39. týden těhotenství – příprava na porod a porodní plán

14. 3. 2024 · 7 minut čtení

Nacházíte se na konci těhotenství. Miminko je velké jako středně velký meloun a už příliš neroste. Co znamená odtok plodové vody, jaký význam má porodní plán a mnoho dalšího, prozradíme v následujícím článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
39. týden těhotenství – příprava na porod a porodní plán

Co se dozvíte o 39. týdnu těhotenství?

Vývoj miminka
Nyní miminko už příliš neroste. Vzhledem k nahromaděným tukovým zásobám je pěkně baculaté.
Velikost miminka
Miminko měří 50 centimetrů, váží přibližně 3,2 kilogramů a velikostně odpovídá vodnímu melounu.
Jak se cítíte?
Nastávající maminky pociťují různé druhy diskomfortu, včetně bolestí páteře a podbřišku. Kontrakce jsou silnější, bolestivější a pravidelnější.
Často kladené dotazy
Jaký je 39. týden těhotenství měsíc a jak se miminko v tomto období hýbe? Na nejčastější dotazy si odpovíme v našem článku.

Vývoj miminka ve 39. týdnu těhotenství

Miminko měří 50 centimetrů, váží přibližně 3,2 kilogramů a velikostně odpovídá vodnímu melounu. Už příliš neroste. Výstavba mozkových cév je hotová, nehty přesahují špičky prstů, většina prvního ochlupení je pryč. Vzhledem k nahromaděným tukovým zásobám je děťátko pěkně baculaté.

V plicích se zvyšuje tvorba surfaktantu. Tato látka zajišťuje, aby se vzduchové váčky v plicích neslepovaly k sobě. Ve střevech se hromadí smolka (mekonium), což je první stolice plodu. Je zelenočerná a konzistencí připomíná dehet. Na jejím vzniku se ještě nepodílí jídlo, ale vzniká z látek polknutých miminkem v děloze (epitelová tkáň, lanugo, hlen, plodová voda…). Běžně smolka neopouští střeva dítěte před narozením. Pokud se ale stane, že je vyloučena už před porodem nebo během něj, jedná se o zdravotní riziko, protože její vdechnutí může ohrozit život miminka.

Hlavičku miminka chrání lebeční kosti, které se při porodu dokážou vzájemně překrýt a posunout (hlavička tak snáze projde porodními cestami). Překrývání lebečních kostí je možné díky fontanelám. Jedná se o pružné vazivo, které do dvou let dítěte osifikuje neboli kostnatí.

Foto miminka ve 39. TT
Miminko měří 50 centimetrů, váží přibližně 3,2 kilogramů a velikostně odpovídá vodnímu melounu.

Vaše bříško a zdraví

Děloha zabírá celý prostor pánve a tlačí na okolní orgány, množství plodové vody se snižuje. Kvůli sestupu miminka níže do pánve můžete pociťovat silný tlak na močový měchýř a časté nucení na močení. K již dříve zmiňovaným neduhům těhotenství (otoky, nespavost, hemoroidy apod.) se mohou přidat výkyvy nálad. V jednu chvíli jste šťastná a těšíte se na příchod miminka, za pár okamžiků jste podrážděná a nervózní, což souvisí s obavami z blížícího se porodu. I přes všechna úskalí se snažte relaxovat, užívejte si poslední dny těhotenství a těšte se na miminko.

Pokud se u vás objevuje zčervenání tváří, nemějte obavy. Je to běžný projev zatíženého krevního oběhu vzhledem k pokročilému stádiu těhotenství. Zarudnutí po porodu samo vymizí.

Asi jen 5 % žen rodí přesně v den předpokládaného termínu porodu. Většinou k porodu dochází o týden nebo dva později.

Naše tipy:

Související kategorie produktů:

Porodní plán

Porod je přirozený, přírodou řízený proces, který se nedá zcela naplánovat. Existuje ale tzv. porodní plán, který slouží k většímu porozumění mezi zdravotníky a vámi. Jedná se v podstatě o soupis přání, jak by měl porod ideálně probíhat, a co naopak nechcete. Pomůže vám ujasnit si priority a připraví vás na to, co vás čeká. Není nutné si porodní plán připravovat, ale některé informace musíte stejně zdravotnickému personálu sdělit (doprovázející osoby, přání rodit do vody, přání ohledně medikace a epidurální anestezie, přestřižení pupeční šňůry apod.).

Taška do porodnice

Tašku do porodnice si připravte ve 35. až 37. týdnu těhotenství, možná i dříve, pokud váš zdravotní stav může naznačovat předčasný porod. Co všechno zabalit s sebou, aby nic nechybělo?

První, co bude při příjmu v porodnici potřebovat, jsou doklady. Jedná se o těhotenskou průkazku, kartičku pojištěnce, občanský průkaz, oddací list či notářsky ověřený souhlas s otcovstvím (pokud nejste manželé), prohlášení o jménu miminka a porodní plán.

Doporučujeme nachystat tašky dvě. Jednu menší přímo k porodu a druhou na pokoj pro vás a miminko. Předem si zjistěte, jakou výbavu zabezpečuje vámi zvolená porodnice. Na základě toho by měl vypadat i obsah vašich tašek.

Ultrazvuk ve 39. TT
Na konci těhotenství dochází ke snížení počtu pohybů, protože kolem sebe miminko nemá dostatek místa. I tak byste ale měla pociťovat alespoň deset pohybů denně.

Taška k porodu

V tašce k porodu by neměly chybět tyto položky: poporodní vložky a jednorázová přebalovací podložka (zajistí cestu do porodnice v suchu, zabrání znečištění vozidla), klystýr – výplach těsně před porodem (klysma salinické), tekutiny a hroznový cukr (dodání energie), telefon s nabíječkou, přezůvky, košili k porodu (obvykle ji ale dostanete v porodnici), teplé ponožky, župan, relaxační hudba.

Taška po porodu

  • Pro maminku: po porodu důkladně pečujte o intimní partie, pro lepší hojení poporodních zranění si nezapomeňte zabalit speciální mýdlo pro intimní hygienu, alespoň 5 jednorázových kalhotek (síťované kalhotky), 2 až 3 balení porodnických vložek, jemný, vícevrstvý toaletní papír či vlhčené ubrousky pro intimní hygienu, mastičku na hemoroidy (pokud vás trápí), 2 ručníky, 2 kojicí podprsenky, prsní vložky, hygienické a kosmetické potřeby (zubní kartáček, hřeben, sprchový gel, šampon apod.). Dále si do tašky přibalte cokoliv, co vám zajistí komfort a pohodlí.
  • Pro miminko: oblečení – v nemocnici můžete využít místní oblečení pro novorozence anebo si donést vlastní (dupačky, bavlněnou čepičku, ponožky, bavlněné rukavičky, které ochrání miminko před poškrábáním), plenky pro novorozence, vlhčené ubrousky, jednorázové přebalovací podložky, vatové tamponky a dětský olejíček.

Odjezd z porodnice

Některé věci stačí mít nachystané doma a váš doprovod je přiveze v den odjezdu z porodnice. Jedná se především o oblečení pro vás, pro miminko a autosedačku. Důležité je se řídit aktuálním ročním obdobím. V zimě volte pro miminko více vrstev oblečení (a fusak), v létě stačí méně.

Jak se cítíte?

Braxton-Hicksovy kontrakce

Braxton-Hicksovy kontrakce neboli poslíčci obvykle začínají ve třetím trimestru těhotenství. Jedná se o několikavteřinové nepravidelné stahy děložního svalstva. Ženy je popisují jako tuhnutí či pnutí bříška, někdy spojené s mírnou bolestí v podbřišku. Ta ale na rozdíl od porodních kontrakcí nepřichází od zad.

Pokud vám poslíčci způsobují obtíže, zkuste si ulevit například pitím dostatečného množství tekutin, procházkami a pohybem. Při zvýšené aktivitě naopak odpočinkem, relaxací ve vaně, poslechem hudby nebo vhodnou masáží. Vyzkoušet můžete také pobyt v teplé vodě (vana, sprcha). Pokud jde o porod, stahy obvykle zesílí, poslíčci naopak ustanou.

Plodová voda

Základní funkcí plodové vody je ochrana vyvíjejícího se plodu v plodových obalech. Také umožňuje pohyb a chrání miminko před vnějšími nárazy.

Odtok plodové vody značí blížící se porod. Může odtéct ve velkém množství, nebo odtékat postupně po malých částech. Na rozdíl od hlenové zátky je plodová voda řídká, neustále teče a má lehce nasládlou vůni. Jestliže k odtoku vody dojde, ucítíte zvlhnutí, jako by došlo k úniku trochy moči. To už je nejvyšší čas k odjezdu do porodnice. Existuje test, který určí, zda se jedná o plodovou vodu. Ten se provádí v porodnici pomocí Temešváryho roztoku, který se nakape na uniklou tekutinu (například zachycenou ve vložce). Jestliže se jedná o plodovou vodu, roztok zmodrá.

Změny aktivity plodu

Většina miminek je ve 39. týdnu těhotenství hlavičkou dolů ve skrčené poloze. V děloze není moc místa a možností na pohyb, aktivita se proto snižuje. Děťátko občas protáhne nožičku či ručičku, pak vidíte otisk na svém bříšku. Ve většině času ale spí a nabírá síly. I tak byste ale měla pociťovat alespoň deset pohybů denně.

Křeče v nohou

Křeče může způsobit narušená rovnováha elektrolytů. Možná se tedy potýkáte například s nedostatkem hořčíku, vápníku a draslíku. Také zvětšující se děloha stále více tlačí na cévy, což má za následek horší prokrvení nohou, křeče v lýtkách, otoky a křečové žíly.


Časté otázky ve 39. týdnu těhotenství

Proč tvrdne břicho a je to v 39. týdnu běžné?
39. týden těhotenství, jaký je to měsíc?
Jak se miminko hýbe v 39. týdnu těhotenství?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora