24. týden těhotenství – bříško a zdraví, vývoj miminka

13. 3. 2024 · 5 minut čtení

Nacházíte se stále ve druhém trimestru těhotenství. Miminko je velké jako salátová okurka. Nyní je schopno přežít mimo dělohu v případě předčasného porodu. Vás čeká test na těhotenskou cukrovku. Co dalšího se v tomto týdnu těhotenství děje, prozradíme v následujícím článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
24. týden těhotenství – bříško a zdraví, vývoj miminka

Co se dozvíte o 24. týdnu těhotenství?

Vývoj miminka
Miminko překračuje tzv. hranici viability plodu – to znamená, že je poprvé schopno přežít mimo dělohu.
Velikost miminka
Děťátko ve 24. týdnu měří 30 až 31 centimetrů, váží 600 až 700 gramů a délkou odpovídá salátové okurce.
Jak se cítíte?
Nejspíš máte větší chuť k jídlu. Mohou vás potrápit bolesti břicha a zad, únava, otoky, hemoroidy či chrápání v noci.
Často kladené dotazy
Jaký je 24. týden těhotenství měsíc a jak se mění váha v těhotenství? Na nejčastější dotazy si odpovíme v článku.

Vývoj miminka ve 24. týdnu těhotenství

Miminko měří 30 až 31 centimetrů, váží 600 až 700 gramů a délkou odpovídá salátové okurce. Momentálně překračuje tzv. hranici viability plodu – to znamená, že je poprvé schopno přežít mimo dělohu. Šance jsou ale velmi malé – problémem jsou nedostatečně vyvinuté plíce a krevní cévy v plicích.

Foto miminka ve 24. TT
Miminko měří 30 až 31 centimetrů, váží 600 až 700 gramů a délkou odpovídá salátové okurce.

Stále pokračuje dozrávání plicních sklípků. V plicích se začíná tvořit látka (surfaktant), která snižuje povrchové napětí, zabraňuje tak smrštění sklípků a následnému kolapsu plic. Dítě již vnímá, v jaké je poloze. To díky plně vyvinutému vnitřnímu uchu, které ovládá rovnováhu. Když miminko nespí, můžete kdykoli během dne nebo noci pociťovat jeho pohyby v celém bříšku. Kůže je velice slabá a průsvitná. Pod ní se však začíná hromadit tuk a pigment, takže postupně sílí a ztrácí svoji průhlednost.

Naše tipy:

Související kategorie produktů:

Vaše bříško a zdraví

Momentálně přibíráte asi půl kilogramu za týden. Rostoucí bříško vám může způsobovat bolesti zad, napínající se kůže zase nevzhledné strie.

Těhotenská cukrovka

V období mezi 24. a 28. týdnem těhotenství vás čeká další vyšetření, tentokrát těhotenské cukrovky. Jedná se o test v podobě orálního glukózového tolerančního testu (oGTT). Během těhotenství může dojít k poruše metabolismu cukrů, a tak je důležité problém odhalit včas.

Vyšetření hladiny cukru v krvi je povinné a provádí se na specializovaném pracovišti. Test spočívá ve vypití půllitru vody, ve které je rozpuštěno 75 gramů glukózy. Pití tohoto roztoku se koná nalačno. Tato silně sladká chuť vám nemusí udělat dobře od žaludku. Roztok nesmíte vyzvracet, jinak se test bude opakovat znovu. Měření glykémie probíhá ve třech krocích. Nejprve se měří hladina krevního cukru ihned po vypití roztoku. Další měření jsou uskutečněna jednu a dvě hodiny od vypití roztoku.

Ultrazvuk ve 24. TT
Dítě vnímá, v jaké je poloze. To díky plně vyvinutému vnitřnímu uchu, které ovládá rovnováhu.

S těhotenskou cukrovkou se může potkat kterákoliv budoucí maminka. Existují ale určité rizikové faktory, které mají pro její vznik větší předpoklady. Jedná se například o genetické predispozice k diabetu (tj. diabetes se objevuje v rodinné anamnéze), vyšší věk rodičky, dlouhodobá nevhodná životospráva, nadváha a obezita, časté užívání alkoholu a tabákových výrobků, sedavý způsob života bez pohybových aktivit.

Těhotenská cukrovka vzniká tak, že placenta produkuje hormony, které snižují účinky matčina inzulinu. Ten udržuje hladinu glukózy v krvi v normě. Glukóza se hromadí v matčině krvi, a tak i miminko přijímá zvýšené množství cukru. Ten se ukládá ve formě tuků. Dále dochází k rychlejšímu růstu miminka, které má pak velkou porodní váhu. Po porodu hladina cukru v krvi dítěte klesá, může se objevit hypoglykémie doprovázená dechovými komplikacemi. Dítě je navíc ohroženo novorozeneckou žloutenkou.

Pokud by se u vás potvrdila těhotenská cukrovka, budete odeslána do diabetologické ambulance. Tam dostanete glukometr pro pravidelné měření hladiny cukru v krvi, seznam potravin a jejich glykemický index a další doporučení.

Nemějte obavy. Pokud budete pod lékařským dohledem a budete dodržovat dietologická opatření, dá se těhotenská cukrovka zvládnout. Nebude ohrožovat vás, ani vaše dítě.

Jak se cítíte?

Bolest a tvrdnutí břicha

Mírné bolesti břicha jsou běžnou součástí těhotenství. Většinou se nejedná o nic vážného, ale vždy je lepší mít jistotu a zkonzultovat tyto pocity s gynekologem. Nejčastější příčinou je nadýmání, zažívací obtíže, rozpínání dělohy nebo pohyby miminka.

Tvrdnutí se projevuje jako nepříjemný pocit v podbřišku spojený s pocitem nafouknutí. Příčinou je napínání svalů dělohy kvůli růstu dítěte. Tvrdnutí vnímáte zhruba od 18. týdne těhotenství, a to ve frekvenci až 20krát za den. Od 34. týdne dokonce i 30krát den. Objevuje se hlavně při zvýšené námaze či v souvislosti se sexem.

Otoky nohou

Otoky k těhotenství patří. V jeho průběhu celkový objem vody v těle naroste až o 8 litrů. Krev má problém odtékat z dolních končetin kvůli dolní duté žíle, která je stlačena zvětšující se dělohou. Pokud se ale otoky objeví společně s náhlým zvýšením krevního tlaku, může se jednat o vážný zdravotní stav zvaný preeklampsie.

Jak otokům předejít? Nestůjte dlouho na místě. Nekřižte nohy během sezení. Odpočívejte s nohama nahoře. Ponořujte nohy do studené vody. Spěte na levém boku. Noste kompresní punčochy. Přijímejte dostatek tekutin a omezte příjem soli.

Strie

Strie neboli pajizévky vznikají jako přirozená reakce na náhlou změnu objemu lidského těla. Nejprve mají červenou až fialovou barvu, časem zblednou. Samy od sebe už ale nikdy nezmizí. Myslete proto na prevenci.

Důkladně promazávejte problémové partie (zadeček, bříško, stehna, prsa) mastnými krémy, oleji či másly s obsahem kyseliny hyaluronové, která zmírňuje jejich tvorbu.

Rozmazané vidění

Možná začínáte mít problémy se zhoršením zraku nebo s lehce rozmazaným nezaostřeným viděním. Na vině jsou opět těhotenské hormony.

Pokud trpíte suchostí oka v rámci snížené produkce slz, lékař doporučí oční kapky. Jestli nosíte kontaktní čočky, oči je mohou začít odmítat a špatně na ně reagovat.


Časté otázky ve 24. týdnu těhotenství

24. týden těhotenství – jaký je to měsíc?
Jak se mění váha během těhotenství?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora