16. týden těhotenství – vývoj miminka a zjištění pohlaví

13. 3. 2024 · 5 minut čtení

Nacházíte se ve druhém trimestru těhotenství. Plod je velký jako hruška. Objevují se první škytavky, které později ucítíte a uvidíte na svém bříšku. Objevit se mohou problémy se zácpou. Co dalšího se v tomto týdnu těhotenství děje, prozradíme v následujícím článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
16. týden těhotenství – vývoj miminka a zjištění pohlaví

Co se dozvíte o 16. týdnu těhotenství?

Vývoj miminka
Miminko rychle roste, během pár týdnů svou váhu zdvojnásobí. Objevují se první škytavky.
Velikost miminka
Plod nyní měří 11,5 centimetrů, váží 85 až 110 gramů a velikostně odpovídá hrušce.
Jak se cítíte?
Pleť je zářivější, vlasy silnější. Může se objevit krvácení z nosu, bolesti zad či závratě. Pocit suché pokožky zaženete důkladnou hydratací.
Často kladené dotazy
Dá se v 16. týdnu zjistit pohlaví miminka? A jaký je celkový váhový přírůstek maminky? Odpovědi najdete v našem článku.

Vývoj miminka v 16. týdnu těhotenství

Plod nyní měří 11,5 centimetrů, váží 85 až 110 gramů a velikostně odpovídá hrušce. Miminko rychle roste, přibývá na váze a během pár týdnů svou váhu zdvojnásobí. Aktivně se pohybuje, v děloze má ale stále dost prostoru, proto jeho pohyby zatím necítíte. Ale nebojte se, blíží se doba, kdy už tomu tak nebude.

Foto miminka v 16. TT
Plod nyní měří 11,5 centimetrů, váží 85 až 110 gramů a velikostně odpovídá hrušce.

Kosti se postupně zpevňují následkem ukládání vápníku. Vyvíjí se žíly a cévy, imunitní systém začíná tvořit protilátky, nervový systém pracuje a vnímá podněty z okolí. Srdeční tep miminka je zhruba 150 úderů za minutu a srdíčko denně přečerpá až 25 litrů krve.

Hlavička je vzpřímená, oči jsou stále zavřené, ale vnímají světlo z okolního světa. Miminko si stále častěji cucá palec, a tím procvičuje sací reflex, který má po narození zásadní roli. Objevují se první škytavky, které později ucítíte a uvidíte na svém bříšku.

Naše tipy:

Související kategorie produktů:

Vaše bříško a zdraví

Bříško se stále více zakulacuje. Děloha se zvětšuje a její vrchol se nachází v polovině vzdálenosti mezi stydkou kostí a pupkem. Objem plodové vody je více než 200 mililitrů.

Ultrazvuk v 16. TT
V 16. týdnu těhotenství jsou již zevní pohlavní orgány dítěte jasně rozlišené a lékař může pomocí ultrazvuku určit, zda čekáte holčičku nebo chlapečka. Samozřejmě také záleží na tom, zda je miminko v děloze správně natočené.

Pokožka může být sušší a svědit. Na obličeji se u některých těhotných objeví akné, stejně jako strie na napínajícím se bříšku, stehnech a prsou. Problémové partie promazávejte krémem nebo olejíčkem.

Nepříjemnosti může způsobit zácpa. Její prevencí je pestrá strava bohatá na vlákninu a vitaminy. Nezapomínejte na pitný režim.

Některé budoucí maminky si začínají stěžovat na dušnost. V tomto případě se doporučuje vyhýbat se poloze vleže na zádech. Zvětšující se děloha tlačí na dolní dutou žílu, tím se sníží množství krve, které se vrací do srdce a nastávajícím rodičkám je na omdlení. Tento stav je nazýván syndromem dolní duté žíly. Asi u třech procent žen dochází ke kolapsovým stavům. Doporučená poloha pro spánek a odpočinek je na levém boku.

Těhotenství může mít na svědomí oční problémy – objevuje se pocit sucha a svědění.

Jak se cítíte?

Kůže, vlasy a nehty

Mohou se objevit nové pigmentové skvrny, které po porodu většinou zblednou, nebo vymizí. Viditelná bývá i linea nigra – pigmentová čáru uprostřed bříška. Ta vzniká v důsledku zvýšené produkce melaninu kvůli mnohonásobně zvýšené hladiny hormonu estrogenu.

Většina těhotných zaznamená pozitivní změnu v kvalitě vlasů a pleti. Nehty jsou pevnější a rychleji rostou.

Často se tvoří strie. Vznikají jako přirozená reakce na náhlou změnu objemu lidského těla. Strie mají zpočátku červenou až fialovou barvu, ale časem zblednou. Strie samy od sebe už nikdy nezmizí, proto je důležitá prevence jejich vzniku. Opakovaně promazávejte problémové partie (jako je zadeček, bříško, stehna, prsa) mastnými krémy, oleji či másly s obsahem kyseliny hyaluronové, která zmírňuje jejich tvorbu.

Závratě

Během těhotenství je poměrně běžné, že se vám občas zatočí hlava. Příčin může být několik:

  • Do dělohy a k děťátku proudí více krve, tím krevní oběh nemusí stíhat dostatečně zásobovat všechny orgány a závrať je na světě. Samozřejmě k tomu může přispívat i tlak způsobený zvětšující se dělohou na cévy.
  • Pokles hladiny krevního cukru, například pokud se dlouho nenajíte.
  • Dehydratace.
  • Pobyt v přetopené místnosti, větší fyzická námaha, prudké vstávání.
  • Úzkost a stres.

Pokud cítíte, že se o vás pokouší závrať, okamžitě si sedněte, nebo dřepněte. Větší přívod krve do mozku zvýšíte podložením nohou nad úroveň hlavy. Časté problémy konzultujte s lékařem.

Bolesti zad

Společně s rostoucím bříškem a celkovým nárůstem váhy se mění těžiště těla. Posouvá se do středu, a tím se mění rozložení přirozeného tlaku na kosti a svaly. Velmi často se pak rozvíjí bolesti v oblasti beder, jelikož se páteř musí adaptovat na novou zátěž v přední části těla.

Krvácení z nosu

Krvácení z nosu je v těhotenství poměrně běžným jevem. S rostoucím bříškem se v těle zvyšuje objem krve, který způsobuje zvýšený tlak v cévách, a ten může být příčinou krvácení z nosu. Pokud je krvácení silného charakteru nebo máte podezření, že něco není v pořádku, navštivte lékaře.

Časté otázky v 16. týdnu těhotenství

16. týden těhotenství – jaký je to měsíc?
Jaké je riziko potratu v 16. týdnu těhotenství?
Lze v 16. týdnu těhotenství zjistit pohlaví miminka?
Jaký je v 16. týdnu váhový přírůstek?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora