17. týden těhotenství – vývoj miminka, zjištění pohlaví a vaše zdraví

13. 3. 2024 · 4 minuty čtení

Nacházíte se stále ve druhém trimestru těhotenství. Plod je velký jako hruška. Miminko má viditelné řasy a na čele jsou první stopy obočí. Pod kůží se začíná vytvářet tuková vrstva. Co dalšího se v tomto týdnu těhotenství děje, prozradíme v následujícím článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
17. týden těhotenství – vývoj miminka, zjištění pohlaví a vaše zdraví

Co se dozvíte o 17. týdnu těhotenství?

Vývoj miminka
Chrupavčité tkáně se mění na kosti. Formují se pohlavní orgány. Začíná se tvořit tuková vrstva.
Velikost miminka
V 17. týdnu těhotenství měří miminko 12 centimetrů, váží 140 gramů a velikostně odpovídá hrušce.
Jak se cítíte?
Prsa bývají napjatá. Objevují se otoky či hemoroidy. Můžete pociťovat přívaly tepla. Asi 20 % maminek se potýká s pocity svědění pokožky.
Často kladené dotazy
Jaký je 17. týden těhotenství měsíc či jaké je riziko potratu v 17. týdnu těhotenství? Na tyto a další nejčastější dotazy si odpovíme v našem článku.

Vývoj miminka v 17. týdnu těhotenství

Plod nyní měří 12 centimetrů, váží 140 gramů a velikostně odpovídá hrušce. Stále pokračuje osifikace – chrupavčité tkáně se pomalu mění v kosti. Placenta poskytuje dítěti živiny a kyslík, pupeční šňůra se prodlužuje a zesiluje. Formují se pohlavní orgány, u děvčat děloha a pochva, u chlapců penis a prostata. Vzniká slepé střevo. Oči miminka jsou zavřené, viditelné jsou řasy a na čele jsou první stopy obočí. Na prstech jsou malinkaté nehtíky.

Foto miminka v 17. TT
Plod nyní měří 12 centimetrů, váží 140 gramů a velikostně odpovídá hrušce.

Plodová voda se obměňuje, ledviny plně pracují a do plodové vody je vyměšována moč. Pod kůží se začíná vytvářet tuková vrstva, která bude mít důležitou roli při termoregulaci a metabolismu. Srdíčko přečerpá 24 litrů krve za den.

Dítě zaznamenává okolní zvuky, proto sebou může při nečekaném hluku trhnout. Dokáže také vnímat vjemy na úrovni světla a tmy. Pokud vystavíte bříško slunečním paprskům, rozpozná světlo i teplo a reaguje na ně.

Naše tipy:

Související kategorie produktů:

Vaše bříško a zdraví

Vrchol dělohy sahá k pupku, zvětšení bříška je již znatelné. Jestliže jste zatím na váze moc nepřibrala, nebojte se, teď budete přibývat podstatně rychleji. Během prvního trimestru je přírůstek zhruba 1 až 2 kilogramy, v následujících třech měsících je to dalších 5 až 6 kilogramů.

Prsa mohou být citlivá a napjatá, začínají pracovat mléčné žlázy. Můžete pociťovat zvýšené přívaly tepla díky zvýšenému krevnímu objemu. Nestresujte se, pokud zpozorujete první otoky, například v okolí kotníků.

Ultrazvuk v 17. TT
Dítě zaznamenává okolní zvuky, proto sebou může při nečekaném hluku trhnout. Dokáže také vnímat vjemy na úrovni světla a tmy. Pokud vystavíte bříško slunečním paprskům, rozpozná světlo i teplo a reaguje na ně.

Možná pociťujete zvýšený zájem o sex, prožitky z něho mohou být intenzivnější než před těhotenstvím, to díky většímu prokrvení pánve. Některé ženy mohou dokonce poprvé zažít orgasmus.

Pokud jste podruhé těhotná, od 17. týdne můžete pociťovat letmé pohyby miminka. Prvorodičky musí být trpělivější, pohyby zaznamenají až ve 20. týdnu těhotenství.

Během těhotenství je důležitý přísun železa, protože jeho nedostatek může způsobit neprospívání plodu. V těhotenství je zvýšená spotřeba železa dána nároky plodu a zmnožením červených krvinek ve vašem krevním oběhu. Nejsnáze se železo vstřebává z potravin, které zároveň obsahují také vitamin C. Vaše děťátko bude z těchto zásob čerpat železo ještě během prvních šesti měsíců po narození. Nedostatek železa může způsobit točení hlavy a celkovou únavu, takže jej určitě zařaďte do svého jídelníčku. Skvělým zdrojem železa je libové maso (telecí, hovězí) a celozrnné potraviny.

Jak se cítíte?

Křečové žíly

Křečové žíly, které vzniknou během těhotenství, často v prvních několika měsících po porodu samy ustoupí. Pro zmírnění obtíží noste kompresní punčochy, nestůjte dlouho na místě, při odpočinku zvednejte nohy do vyvýšené polohy. Pokud zaznamenáte v oblasti křečových žil silné bolesti, zarudnutí či otoky, vyhledejte lékaře, aby nedošlo k rozvinutí zánětu žil nebo trombózy.

Křeče

Křeče jako takové může spustit narušená rovnováha elektrolytů. Kvůli tomu se můžete potýkat například s nedostatkem hořčíku, vápníku a draslíku. Také zvětšující se děloha stále více tlačí na cévy, což má za následek horší prokrvení nohou, křeče v lýtkách, otoky a křečové žíly.


Hemoroidy

V těhotenství jsou hemoroidy častější v důsledku snížení pevnosti a pružnosti cévní stěny a změn na cévním řečišti způsobených zvětšující se dělohou. Používejte rektální masti a čípky. Pomáhají mírnit zánět a otok, posilují žilní stěnu a urychlují hojení.

Pokud potíže s hemoroidy provází zácpa, je nezbytné upravit i vyprazdňování. Pomůže sirup s laktulózou. Jedná se o látku, která pomáhá do střeva přitahovat vodu, změkčuje stolici a příznivě ovlivňuje složení střevní mikroflóry. Zvyšte také příjem vlákniny.

Kůže a pocity svědění

Kůže svědí asi 20 % nastávajících maminek. Nejčastěji souvisí s tvorbou strií, těhotenskou dermatózou, nebo signalizuje poruchu funkce jater a žlučníku (těhotenská cholestáza neboli těhotenská žloutenka).

Strie vznikají jako přirozená reakce na náhlou změnu objemu lidského těla. Nejprve mají červenou až fialovou barvu, ale časem zblednou. Samy od sebe už nikdy nezmizí, proto je důležitá prevence. Problémové partie důkladně promazávejte oleji, másly či krémy.

Časté otázky v 17. týdnu těhotenství

17. týden těhotenství – jaký je to měsíc?
Jaké je riziko potratu v 17. týdnu těhotenství?
Lze v 17. týdnu těhotenství zjistit pohlaví miminka?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora