40. týden těhotenství – vývoj miminka a konec těhotenství

14. 3. 2024 · 7 minut čtení

Nacházíte se na konci těhotenství. Příchod miminka tak můžete očekávat každým dnem. Co znamená bolest v podbřišku, jakými změnami jste si prošla v průběhu těhotenství a mnoho dalšího prozradíme v následujícím článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
40. týden těhotenství – vývoj miminka a konec těhotenství

Co se dozvíte o 40. týdnu těhotenství?

Vývoj miminka
Tukové zásoby činí asi 15 procent jeho celkové hmotnosti. Všechny orgány jsou připravené vykonávat svoji činnost.
Velikost miminka
Miminko ve 40. týdnu těhotenství měří 50 cm, váží přibližně 3,5 kg a vizuálně se ve všech detailech podobá novorozenci.
Jak se cítíte?
Poslední těhotenské týdny jsou si velmi podobné. Trápí vás nespavost, neohrabanost, výkyvy nálad a další neduhy těhotenství (otoky, časté močení, hemoroidy apod.).
Často kladené dotazy
Co znamená bolest v podbřišku ve 40. týdnu těhotenství a co když nemáte žádné příznaky porodu? Na nejčastější dotazy si odpovíme v našem článku.

Vývoj miminka ve 40. týdnu těhotenství

Miminko měří 50 centimetrů, váží přibližně 3,5 kilogramu a vizuálně se ve všech detailech podobá novorozenci.

Tukové zásoby miminka nyní činí asi 15 procent jeho celkové hmotnosti. Všechny orgány jsou připravené vykonávat svoji činnost. V játrech je zásoba škrobu, která se po narození přemění v glukózu. Ta je prvním zdrojem výživy novorozence, než se v prsou začne tvořit mateřské mléko. První dny po porodu saje novorozenec z prsou kolostrum (mlezivo). Mlezivo je předchůdce mateřského mléka poskytující dítěti důležité protilátky pro vývoj imunitního systému.

Miminko zaujímá tzv. fetální polohu – ručičky i nožičky jsou skrčené a zkřížené. V této poloze zůstává i po narození zhruba dva až tři týdny, neboť mu přináší pocit jistoty a bezpečí.

Foto miminka ve 40. TT
Miminko měří 50 centimetrů, váží přibližně 3,5 kilogramu a vizuálně se ve všech detailech podobá novorozenci.

Konec těhotenství

Jste na konci těhotenství. Připomeňme si, jakými změnami prošlo vaše tělo, a co všechno zvládlo. Právem na něj a tedy i na sebe můžete být hrdá.

Změna hmotnosti

Tato změna je viditelná pouhým okem. Zvýšení hmotnosti je čistě individuální záležitostí. Průměrný váhový přírůstek během těhotenství činí 10 až 13 kilogramů. V graviditě žena zadržuje více vody, to souvisí i s přibývající váhou.

Změny kardiovaskulárního oběhu

Mění se umístění srdce (posune se nahoru a doleva) kvůli zvětšující se děloze. Zvýšil se srdeční objem a množství krve (o 1200 až 1400 mililitrů), zvýšil se počet červených a bílých krvinek, zrychlil se průtok krve orgány (nejvíce v děloze, ledvinách, kůži a prsou).

Naše tipy:

Související kategorie produktů:

Změny v oblasti dýchacího systému

S rostoucím bříškem se zvýšila poloha bránice, zmenšila se kapacita plic, vzrostl dechový objem. Změnilo se dýchání – více se zapojily břišní svaly, zrychlilo se dýchání.

Změny v trávicím systému

Zpočátku těhotenství se objevovala nevolnost (nauzea). Docházelo k pálení žáhy, možná i vyšší kazivosti zubů. S rostoucím bříškem se snížila pohyblivost střev a v souvislosti s motilitou mohlo docházet k zácpám.

Změny ve vylučovacím systému

Velký výkon podaly ledvin, a to vzhledem k nárůstu metabolických zplodin z těla matky i z rostoucího plodu. Zvýšila se tvorba moči a objem vody v těle narostl asi o jednu pětinu. Vlivem zvětšující se dělohy se zmenšil močový měchýř a důsledkem byla častější potřeba močit.

Změny v pohlavním systému

Obrovskou změnou prošla děloha, která se z váhy 70 g dostala až na 1 100 g, její objem dosáhl pěti litrů. Zvýšil se průtok krve dělohou z 50 na 900 mililitrů za minutu. Prsa se zvětšila díky růstu mléčné žlázy a přibývající tukové tkáni. Prsa se tak připravovala na laktaci.

Ultrazvuk ve 40. TT
Miminko zaujímá tzv. fetální polohu – ručičky i nožičky jsou skrčené a zkřížené. V této poloze zůstává i po narození zhruba dva až tři týdny, neboť mu přináší pocit jistoty a bezpečí.

Změny pleti

Na kůži se objevily pigmentové skvrny různých velikostí. Zvýšené ukládání pigmentu je viditelné i v oblasti zevního genitálu, na prsních dvorcích a u pupku. S rostoucím bříškem se natahovala pokožka, a s tím mohl souviset výskyt strií. Strie neboli pajizévky vznikají jako přirozená reakce na náhlou změnu objemu lidského těla. Strie mají zpočátku červenou až fialovou barvu, ale časem zblednou. Strie samy od sebe už nikdy nezmizí.

Změny kvality vlasů a nehtů

Vlasy během těhotenství méně vypadávaly a získávaly na objemu. Po porodu se ale vrátí hladina hormonů do normálního stavu a vlasy mohou začít nadměrně vypadávat. Nehty byly v průběhu těhotenství pevné, zdravé a rychleji rostly.

Vaše bříško a zdraví

Poslední těhotenské týdny jsou si velmi podobné. Trápí vás nespavost, neohrabanost, výkyvy nálad a již dříve zmiňované neduhy těhotenství (otoky, časté močení, hemoroidy apod.).

Jste na konci těhotenství a porod může nastat v podstatě kdykoli. Do porodnice je vhodné odjet v okamžiku, kdy praskne plodový obal a začne odtékat plodová voda, nebo ve chvíli, kdy máte pravidelné kontrakce po méně než 10 minutách po dobu více než 1 hodiny.

Jak se cítíte?

Braxton-Hicksovy kontrakce

Braxton-Hicksovy kontrakce neboli poslíčci obvykle začínají ve třetím trimestru těhotenství. Jedná se o několikavteřinové nepravidelné stahy děložního svalstva. Ženy je popisují jako tuhnutí či pnutí bříška, někdy spojené s mírnou bolestí v podbřišku. Ta ale na rozdíl od porodních kontrakcí nepřichází od zad.

Pokud vám poslíčci způsobují obtíže, zkuste si ulevit například pitím dostatečného množství tekutin, procházkami a pohybem. Při zvýšené aktivitě naopak odpočinkem, relaxací ve vaně, poslechem hudby nebo vhodnou masáží. Vyzkoušet můžete také pobyt v teplé vodě (vana, sprcha). Pokud jde o porod, stahy obvykle zesílí, poslíčci naopak ustanou.

Plodová voda

Základní funkcí plodové vody je ochrana vyvíjejícího se plodu v plodových obalech. Také umožňuje pohyb a chrání miminko před vnějšími nárazy.

Odtok plodové vody značí blížící se porod. Může odtéct ve velkém množství, nebo odtékat postupně po malých částech. Na rozdíl od hlenové zátky je plodová voda řídká, neustále teče a má lehce nasládlou vůni. Jestliže k odtoku vody dojde, ucítíte zvlhnutí, jako by došlo k úniku trochy moči. To už je nejvyšší čas k odjezdu do porodnice. Existuje test, který určí, zda se jedná o plodovou vodu. Ten se provádí v porodnici pomocí Temešváryho roztoku, který se nakape na uniklou tekutinu (například zachycenou ve vložce). Jestliže se jedná o plodovou vodu, roztok zmodrá.

Změny aktivity plodu

Většina miminek je na konci těhotenství hlavičkou dolů ve skrčené poloze. V děloze není moc místa a možností na pohyb, aktivita se proto snižuje. Děťátko občas protáhne nožičku či ručičku, pak vidíte otisk na svém bříšku. Ve většině času ale spí a nabírá síly. I tak byste ale měla pociťovat alespoň deset pohybů denně.

Nespavost

Nespavost a další poruchy spánku provází během těhotenství až 88 % žen. Důvodů je celá řada. Navíc, s velkým bříškem je obtížné najít pohodlnou polohu na spaní. Kvůli tlaku na močový měchýř musíte často na toaletu. Miminko nesdílí váš spánkový rytmus a budí vás kopáním.

Časté otázky ve 40. týdnu těhotenství

Jaká je váha miminka ve 40. týdnu těhotenství?
Co když nemám žádné příznaky porodu?
Co znamená bolest v podbřišku ve 40. týdnu těhotenství?
40. týden těhotenství – jaký je to měsíc?

Slovo autorky závěrem

40. týdnem těhotenství uzavíráme sérii článků věnujících se tématu těhotenství. Snažila jsem se sepsat to nejdůležitější pro Vás i Vaše miminko. Doufám, že jste se dozvěděla spoustu užitečných informací a rad. Přeji Vám, ať porod probíhá bez komplikací a dle Vašich představ a očekávání. Nemějte z porodu zbytečné obavy, neboť na konci této životní etapy budete v náruči držet miminko, které budete k smrti milovat a ono Vás.

O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora