32. týden těhotenství – vývoj miminka a nástup na mateřskou dovolenou

13. 3. 2024 · 7 minut čtení

Nacházíte se ve třetím trimestru těhotenství. Miminko měří přes čtyřicet centimetrů. Kůže je hladší, měkčí a má růžovoučký nádech. Hlavním úkolem miminka je růst a příprava na samotný porod. Vás čeká nástup na mateřskou dovolenou. Co dalšího se v tomto týdnu těhotenství děje, prozradíme v následujícím článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
32. týden těhotenství – vývoj miminka a nástup na mateřskou dovolenou

Co se dozvíte o 32. týdnu těhotenství?

Vývoj miminka
Vývoj všech soustav je dokončen. Hlavním úkolem miminka je růst a příprava na porod.
Velikost miminka
Dítě měří 42 až 43 centimetrů, váží 1,7 až 1,8 kilogramu a velikostně odpovídá hlávce salátu.
Jak se cítíte?
Maminky pociťují zvýšenou chuť k jídlu. Potýkají se s otoky, zejména nohou. Mohou se dostavit první poslíčci.
Často kladené dotazy
Jaký je 32. týden těhotenství měsíc a a jaká je nyní váha plodu? Na nejčastější dotazy si odpovíme v našem článku.

Vývoj miminka ve 32. týdnu těhotenství

Miminko měří 42 až 43 centimetrů, váží 1,7 až 1,8 kilogramu a velikostně odpovídá hlávce salátu. Kostra je kompletní, jednotlivé kosti jsou ale stále měkké, a díky tomu i poměrně ohebné.

Děťátko se nepřestává obalovat podkožním tukem, pokožka je tak hladší, měkčí a má růžovoučký nádech. Protože je vývoj všech soustav dokončen, hlavním úkolem miminka je další růst a příprava na samotný porod. Děťátko je ve většině případů otočené hlavou dolů, což je výchozí porodní poloha. Není ale pravidlem, že v ní až do porodu zůstane.

Naše tipy:

Související kategorie produktů:

Vaše bříško a zdraví

Děloha dosahuje svého maxima, tedy 12 centimetrů nad pupek. S rostoucím miminkem ubývá plodové vody, v děloze je stále těsněji, a tak jsou pohyby čím dál více zřetelnější. Možná zaznamenáte bolesti hrudního koše (především dolních žeberních oblouků), které jsou způsobené kopáním a protahováním miminka (pokud je v poloze hlavou dolů). V ideálním případě činí hmotnostní přírůstek 10 kilogramů od začátku těhotenství.

Pokud pocítíte první stahy dělohy, neděste se. Braxton-Hicksovy kontrakce neboli poslíčci obvykle začínají ve třetím trimestru těhotenství. Jedná se o několikavteřinové (trvají v průměru 30 až 60 sekund, ale někdy mohou přetrvávat i 2 minuty) nepravidelné stahy děložního svalstva.

Ženy je popisují jako tuhnutí či pnutí bříška, někdy spojené s mírnou bolestí v podbřišku, která, narozdíl od porodních kontrakcí, nepřichází od zad. Nikdy k nim nedochází v pravidelných intervalech. Poslíčci začínají nabírat na síle a frekvenci většinou s koncem třetího trimestru.

Pokud vám poslíčci způsobují obtíže, zkuste si ulevit například pitím dostatečného množství tekutin, procházkami a pohybem. Při zvýšené aktivitě naopak odpočinkem, relaxací ve vaně, poslechem hudby, vhodnou masáží. Jestliže jste na vážkách, zda se jedná o poslíčky nebo o začátek skutečného porodu, vyzkoušejte pobyt v teplé vodě (vana, sprcha). Pokud se jedná o porod, stahy obvykle zesílí, poslíčci naopak ustanou.

Foto miminka ve 32. TT
Miminko ve 32. týdnu těhotenství měří 42 až 43 centimetrů, váží 1,7 až 1,8 kilogramu a velikostně odpovídá hlávce salátu.

3. ultrazvukové vyšetření

Pokud jste ještě neabsolvovala třetí ultrazvukové vyšetření, je nejvyšší čas. Při něm lékař zkontroluje, zda miminko správně roste. Provede biometrii plodu (vyšetření je podobné jako ve druhém trimestru), posoudí anatomii plodu, lokalizaci a morfologii placenty (vyloučí vcestné lůžko).

Dále se zaměří na funkční parametry (dopplerovská měření), množství plodové vody, správnou činnost orgánů (kontrola mozkových struktur a komor, orofaciální oblast, žaludek, gastrointestinální trakt, ledviny), hmotnost plodu a přítomnost pupečníku kolem krku. Podle rozměru hlavičky a délky stehenní kosti bude také upřesněn termín porodu.

Ve třetím trimestru může dojít až u 10 % těhotenství ke zpomalení růstu plodu. Buď se jedná o genetickou záležitost (miminka v rodině jsou menší), nebo selhává funkce placenty.

K odhalení příčiny je maminka odeslána lékařem na dopplerovské vyšetření, kde se zjišťuje funkce placenty i krevní oběh plodu. Nedostatečné parametry většinou vedou k předčasnému vyvolání porodu. Nedostatečný přenos živin a kyslíku k miminku by totiž mohl způsobit poškození jeho zdraví nebo ho dokonce ohrozit na životě.

Ultrazvuk ve 32. TT
Děťátko je ve většině případů otočené hlavou dolů, což je výchozí porodní poloha. Není ale pravidlem, že v ní až do porodu zůstane.

Během třetího screeningového vyšetření může být zjištěno, že máte vcestné lůžko (placenta praevia). Je to stav, kdy se placenta nachází přímo nad děložní brankou, kterou svojí velikostí překrývá. V takovém případě je normální vaginální porod nemožný a žena musí podstoupit plánovaný císařský řez, obvykle ve 36. týdnu těhotenství. Pokud se navíc objeví i silné krvácení, je často nutné provést císařský řez dříve.

Častější kontroly u gynekologa

Přichází období, kdy budete navštěvovat svého gynekologa mnohem častěji. Již se nebude jednat o měsíční prohlídky, ale budete kontrolována po 14 dnech. Měla byste také vědět, ve které porodnici chcete rodit.

Oteklé nohy a kotníky

Oteklé nohy bývají příznakem fyziologického zadržování vody v těle. V průběhu těhotenství se celkový objem vody může zvýšit až o 8 litrů. Krev má problém odtékat z dolních končetin kvůli dolní duté žíle, která je stlačena zvětšující se dělohou. Otoky k těhotenství patří. Pokud se ale objeví náhle a jsou doprovázeny prudkým zvýšením krevního tlaku, může se jednat o vážný zdravotní stav zvaný preeklampsie.

Jak otokům předejít? Nestůjte dlouho na jednom místě. Při dlouhém sezení si dávejte přestávky. Protahujte se a nekřižte nohy. Odpočívejte s nohama nahoře. Ponořujte chodidla do studené vody. Spěte na levém boku. Noste kompresní punčochy. Přijímejte dostatek tekutin a omezte příjem soli.

Jak se cítíte?

Bolest a tvrdnutí břicha

Mírné bolesti břicha jsou běžnou součástí těhotenství. Většinou se nejedná o nic vážného, ale vždy je lepší mít jistotu a zkonzultovat tyto pocity s gynekologem. Nejčastější příčinou je nadýmání, zažívací obtíže, rozpínání dělohy nebo pohyby miminka.

Tvrdnutí se projevuje jako nepříjemný pocit v podbřišku spojený s pocitem nafouknutí. Příčinou je napínání svalů dělohy kvůli růstu dítěte. Tvrdnutí vnímáte zhruba od 18. týdne těhotenství, a to ve frekvenci až 20krát za den. Od 34. týdne dokonce i 30krát den. Objevuje se hlavně při zvýšené námaze či v souvislosti se sexem.

Zvýšená chuť k jídlu

Zvýšenou chuť k jídlu zvládne ukočírovat vlastní vůlí jen málo maminek. Konzumujte proto takové potraviny, které uspokojí touhu po jídle, ale přitom nebudou kalorickou bombou.

Zdravá strava je klíčová pro správný vývoj miminka. Bazální metabolismus se během těhotenství zvyšuje o 25 %, kalorický příjem by se tak měl zvýšit jen o cca 200 až 300 kalorií denně. Rozhodně neplatí tvrzení, že během těhotenství je dobré „jíst za dva“. Průměrně byste během druhého trimestru neměla nabrat více než 8 kilogramů.

Strie a svědění kůže

Strie neboli pajizévky vznikají jako přirozená reakce na náhlou změnu objemu lidského těla. Zpočátku jsou červené až fialové a časem zblednou. Samy od sebe už nikdy nezmizí, proto myslete na prevenci. Důkladně promazávejte problémové partie mastnými krémy, oleji či másly.

Svědění kůže nejčastěji souvisí s tvorbou strií, doprovází těhotenskou dermatózu (nezánětlivé kožní onemocnění), nebo může signalizovat poruchu funkce jater a žlučníku (těhotenská cholestáza neboli těhotenská žloutenka). Během těhotenství potrápí asi 20 % nastávajících maminek. Po porodu většinou vymizí.

Nadýmání a plynatost

Rychlou úlevu od nadýmání poskytnou přípravky obsahující simetikon. Tato látka snižuje povrchové napětí plynů v trávícím traktu, a tak umožňuje jejich jednodušší vstřebávání a vylučování. Simetikon se nevstřebává, působí přímo ve střevě. Proto je vhodný i k dlouhodobému užívání.

Ve většině případů je nadýmání a plynatost běžnou součástí těhotenství. Pokud se ke střevním potížím přidají také bolesti, křeče, objeví se krev ve stolici či silný průjem nebo zácpa, kontaktujte lékaře.


Nástup na mateřskou dovolenou

Pokud stále chodíte do zaměstnání, od 32. týdne těhotenství máte podle zákona právo nastoupit na mateřskou dovolenou. Nastoupit na ni totiž můžete nejdříve 8 týdnů před určeným termínem porodu, nejpozději však 6 týdnů před porodem. Délka mateřské dovolené je 28 týdnů, narodí-li se dvě a více dětí, trvá 37 týdnů. Po ukončení mateřské přecházíte na rodičovskou dovolenou, jejíž délku si můžete regulovat dle vlastních potřeb.

Při splnění podmínek (viz dále) vám během mateřské dovolené náleží dávka nemocenského pojištění, tzv. peněžitá pomoc v mateřství (PPM). O částce rozhoduje výše vašeho příjmu v posledních 12 měsících. Výsledná částka se následně vypočítává z takzvaného denního vyměřovacího základu (hrubý příjem za 12 měsíců/365 dní). Výše mateřské dovolené následně činí 70 procent z denního vyměřovacího základu. V potaz je nutné vzít i redukční hranici odvozenou od průměrné mzdy. Pozitivum je, že se dál neodvádí žádné daně ani poplatky.

A jaké jsou podmínky?

Abyste čerpala mateřskou dovolenou a zároveň pobírala peněžitou pomoc v mateřství, musíte splnit podmínku účasti na nemocenském pojištění po dobu 270 dnů za poslední 2 roky před nástupem na mateřskou dovolenou. To znamená, že za vás zaměstnavatel platí nemocenské pojištění.

Další podmínkou je, že v den nástupu na mateřskou dovolenou musíte být zaměstnána. Výjimku tvoří ženy, které během těhotenství ukončily pracovní poměr. Pro ně platí ochranná doba 180 dnů, během kterých mohou nastoupit na mateřskou dovolenou a vznikne jim nárok na peněžitou pomoc v mateřství.

Jak zažádat o PPM?

Při návštěvě poradny dostanete vyplněný formulář s datem nástupu na mateřskou dovolenou a také žádost o PPM. Tento formulář předáte svému zaměstnavateli, který jej společně s dalšími náležitostmi odešle na Okresní správu sociálního zabezpečení. Jestliže jste OSVČ, obracíte se na OSSZ přímo sama.

Časté otázky ve 32. týdnu těhotenství

32. týden těhotenství – jaký je to měsíc?
Jaká je váha plodu ve 32. týdnu těhotenství?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora