místnosti. O tom, že bolesti hlavy nejsou ničím zvláštním, svědčí i data Mezinárodní společnosti pro bolesti hlavy (IHS), podle nichž je prevalence všech typů bolesti hlavy 93 % u mužů a 99 % u žen. Tenzní typ bolesti hlavy má prevalenci u mužů 69 %, u žen 88 %. Pokud údaje o všech typech bolesti hlavy sloučíme, pak je prevalence 93 % u mužů a 99 % u žen. Bolesti hlavy jsou bohužel časté i u dětí, ve věku 6-15 let trpí bolestmi hlavy až 78 % z nich. Před pubertou jsou bolesti hlavy překvapivě častější u chlapců.

Kromě běžných příčin, mezi jaké řadíme dědičnost, hormonální změny, nedostatečný pitný režim či spánek, stres nebo změny počasí, mohou stát za bolestí hlavy i méně obvyklé spouštěče, jako například konzumace příliš chladných pokrmů (zmzlina, ledové smoothie). Ty vyvolávají křeče krevních cév a projevují se prudkou a silnou bolestí v čelní oblasti. V ojedinělých případech může bolest hlavy upozorňovat na závažnější onemocnění, které ve svých počátcích nemá jiné klinické projevy. V případě opakujících se potíží je tak vhodná konzultace s lékařem.


Tenzní bolesti hlavy

Tenzní bolesti hlavy jsou odborným termínem pro klasickou, nejběžnější bolest hlavy, kterou všichni důvěrně známe. Bolest tohoto typu bývá zpravidla oboustranná, slabší, tupá, často spojená s únavou a vyčerpání. Může být přítomna také ztuhlost šíjových svalů.

Spouštěcích faktorů tenzní bolesti hlavy je celá řada, mezi ty nejčastější patří např.:

  • Stres nebo očekávání stresové situace (i radostné)
  • Nedostatečný pitný režim
  • Změny spánkového režimu (spánek o víkendu, časový posun při cestování)
  • Nepravidelnost v jídle, hladovění nebo nepřiměřené množství jídla

Migréna

Migréna je charakterizována převážně jako silná jednostranná, nebo strany střídající pulzující bolest hlavy, často provázená nevolností až zvracením. Dále je pro migrénu typická přecitlivělost na světlo, zvuky či pachy. Asi u pětiny osob s migrénami samotnému záchvatu předchází tzv. aura (blikání, kmitání v zorném poli).

Mezi nejčastější spouštěče migrény, patří např.:

  • Stres
  • Změny počasí
  • Vynechání jídla
  • Cestování vlakem nebo letadlem
  • Konzumace některých jídel a nápojů (alkohol, zrající sýry, čokoláda, nakládaná zelenina, umělá sladidla, zmrzlina, glutamát…)
  • Silné pachy, zvuky nebo světelné vjemy
  • U žen migréna může souviset s hormonálními změnami (těhotenství, menstruace, užívání hormonální antikoncepce)

Léčba bolestí hlavy

Kromě užívání léků (volně prodejných pro krátkodobou úlevu a léků na předpis při chronických obtížích) se při opakovaných bolestech hlavy doporučuje úprava životosprávy (eliminace stresu, úprava jídelníčku, přiměřená fyzická aktivita) a odstranění vypozorovaných individuálních spouštěcích faktorů, je k dispozici také psychoterapie, relaxační cvičení, fyzioterapie, event. biofeedback.


Kdy je třeba s bolestí hlavy navštívit lékaře?

Lékaře byste měli kvůli bolestem hlavy vyhledat v těchto případech:

  • Při náhlé silné bolesti, jakou jste dosud nezažili.
  • Pokud se bolesti začaly projevovat po 50. roce života.
  • Souvisí-li bolest s úrazem hlavy nebo páteře.
  • Pokud se bolest objeví po tělesné námaze.
  • Pokud je bolest velmi silná, dále narůstá a neustupuje ani po lécích proti bolesti.
  • Je-li silná bolest hlavy doprovázená horečkou, nadměrnou spavostí, nevolností až zvracením.
  • Při výskytu neurologických příznaků (obrna, poruchy řeči, vědomí a rovnováhy, epileptický záchvat).
  • Trpíte-li zároveň vysokým krevním tlakem.
  • Když bolest hlavy výrazně omezuje běžné denní aktivity a osobní život.

Jak proti bolesti hlavy pomůže lékárna?

Při akutní mírné až středně silné bolesti hlavy si obvykle vystačíte se samoléčbou pomocí volně prodejných léků. Léčba bez porady s lékařem by měla být krátkodobá, protože při nadměrném užívání analgetik (3 a více tablet denně častěji než 10 dnů v měsíci) můžete dosáhnou zcela opačného účinku a způsobit si bolesti hlavy navozené léky, jejichž léčba vůbec nebývá jednoduchá.

Základem léčby akutních bolestí hlavy jsou jednosložkové přípravky s obsahem paracetamolu nebo ibuprofenu v různých lékových formách od tablet, sirupu a čípků až po speciální formy pro rychlejší nástup účinku, většinou s označením „RAPID“. Kromě jednosložkových analgetik se při bolesti hlavy používají přípravky kombinované, např. s kofeinem pro posílení účinku paracetamolu nebo guaifenesinem k uvolnění ztuhlých šíjových svalů a zmírnění psychického napětí.

Další přípravky vhodné při bolesti hlavy

Při nevolnosti doprovázející zpravidla migrénu lze užít kromě léku na bolest i lék na nevolnost (prokinetikum). Při bolesti hlavy s pocitem ztuhlosti krční páteře pomohou léky uvolňující napětí ve svalech. Při opakovaných bolestech hlavy souvisejících se stresem vsaďte na hořčík, který přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání a celkově podpoří psychiku. Tradičním opatřením při bolesti hlavy jsou chladivé obklady. Moderní variantou jsou gelové polštářky nebo gelové brýle.




Články k tématu Bolest hlavy – příčiny a léčba

  • Menstruační bolesti - co pomáhá?

    Menstruační bolesti - co pomáhá?

    · 7 minut čtení
    Menstruační bolesti (dysmenorea) se projevují křečemi v podbřišku, bolestmi hlavy, křížové oblasti i nevolností. Častěji se vyskytují u mladých dívek a žen, které dosud nemají děti. Jak menstruační bolesti vznikají a co pomůže, aby vás omezovaly co nejméně?
  • Bolest krku u dětí - příznaky a léčba

    Bolest krku u dětí - příznaky a léčba

    · 4 minuty čtení
    Bolest v krku doprovázená otokem, zčervenáním nebo bílými potahy v oblasti krčních mandlích se označuje jako angína (tonzilida).
  • Bolest hlavy a migréna

    Bolest hlavy a migréna

    · 7 minut čtení
    Jen těžko bychom hledali člověka, kterého nikdy nebolela hlava. Bolest hlavy je jedním z nejrozšířenějších zdravotních problémů, s nímž se čas od času musíme vypořádat. Ještě větší nepříjemnost představuje migréna. Jak se bolest hlavy od migrény liší a co na ně pomáhá? Přečtěte si v našem článku.
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
Číst více od autora