14. týden těhotenství – vývoj miminka

13. 3. 2024 · 4 minuty čtení

Nacházíte se na začátku druhého trimestru těhotenství. Ten bývá považován za nejkrásnější období pro nastávající maminky. Plod je velký jako malý citron. Hormony se začínají stabilizovat a sama pociťujete, že máte více energie. Co dalšího se v tomto týdnu těhotenství děje, prozradíme v následujícím přehledném článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
14. týden těhotenství – vývoj miminka

Co se dozvíte o 14. týdnu těhotenství?

Vývoj miminka
V tomto období se provádí první screening. Slouží k odhalení možné vývojové vady a předpokládaného termínu porodu.
Velikost miminka
Jaká je velikost vašeho miminka ve 14. TT? Plod nyní měří 8,5 centimetrů, váží 35 až 45 gramů a velikostně odpovídá menšímu citronu.
Jak se cítíte?
Zvyšuje se chuť k jídlu. Zlepšuje se kvalita vlasů a projasňuje pleť. Mohou se objevit bolesti zad.
Často kladené dotazy
Můžete ve 14. týdnu těhotenství zjistit pohlaví miminka? Odpovědi na vás čekají v článku.

Vývoj miminka ve 14. týdnu těhotenství

Plod nyní měří 8,5 centimetrů, váží 35 až 45 gramů a velikostně odpovídá menšímu citronu. Končetiny se prodlužují, ale dolní jsou v porovnání se zbytkem těla stále krátké. Prodlužuje se krk a napřimuje se hlavička. Miminko dokáže hýbat očima, špulit rty, vraštit obočí. Začíná produkce hormonů štítné žlázy, v játrech se tvoří žluč, slezina produkuje červené krvinky, nervový systém pracuje.

Foto miminka ve 14. TT
Plod nyní měří 8,5 centimetrů, váží 35 až 45 gramů a velikostně odpovídá menšímu citronu.

Plíce jsou plně vyvinuté, jejich zásobování zatím probíhá přes placentu a pupeční šňůru. Tělo je pokryto jemným ochlupením (tzv. lanugo), které plní ochrannou funkci. Pohyby dítěte začínají být plynulejší, ale stále jsou slabé, proto je ještě necítíte.

Naše tipy:

Související kategorie produktů:

Vaše bříško a zdraví

Vaše hormony se začínají stabilizovat a sama pociťujete, že máte více energie. Odeznívají ranní nevolnosti, mizí nechutenství a zvyšuje se chuť k jídlu. Možná zaznamenáte pozitivní změnu v kvalitě vlasů, jsou silnější a lesklejší, nehty jsou pevnější a rychleji rostou, pleť je jasnější a zářivější.

Váhový přírůstek se pohybuje okolo jednoho až dvou kilogramů. Děloha se stále zvětšuje. S rostoucím bříškem se bude napínat kůže. Jako preventivní opatření, aby nedošlo k popraskání pokožky, je vhodné promazávat kůži krémem. Znatelná již může být linea nigra. Jedná se o pigmentovou čáru, která se nachází uprostřed bříška a směřuje od pupíku směrem dolů k ochlupení. Linea nigra se objevuje asi u 20 až 30 % těhotných žen. Tato pigmentace vzniká v důsledku zvýšené produkce melaninu.

Ultrazvuk ve 14. TT
V období mezi 11. a 14. týdnem těhotenství se provádí první prenatální screening zahrnující odběry krve a ultrazvukové vyšetření.

Dbejte na správnou životosprávu. Nepijte alkohol, nekuřte a vyhýbejte se zakouřeným místnostem. Kouření v těhotenství má prokazatelně škodlivý vliv na růst plodu, velmi často může dojít ke zhoršení funkce placenty a následnému zaostávání vývoje miminka.

Těhotenství znamená velkou zátěž pro celý organismus a jednou z nepříjemností, které vás mohou potkat, je riziko vzniku křečových žil. Křečové žíly, které vzniknou během těhotenství, často v prvních několika měsících po porodu samy ustoupí, někdy je ale vhodné provést zákrok (endovaskulární, chirurgický).

Ke zmírnění obtíží souvisejících s křečovými žilami může pomoci nošení kompresních punčoch, omezení dlouhodobého stání, uložení nohou do zvýšené polohy. Pokud zaznamenáte v oblasti křečových žil silné bolesti, zarudnutí či otoky, je nutné ihned vyhledat lékaře, aby nedošlo k rozvinutí zánětu žil nebo trombózy.

Jak se cítíte?

Zvýšená chuť k jídlu

Těhotenství dokáže stravovací návyky nastávající obrátit naruby. Zvýšenou chuť k jídlu zvládne ukočírovat vlastní vůlí jen málo maminek. Důležité je proto konzumovat takové potraviny, které uspokojí touhu po jídle, a přitom nebudou kalorickou bombou.

Zdravá strava je klíč

Zdravá strava má vliv na správný vývoj plodu. Bazální metabolismus se během těhotenství zvyšuje o 25 %, kalorický příjem by se tak měl zvýšit jen o cca 200 kalorií denně (800 kJ). Neplatí tvrzení, že je dobré „jíst za dva“. Ideální hmotnostní přírůstek za celé těhotenství je v průměru 12 až 13 kg.

Bolesti zad

Během těhotenství se mohou objevit bolesti zad. Na svědomí je mají těhotenské hormony, které uvolňují vazy a tkáně spojující klouby. Další příčinou je narůstající hmotnost a zvětšující se bříško, které mění držení těla. Tím vznikají bolesti zad v křížové oblasti a v horní části zad. Od bolesti může pomoci pravidelný pohyb, například ve formě procházek, jógy, plavání, těhotenského cvičení apod.

Prsa

Začátkem druhého trimestru mohou ustupovat problémy spojené s prsy – bolest, pocit velmi těžkých prsou, napětí, bodání v bradavkách. Můžete zpozorovat, že se bradavky a dvorce zvětšují a tmavnou. Znatelnější jsou malé hrbolky a pupínky zvané Montgomeryho žlázky, produkující zvlhčující maz, který chrání před bolestivostí a infekcí.


Časté otázky ve 14. týdnu těhotenství

14. týden těhotenství – jaký je to měsíc?
Jaké je riziko potratu ve 14. týdnu těhotenství?
Lze ve 14. týdnu těhotenství zjistit pohlaví miminka?
Patří 14. týden již do 2. trimestru?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora