12. týden těhotenství – vývoj miminka a první screening

13. 3. 2024 · 4 minuty čtení

Nacházíte se na konci třetího měsíce těhotenství. Plod je zatím velký asi jako limetka. Vyvíjí se vlasové váčky, dozrávají chuťové buňky a pohlavní orgány se začínají vyvíjet odlišně. Co dalšího se v tomto týdnu těhotenství děje, prozradíme v následujícím článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
12. týden těhotenství – vývoj miminka a první screening

Co se dozvíte o 12. týdnu těhotenství?

Vývoj miminka
Obličej je ve 12. týdnu těhotenství stále více podobný člověku. Zpevňuje se kostra, vyvíjí se nervový systém a odlišné pohlavní orgány.
Velikost miminka
Ve 12. týdnu těhotenství měří miminko přibližně 6 cm a váží 14 gramů. Velikostně byste ho mohli přirovnat například k limetce.
Jak se cítíte?
Postupně by měly ustupovat nevolnosti a pocity na zvracení. Přetrvávat mohou náhlé změny nálad, přecitlivělost, únava, časté močení, pálení žáhy a bolesti prsou.
Často kladené dotazy
Zajímá vás, jaký je 12. týden těhotenství měsíc či jaké je riziko potratu ve 12. týdnu těhotenství? Na tyto a další nejčastější dotazy si odpovíme v našem článku.

Vývoj miminka ve 12. týdnu těhotenství

Plod nyní měří přibližně 6 cm, váží 14 gramů a velikostně je podobný limetce. Obličej miminka je stále více podobný člověku. Oči se přibližují k sobě, vyvíjí se duhovka, ušní lalůčky se zvětšují, dozrávají chuťové buňky, utvářejí se hlasivky, v ústech jsou základy mléčného chrupu. Vyvíjí se vlasové váčky, ze kterých později porostou první vlásky, a po celém těle je jemné ochlupení. Na prstíčcích rostou drobné měkké nehtíky.

Foto miminka ve 12. TT
Plod nyní měří přibližně 6 cm, váží 14 gramů a velikostně je podobný limetce.

Kostra se zpevňuje, pokračuje vývoj nervového systému a startuje odlišné vyvíjení pohlavních orgánů. Kostní dřeň začíná produkovat bílé krvinky, které jsou důležité pro budoucí obranyschopnost. Placenta již plně zastupuje práci žlutého tělíska a přebírá výživovou funkci.

Naše tipy:

Související kategorie produktů:

Ultrazvuk ve 12. týdnu těhotenství

V období mezi 11. a 14. týdnem těhotenství se provádí první prenatální screening zahrnující odběry krve a ultrazvukové vyšetření. Základem ultrazvukového vyšetření je měření šíjového projasnění neboli nuchální translucence (vrstvy tekutiny v oblasti šíje plodu, ke kterému lze ještě připojit vyšetření dalších parametrů zpřesňujících výsledek screeningu, jako je přítomnost nosní kosti, charakter toku na trojcípé srdeční chlopni a ve venózním duktu).

Výsledkem vyšetření je míra rizika postižení plodu chromozomální vadou na základě kombinace biochemických parametrů, ultrazvukových markerů plodu a věku budoucí maminky. Pokud existuje riziko vývojové vady, lékař doporučí další vyšetření jako odběr plodové vody (aminocentéza) či odběr vzorků choriové tkáně placenty (CVS).

První screening tedy slouží k odhalení možné vývojové vady plodu (např. Downův syndrom), k odhadu velikost plodu a k určení předpokládaného termínu porodu.

Ultrazvuk ve 12. TT
V období mezi 11. a 14. týdnem těhotenství se provádí první prenatální screening zahrnující odběry krve a ultrazvukové vyšetření.

Vaše bříško a zdraví

Váhový přírůstek se pohybuje okolo jednoho až dvou kilogramů. Děloha se stále zvětšuje a stoupá nad stydkou kost. Některé budoucí maminky mají již viditelné bříško, které se bude dále zvětšovat. S rostoucím bříškem dochází k natahování kůže. Aby nedošlo k popraskání pokožky, promazávejte ji krémem nebo olejíčkem.

Na krku a obličeji možná zpozorujete nové pigmentové skvrny. Nic si z nich nedělejte, většinou po porodu zblednou nebo vymizí. Viditelná může být i linea nigra. Jedná se o pigmentovou čáru, která se nachází uprostřed bříška a směřuje od pupíku směrem dolů k ochlupení. Linea nigra se objevuje asi u 20 až 30 % těhotných žen. Tato pigmentace vzniká v důsledku zvýšené produkce melaninu, za kterou může mnohonásobně se zvyšující hladina hormonu estrogenu.

Postupně by měly ustupovat nevolnosti a pocity na zvracení. Přetrvávat mohou náhlé změny nálad, přecitlivělost, únava, časté močení, pálení žáhy a bolesti prsou.

Ve 12. týdnu byste měla dostat těhotenskou průkazku, která vás bude provázet až do konce těhotenství. Jedná se o dokument, do kterého se zaznamenávají všechny výsledky vyšetření a informace o stavu matky i plodu. Průkazku mějte vždy u sebe, neboť mohou nastat nečekané situace (kolapsový stav, překotný porod, nehoda…), a v tu chvíli je průkazka velice důležitá. Těhotenská průkazka je potřebná i při příjmu na porodnické oddělení.

Jak se cítíte?

Nadýmání

Nadýmání a plynatost můžete zmírnit vhodným jídelníčkem. Na pár týdnů zkuste vynechat nadýmavou zeleninu (hrášek, fazole, zelí, brokolici, kapustu, cibuli nebo česnek), ale ostatní zeleninu dále konzumujte. Omezte cukry, které komplikují zažívání. Nemusíte se bát ani léčiv na bázi simetikonu, která plyn v trávicím traktu šetrně redukují, aniž by se vstřebávala do krve. Na těhotenství tak nemají žádný vliv.

S nadýmáním v těhotenství pomohou také procházky či bylinky

Okamžitým řešením nadýmání je malá procházka. Pohyb pomůže rozhýbat střevní peristaltiku (přirozený pohyb ve střevě) a přispěje k urychlenému odchodu plynů z těla. Nafouklé bříško pak rychle splaskne. Další úlevu mohou přinést bylinky – fenyklový nebo anýzový čaj.

Špinění

I ve 12. týdnu může dojít k občasnému špinění. Příčinou bývá větší prokrvení sliznice či menší krevní sraženina mezi placentou a děložní stěnou. Pro klid duše je vždy lepší konzultace s gynekologem. V případě středního nebo silného krvácení, bolestí, křečí, horečky, zimnice nebo kontrakcí vyhledejte lékaře.

Citlivost

Problémy s nevolnostmi a zvracením sice postupně odeznívají, místo nich se ale může objevit přecitlivělost, plačtivost, problémy se spánkem či bolesti hlavy. To vše je zcela přirozené a souvisí se změnami, kterými vaše tělo prochází.


Časté otázky ve 12. týdnu těhotenství

12. týden těhotenství – jaký je to měsíc?
Jaké je riziko potratu ve 12. týdnu těhotenství?
Lze ve 12. týdnu těhotenství zjistit pohlaví miminka?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora