34. týden těhotenství – vývoj miminka a nástup na mateřskou dovolenou

1. 1. 2024 · 8 minut čtení

Nacházíte se ve třetím trimestru těhotenství. Lebku miminka tvoří tenké kostěné šupiny, mezi nimiž jsou široké mezery (fontanely). Ve střevech se hromadí smolka. Lékař vám kontroluje cervix skóre a nastává čas nástupu na mateřskou dovolenou. Co dalšího se v tomto týdnu těhotenství děje, prozradíme v následujícím článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
34. týden těhotenství – vývoj miminka a nástup na mateřskou dovolenou

Co se dozvíte o 34. týdnu těhotenství?

Vývoj miminka
Dítě je již zcela vyvinuté. Jeho kosti jsou ale stále měkké. Lebku tvoří kostěné šupiny – toto je důležitá při průchodu porodními cestami.
Velikost miminka
Vaše miminko ve 34. týdnu těhotenství měří okolo 45 cm, váží přibližně 2,2 kg a velikostně odpovídá žlutému melounu.
Jak se cítíte?
Nejspíš se potýkáte s problémy se spánkem a výkyvy nálad. Maminky dále trápí dechové obtíže, křečové žíly či otoky.
Často kladené dotazy
Jaký je 34. týden těhotenství měsíc a a mohou se během něj už vyskytovat poslíčci? Na nejčastější dotazy si odpovíme v našem článku.

Vývoj miminka ve 34. týdnu těhotenství

Miminko měří okolo 45 centimetrů, váží přibližně 2,2 kilogramů a velikostně odpovídá žlutému melounu. Má už značnou tukovou vrstvu, která slouží k regulaci teploty. Nehty narostly až k okraji prstů, vlásky nabývají na objemu, i když některá miminka se rodí bez nich.

Kosti děťátka jsou stále měkké a ke zpevnění potřebují dostatečný příjem vápníku. Lebku miminka tvoří tenké kostěné šupiny, mezi nimiž jsou široké mezery. Ty vyplňuje šest tzv. fontanel, což jsou vazivové blány, které spojují jednotlivé lebeční kosti. Tam, kde se lebeční kosti setkávají, vznikají lebeční švy. Tato stavba lebečních kostí je důležitá při porodu. Při průchodu dítěte úzkými porodními cestami dochází k posunutí lebečních kostí a jejich vzájemnému překrytí a díky tomu může hlavička miminka bezpečně projít.

Foto miminka ve 34. TT
Miminko měří okolo 45 centimetrů, váží přibližně 2,2 kilogramů a velikostně odpovídá žlutému melounu.

Imunitní systém je schopný bránit se proti některým infekcím. Ve střevech se hromadí smolka (mekonium), což je první stolice plodu. Je zelenočerná a konzistencí připomíná dehet. Na jejím vzniku se ještě nepodílí jídlo, ale tvoří se z látek polknutých miminkem v děloze (epitelová tkáň, lanugo, hlen, plodová voda…). Běžně smolka neopouští střeva dítěte před narozením. Pokud se ale stane, že je vyloučena už před porodem nebo během něj, jedná se o zdravotní riziko, při kterém může vdechnutí smolky ohrozit život miminka.

Pokud čekáte chlapečka, jeho šourek může být v poměru k tělíčku poměrně velký, a i po narození nafouklý. Za to je zodpovědný jeho kožní vak, protože zadržuje velké množství vody. Po několika dnech života dojde k jeho zmenšení.

Vaše bříško a zdraví

Objem vaší krve se ustálil (od počátku těhotenství došlo k navýšení o 50 %). Placenta je maximálně zralá a od teď bude pouze stárnout. Ještě tento a následující týden bude bříško uloženo nejvýše s dělohou sahající až k žeberním obloukům. Poté děloha poklesne. Tělo se začíná připravovatna porod v podobě nepravidelných kontrakcí.

Možná pociťujete časté výkyvy nálad a problémy se spánkem. Najít s velkým bříškem tu správnou polohu ke spánku není nic jednoduchého. Na časté chození na toaletu, otoky končetin, křečové žíly, svědící kůži, dechové obtíže, pálení žáhy apod. jste si už asi zvykla.

Naše tipy:

Související kategorie produktů:

Masáž hráze

Abyste snížila pravděpodobnost nastřižení hráze (oblasti mezi pochvou a konečníkem) během porodu, začněte provádět pravidelnou masáž, a to každý den pomocí vhodného masážního olejíčku. Nepoužívejte vazelíny, minerální oleje či dětský olejíček (ty mohou oblast vysušovat).

Jak na to? Opravdu důkladně si umyjte ruce. Uložte se do pohodlné polohy v polosedu, mírně roztáhněte nohy a kolena mějte pokrčená. Vsuňte polovinu palce do pochvy a vyvíjejte tlak dolů směrem ke konečníku. Zvolna pokračujte v roztahování pochvy, dokud neucítíte mírné mravenčení či pálení. Tak setrvejte zhruba dvě minuty. Spodní část pochvy je dobré masírovat pohyby vpřed a dozadu ve tvaru písmene U. Jemnou tkáň masírujte krouživými pohyby mezi palcem a ukazovákem tak, že palec bude uvnitř pochvy a ukazováček vně hráze. Při masáži buďte velice opatrná, ať si nezpůsobíte poranění.

Ultrazvuk ve 34. TT
Pokud čekáte chlapečka, jeho šourek může být v poměru k tělíčku poměrně velký, a i po narození nafouklý. Za to je zodpovědný jeho kožní vak, protože zadržuje velké množství vody. Po několika dnech života dojde k jeho zmenšení.

Kontrola cervix skóre

Cervix skóre (CS), neboli hodnocení děložního čípku, provádí lékař za účelem zjištění připravenosti děložního čípku k porodu. Tuto metodu vyvinul Dr. Edward Bishop v 60. letech a jednoduše řečeno dokáže napovědět, za jak dlouho byste měla porodit. Kontrola děložního čípku je uskutečněna při každé návštěvě těhotenské poradny.

Celkový výsledek CS se pohybuje na stupnici 0 až 10. Skóre dohromady tvoří několik faktorů. Jedná se o dilataci děložního čípku (jak je děložní čípek otevřený), zkrácení děložního čípku (postupně dochází ke zkrácení děložního čípku), konzistence děložního čípku (děložní čípek před porodem změkne), poloha děložního čípku (při sestupu dítěte do pánve se děložní čípek pohybuje dopředu ke stydké kosti), pozice plodu (jak daleko jsou porodní cesty od hlavy dítěte).

Je-li vaše CS vysoké, znamená to, že se porod blíží. Jestliže jste dosáhla termínu porodu a hodnoty jsou nízké, neobávejte se. Pokud jste prvorodička, je běžné, že můžete pár dní přenášet.

Jak se cítíte?

Křečové žíly a křeče v nohou

Křečové žíly, které vzniknou během těhotenství, často v prvních několika měsících po porodu samy ustoupí. Někdy je ale vhodné provést zákrok (endovaskulární, chirurgický).

Ke zmírnění obtíží můžete vyzkoušet následující – noste kompresní punčochy, dlouho nestůjte na jednom místě. Odpočívejte s nohama ve zvýšené poloze. Pokud zaznamenáte v oblasti křečových žil silné bolesti, zarudnutí či otoky, je nutné ihned vyhledat lékaře, aby nedošlo k rozvinutí zánětu žil nebo trombózy.

Křeče může způsobit narušená rovnováha elektrolytů – například nedostatek hořčíku, vápníku a draslíku. Také zvětšující se děloha stále více tlačí na cévy, což má za následek horší prokrvení nohou, křeče v lýtkách, otoky a křečové žíly.

Hemoroidy

Hemoroidy jsou onemocněním žil v oblasti konečníku. Projevují se nepříjemným pálením a svěděním, bolestivostí až krvácením, pocitem tlaku či drobnými výklenky v okolí konečníku. Tím často narušují normální vyprazdňování. A naopak, obtížné vyprazdňování při zácpě může být příčinou a zhoršujícím faktorem hemoroidů.

V těhotenství se ale s hemoroidy setkáváme častěji v důsledku snížení pevnosti a pružnosti cévní stěny a změn na cévním řečišti způsobených zvětšující se dělohou. Základem v léčbě hemoroidů v těhotenství jsou rektální masti a čípky. Masti lze použít na okolí konečníku i zavést do konečníku. Tyto přípravky pomáhají mírnit zánět a otok, posilují žilní stěnu a urychlují hojení.

 

Strie a svědění kůže

Strie neboli pajizévky vznikají jako přirozená reakce na náhlou změnu objemu lidského těla. Zpočátku jsou červené až fialové a časem zblednou. Samy od sebe už nikdy nezmizí, proto myslete na prevenci. Důkladně promazávejte problémové partie mastnými krémy, oleji či másly.

Svědění kůže nejčastěji souvisí s tvorbou strií, doprovází těhotenskou dermatózu (nezánětlivé kožní onemocnění), nebo může signalizovat poruchu funkce jater a žlučníku (těhotenská cholestáza neboli těhotenská žloutenka). Během těhotenství potrápí asi 20 % nastávajících maminek. Po porodu většinou vymizí.

Zácpa

Pokud je přítomna zácpa, je dobré ji začít řešit. Po celé těhotenství, i dlouhodobě, je možné užívat sirup obsahující laktulózu. Jedná se o látku, která pomáhá do střeva přitahovat vodu, změkčuje stolici a příznivě ovlivňuje složení střevní mikroflóry. Její plný účinek nastoupí během 2–3 dnů.

Pro rychlou úlevu je možné použít glycerinové čípky. Glycerinové čípky v těhotenství jsou bezpečným a spolehlivým prostředkem, jehož účinek se dostaví již během několika minut. Vhodné je samozřejmě doplňovat probiotika, které dodají do střeva prospěšné kmeny bakterií.

Nástup na mateřskou dovolenou

Pokud stále chodíte do zaměstnání, od 32. týdne těhotenství máte podle zákona právo nastoupit na mateřskou dovolenou. Nastoupit na ni totiž můžete nejdříve 8 týdnů před určeným termínem porodu, nejpozději však 6 týdnů před porodem. Délka mateřské dovolené je 28 týdnů, narodí-li se dvě a více dětí, trvá 37 týdnů. Po ukončení mateřské přecházíte na rodičovskou dovolenou, jejíž délku si můžete regulovat dle vlastních potřeb.

Při splnění podmínek (viz dále) vám během mateřské dovolené náleží dávka nemocenského pojištění, tzv. peněžitá pomoc v mateřství (PPM). O částce rozhoduje výše vašeho příjmu v posledních 12 měsících. Výsledná částka se následně vypočítává z takzvaného denního vyměřovacího základu (hrubý příjem za 12 měsíců/365 dní). Výše mateřské dovolené následně činí 70 procent z denního vyměřovacího základu. V potaz je nutné vzít i redukční hranici odvozenou od průměrné mzdy. Pozitivum je, že se dál neodvádí žádné daně ani poplatky.

A jaké jsou podmínky?

Abyste čerpala mateřskou dovolenou a zároveň pobírala peněžitou pomoc v mateřství, musíte splnit podmínku účasti na nemocenském pojištění po dobu 270 dnů za poslední 2 roky před nástupem na mateřskou dovolenou. To znamená, že za vás zaměstnavatel platí nemocenské pojištění.

Další podmínkou je, že v den nástupu na mateřskou dovolenou musíte být zaměstnána. Výjimku tvoří ženy, které během těhotenství ukončily pracovní poměr. Pro ně platí ochranná doba 180 dnů, během kterých mohou nastoupit na mateřskou dovolenou a vznikne jim nárok na peněžitou pomoc v mateřství.

Jak zažádat o PPM?

Při návštěvě poradny dostanete vyplněný formulář s datem nástupu na mateřskou dovolenou a také žádost o PPM. Tento formulář předáte svému zaměstnavateli, který jej společně s dalšími náležitostmi odešle na Okresní správu sociálního zabezpečení. Jestliže jste OSVČ, obracíte se na OSSZ přímo sama.

Časté otázky ve 34. týdnu těhotenství

34. týden těhotenství – jaký je to měsíc?
Mohou se ve 34. týdnu těhotenství objevit poslíčci?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora