9. týden těhotenství – ultrazvuk, velikost a pohyby

13. 3. 2024 · 4 minuty čtení

Jste na začátku třetího měsíce těhotenství. Plod je zatím velký asi jako oliva a je velmi aktivní. Pohybem začíná reagovat na vnější podněty, jako jsou zvuk či světlo. Zatím ale ještě tyto pohyby necítíte. Co dalšího se v tomto týdnu těhotenství děje, prozradíme v následujícím článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
9. týden těhotenství – ultrazvuk, velikost a pohyby

Co se dozvíte o 9. týdnu těhotenství?

Vývoj miminka
V tomto týdnu končí embryonální období. Střídá ho období označované jako fetální. Z miminka se stává plod.
Velikost miminka
Plod nyní měří zhruba 15–21 mm, váží okolo 2 gramů a velikostně je podobný olivě.
Jak se cítíte?
Část budoucích maminek pociťuje zvýšenou citlivost dásní doprovázenou krvácením. Můžete se potýkat s nevolnostmi nebo špiněním.
Často kladené dotazy
Zajímá vás, co to znamená, když je 9. týden těhotenství bez příznaků? Na to a další nejčastější dotazy najdete odpověď v našem článku.

Vývoj miminka v 9. týdnu těhotenství

V tomto týdnu končí embryonální období. Střídá ho období označované jako fetální, v němž se z miminka, dříve nazývaného jako embryo, stává plod. Plod nyní měří zhruba 15–21 mm, váží okolo 2 gramů a velikostně je podobný olivě.

Foto miminka v 9. TT
Plod nyní měří zhruba 15–21 mm, váží okolo 2 gramů a velikostně je podobný olivě.

Plod již začíná vypadat jako dítě, mizí ocásek a rýsují se jednotlivé obratle. Klouby na končetinách jsou plně funkční, miminko je může ohýbat, a díky tomu si dokáže cucat palec nebo sevřít ruku v pěst. Dlaň je rozdělena na deset jednotlivých prstíků.

Srdíčko má dvě síně a dvě komory, začínají se vyvíjet srdeční chlopně. Objevují se ušní lalůčky, oční víčka jsou plně vyvinutá, vytvářejí se slzné žlázky, slzné kanálky, oční panenka, čočka a sítnice. V ústech se zakládají první zoubky. Miminko se pohybuje, jedná se ale spíše o nekoordinované záškuby, kterými reaguje na vnější podněty, jako jsou světlo a zvuk.

Příznaky těhotenství

V tomto týdnu pozorují budoucí maminky největší změny na svých prsou. Prsa jsou velice citlivá, objevují se na nich žilky a prsní dvorce i bradavky tmavnou. Možná již uvidíte malé bílé hrbolky (tzv. Montgomeryho žlázky), které mají na starosti tvorbu mazu (zvlhčení bradavek během kojení).

Některé ženy trpí ptyalismem, který je charakteristický nadbytkem hořkých slin v ústech, tuhým jazykem nebo otokem tváře. Tento příznak je typický u žen s ranní nevolností. Díky hormonální nerovnováze se mění kvalita vlasů a pokožky – některá žena má vlasy hustší a lesklejší, jiná naopak slabší a bez lesku. Další příznaky provázející těhotenství jsou nevolnost, zvracení, časté močení, pálení žáhy, únava a střídání nálad.

Naše tipy:

Související kategorie produktů:

Ultrazvuk v 9. týdnu těhotenství

Díky rychlému vývoji lze poznat, že se plod více a více podobá člověku. Slyšitelný je tlukot srdíčka, viditelné jsou pohyby – rukou i nohou, otáčení hlavou, kroucení prsty nebo otevírání a zavírání úst.

Ultrazvuk v 9. TT
Na ultrazvuku v 9. týdnu se plod více a více podobá člověku. Slyšitelný je tlukot srdíčka, viditelné jsou pohyby.

Vaše bříško a zdraví

V tomto období zpravidla začíná být oblečení o něco těsnější, i když těhotenské bříško není úplně patrné. Dochází ke zvětšení břišní dutiny, v níž se zdvojnásobila velikost dělohy. Tělesná teplota neklesá pod hodnotu 37 stupňů. Stále se zvyšuje množství těhotenských i ženských pohlavních hormonů. Část budoucích maminek pociťuje zvýšenou citlivost dásní, která je doprovázená krvácením. Důležitá je prevence a pravidelné čistění zubů dvakrát až třikrát denně.

Jak se cítíte?

Nevolnost

Nevolnosti mohou omezovat v běžných aktivitách. Pokud zvracíte a nemůžete udržet nic v žaludku, snažte se alespoň dostatečně pít. Pijte ovocné šťávy nebo cucejte ledové kostky. V lékárnách jsou k dostání speciální zázvorová lízátka, pastilky nebo tablety.

Krvácení

Během 1. trimestru se až polovina těhotných žen setká se špiněním či krvácením. Pokud krvácení doprovází silné bolesti, křeče, horečka, zimnice nebo děložní kontrakce, je nutné okamžitě navštívit lékaře.

Jídlo a cvičení v 9. týdnu těhotenství

Jídlo v 9. týdnu těhotenství
Cvičení v 9. týdnu těhotenství

Časté otázky v 9. týdnu těhotenství

Co to znamená, když je 9. týden těhotenství bez příznaků?
Jaké je riziko potratu v 9. týdnu těhotenství?
Co když čekám dvojčata?
9. týden těhotenství – jaký je to měsíc?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora