29. týden těhotenství – vaše zdraví a bříško, vývoj miminka

13. 3. 2024 · 6 minut čtení

Nacházíte se ve třetím trimestru těhotenství. Miminko je velké jako menší dýně. V šedé kůře mozkové se formují mozkové závity, smyslové orgány jsou zcela dotvořeny. Vy můžete objevit kapičky prvotního mléka (tzv. mleziva) a potrápit vás mohou otoky končetin, zácpa, křečové žíly, hemoroidy, pálení žáhy i první poslíčci. Co dalšího se v tomto týdnu těhotenství děje, prozradíme v následujícím přehledném článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
29. týden těhotenství – vaše zdraví a bříško, vývoj miminka

Co se dozvíte o 29. týdnu těhotenství?

Vývoj miminka
Kůže už není průsvitná. Dítě umí regulovat tělesnou teplotu. Nervová soustava se vyvíjí. Dozrávají průdušky.
Velikost miminka
Dítě měří 38 až 40 centimetrů, váží kolem 1,2 kilogramu a velikostně odpovídá menší dýni.
Jak se cítíte?
Potrápit vás mohou otoky končetin, zácpa, křečové žíly i první poslíčci. Děloha začíná tlačit na močový měchýř.
Často kladené dotazy
Jaký je 29. týden těhotenství měsíc a jak se mění váha v těhotenství? Na nejčastější dotazy si odpovíme v našem článku.

Vývoj miminka ve 29. týdnu těhotenství

Miminko měří 38 až 40 centimetrů, váží kolem 1,2 kilogramu a velikostně odpovídá menší dýni. Rychle přibývá na váze, a tak tomu bude až do narození. Stále se vytváří kožní vazivo a pokračuje ukládání podkožního tuku. V šedé kůře mozkové se formují mozkové závity. Vytváří se nová nervová spojení a nervová vlákna se obalují do ochranných tukových pouzder.

Smyslové orgány jsou už zcela dotvořeny. Miminko dokáže rozpoznat chuť plodové vody, kterou výrazně ovlivňuje vaše strava. Oči jsou otevřené, zorničky reagují na světlo. Vnitřní orgány rostou, kosti se prodlužují a sílí.

Foto miminka ve 29. TT
Miminko ve 29. týdnu těhotenství měří 38 až 40 centimetrů, váží kolem 1,2 kilogramu a velikostně odpovídá menší dýni.

Vaše bříško a zdraví

Děloha se nachází zhruba jeden centimetr pod hrudním košem, což vám může činit časté dýchací obtíže. Dále tlačí na močový měchýř, což vyvolává časté nutkání na močení ve dne i v noci. Potrápit vás mohou otoky končetin, zácpa, křečové žíly, hemoroidy, pálení žáhy i první poslíčci. Díky zvyšující se hladině hormonu prolaktinu se na bradavkách mohou objevit kapičky prvotního mléka (tzv. mleziva).

Spaní na zádech či pravém boku vám nemusí dělat dobře. Zvětšující se děloha totiž tlačí na dolní dutou žílu, a tím je snižováno množství krve, které se vrací do srdce. Tento stav je nazýván syndromem dolní duté žíly. Asi u třech procent žen může docházet ke kolapsovým stavům. Doporučená poloha pro spánek a odpočinek je na levém boku.

Naše tipy:

Související kategorie produktů:

Hemoroidy

Některé maminky se potýkají s hemoroidy. Jedná se o onemocnění žil v oblasti konečníku. Projevují se nepříjemným pálením a svěděním, bolestivostí až krvácením, pocitem tlaku či drobným výklenkem v okolí konečníku. Tím často narušují normální vyprazdňování. A naopak, obtížné vyprazdňování při zácpě může být příčinou a zhoršujícím faktorem hemoroidů.

V těhotenství se s hemoroidy setkáváme častěji v důsledku snížení pevnosti a pružnosti cévní stěny a změn na cévním řečišti způsobených zvětšující se dělohou. Základem v léčbě hemoroidů v těhotenství jsou rektální masti a čípky. Masti lze použít na okolí konečníku i zavést do konečníku. Tyto přípravky pomáhají mírnit zánět a otok, posilují žilní stěnu a urychlují hojení.

Pokud potíže s hemoroidy provází zácpa, je nezbytné upravit i vyprazdňování. Po celé těhotenství, i dlouhodobě, je možné užívat sirup obsahující laktulózu. Jedná se o látku, která pomáhá do střeva přitahovat vodu. Změkčuje stolici a příznivě ovlivňuje i složení střevní mikroflóry. Při potížích s hemoroidy je vhodné zvýšit příjem vlákniny. Tu najdete v zelenině, ovoci, celozrnném pečivu či v luštěninách. Jejím zdrojem je také psyllium.

Ultrazvuk ve 29. TT
Smyslové orgány dítěte jsou ve 29. týdnu těhotenství už zcela dotvořeny. Miminko dokáže rozpoznat chuť plodové vody, kterou výrazně ovlivňuje vaše strava.

Syndrom neklidných nohou

Syndrom neklidných nohou (Restless Legs Syndrome – RLS) patří mezi neurologické poruchy. Charakteristickým příznakem jsou nepříjemné pocity v dolních končetinách, které jsou často doprovázeny neodolatelným nutkáním pohybovat nohama. Tyto pocity se obvykle zhoršují v klidu, zejména večer a v noci. Tímto syndromem trpí asi 20 % těhotných žen. Objevuje se převážně ve třetím trimestru a po porodu obvykle vymizí.

Jak se cítíte?

Bolest a tvrdnutí břicha

Mírné bolesti břicha jsou běžnou součástí těhotenství. Většinou se nejedná o nic vážného, ale vždy je lepší mít jistotu a zkonzultovat tyto pocity s gynekologem. Nejčastější příčinou je nadýmání, zažívací obtíže, rozpínání dělohy nebo pohyby miminka.

Tvrdnutí se projevuje jako nepříjemný pocit v podbřišku spojený s pocitem nafouknutí. Příčinou je napínání svalů dělohy kvůli růstu dítěte. Tvrdnutí vnímáte zhruba od 18. týdne těhotenství, a to ve frekvenci až 20krát za den. Od 34. týdne dokonce i 30krát den. Objevuje se hlavně při zvýšené námaze či v souvislosti se sexem.

Zvýšená chuť k jídlu

Zvýšenou chuť k jídlu zvládne ukočírovat vlastní vůlí jen málo maminek. Konzumujte proto takové potraviny, které uspokojí touhu po jídle, ale přitom nebudou kalorickou bombou.

Zdravá strava je klíčová pro správný vývoj miminka. Bazální metabolismus se během těhotenství zvyšuje o 25 %, kalorický příjem by se tak měl zvýšit jen o cca 200 až 300 kalorií denně. Rozhodně neplatí tvrzení, že během těhotenství je dobré „jíst za dva“. Průměrně byste během druhého trimestru neměla nabrat více než 8 kilogramů.

Strie a svědění kůže

Strie neboli pajizévky vznikají jako přirozená reakce na náhlou změnu objemu lidského těla. Zpočátku jsou červené až fialové a časem zblednou. Samy od sebe už nikdy nezmizí, proto myslete na prevenci. Důkladně promazávejte problémové partie mastnými krémy, oleji či másly.

Svědění kůže nejčastěji souvisí s tvorbou strií, doprovází těhotenskou dermatózu (nezánětlivé kožní onemocnění), nebo může signalizovat poruchu funkce jater a žlučníku (těhotenská cholestáza neboli těhotenská žloutenka). Během těhotenství potrápí asi 20 % nastávajících maminek. Po porodu většinou vymizí.

Nadýmání a plynatost

Rychlou úlevu od nadýmání poskytnou přípravky obsahující simetikon. Tato látka snižuje povrchové napětí plynů v trávícím traktu, a tak umožňuje jejich jednodušší vstřebávání a vylučování. Simetikon se nevstřebává, působí přímo ve střevě. Proto je vhodný i k dlouhodobému užívání.

Ve většině případů je nadýmání a plynatost běžnou součástí těhotenství. Pokud se ke střevním potížím přidají také bolesti, křeče, objeví se krev ve stolici či silný průjem nebo zácpa, kontaktujte lékaře.


Časté otázky ve 29. týdnu těhotenství

29. týden těhotenství – jaký je to měsíc?
Jaká je poloha plodu ve 29. týdnu těhotenství?
Jak se mění váha během těhotenství?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora