23. týden těhotenství – vývoj miminka, ultrazvuk a vaše zdraví

13. 3. 2024 · 5 minut čtení

Nacházíte se stále ve druhém trimestru těhotenství. Miminko je velké asi jako hlávka zelí. V těle miminka se začíná ukládat tuk, ve střevech se hromadí smolka (mekonium), což je první stolice plodu. Může vás potrápit chrápání. Co dalšího se v tomto týdnu těhotenství děje, prozradíme v následujícím článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
23. týden těhotenství – vývoj miminka, ultrazvuk a vaše zdraví

Co se dozvíte o 23. týdnu těhotenství?

Vývoj miminka
Děťátko má vlastní rytmus spánku a bdění, nerozlišuje ale den a noc. Začíná rychleji přibírat na váze. Tvoří se zárodky zubů.
Velikost miminka
Děťátko ve 23. týdnu měří 28 až 30 centimetrů, váží 500 gramů a velikostně odpovídá menšímu hlávkovému zelí.
Jak se cítíte?
Nejspíš máte větší chuť k jídlu. Mohou vás potrápit bolesti břicha a zad, únava, otoky, hemoroidy či chrápání v noci.
Často kladené dotazy
Jaký je 23. týden těhotenství měsíc a jak se mění váha v těhotenství? Na nejčastější dotazy si odpovíme v článku.

Vývoj miminka ve 23. týdnu těhotenství

Miminko měří 28 až 30 centimetrů, váží 500 gramů a velikostně odpovídá menšímu hlávkovému zelí. Jeho délka se už neurčuje podle temenokostrční vzdálenosti, ale lékaři používají součet délky hlavičky, trupu a nožiček. 

Začíná rychleji přibírat na váze. V jeho těle se totiž začíná hromadit tuk, ale ještě ho není dostatek, proto má i nadále jeho pokožka pomačkaný vzhled. Pokožka zesiluje a díky pigmentu se začíná mírně zbarvovat. Pod dásněmi se začínají objevovat zárodky mléčných zubů.

Děťátko má vlastní rytmus spánku a bdění, nerozlišuje ale den a noc. Řídí se vlastními cykly. Ty se střídají přibližně po 20–40 minutách. Už v tuto dobu má svoji oblíbenou polohu pro spánek a choulí se do ní vždy, když se chystá odpočívat.

Foto miminka ve 23. TT
Miminko měří 28 až 30 centimetrů, váží 500 gramů a velikostně odpovídá menšímu hlávkovému zelí.

Ve střevech se hromadí smolka (mekonium), což je první stolice plodu. Je zelenočerná a konzistencí připomíná dehet. Na jejím vzniku se ještě nepodílí jídlo, ale vzniká z látek polknutých miminkem v děloze (epitelová tkáň, lanugo, hlen, plodová voda…). Běžně smolka neopouští střeva dítěte před narozením. Pokud se ale stane, že je vyloučena už před porodem nebo během něj, jedná se o zdravotní riziko, při kterém může vdechnutí smolky ohrozit život miminka.

Naše tipy:

Související kategorie produktů:

Vaše bříško a zdraví

Každé těhotenství je velice individuální, ale obecně patří druhý trimestr mezi příjemnější etapy těhotenství. Mohou se ale také objevit nepříjemné těhotenské obtíže, jako je například pálení žáhy, problémy s trávením, bolest zad, hemoroidy, křečové žíly, otékání končetin a únava.

Pokud má únava v běžném fungování omezující charakter, požádejte lékaře o kontrolu hladiny železa v krvi a krevního tlaku. Železo je důležité při tvorbě červených krvinek, které zásadně ovlivňují oběh kyslíku v těle matky i dítěte. Jeho nedostatek může způsobit silnou únavu, slabost, pocity na omdlení a zrychlený dech. Otok končetin spolu se zvýšeným krevním tlakem může signalizovat těhotenskou preeklampsii.

Důležitá je i hladina vápníku. Jeho potřeba v těhotenství stoupá až o 50 %. Vápník je důležitý pro správnou stavbu kostí a zubů vašeho miminka. Pokud ho nebudete mít dostatek, bude se ho tělo snažit obstarat z vašich kostí. Potom může dojít k jejich zeslabení a řídnutí.

Ultrazvuk ve 23. TT
Děťátko má vlastní rytmus spánku a bdění, nerozlišuje ale den a noc. Má svoji oblíbenou polohu pro spánek a choulí se do ní vždy, když se chystá odpočívat.

Ultrazvukový screening

Pokud jste ještě nebyla na ultrazvukovém screeningu, je nejvyšší čas. Maminkám se doporučuje v rozmezí 18. až 22. týdne. Právě screening ve 2. trimestru je nejdůležitějším vyšetřením během prenatálního vývoje. Dokáže totiž odhalit až 90 % strukturálních vývojových vad. Během tohoto ultrazvuku se kontroluje, jestli se miminko správně vyvíjí a zda jsou všechny orgány anatomicky v pořádku. Zkoumá se délka děložního hrdla, umístění placenty a průtok krve pupečníkem, množství plodové vody, činnost srdce dítěte, vývoj mozku dítěte, anatomie jednotlivých orgánů, páteř, držení končetin a prstů a velikost hlavy.

Za předpokladu, že je miminko dobře natočeno, celý proces trvá asi půl hodiny. Pokud tomu tak není, je vhodné udělat pár cviků nebo se projít, aby se děťátko pootočilo a lékař mohl vyšetřit veškeré orgány. Během ultrazvuku se můžete dozvědět i pohlaví miminka, pokud vám už dříve nebylo potvrzeno.

Ultrazvukové vyšetření je plně hrazeno pojišťovnou. Lékař vám však může nabídnout i další nadstandardní vyšetření, za které si budete muset připlatit.

Jak se cítíte?

Bolest a tvrdnutí břicha

Mírné bolesti břicha jsou běžnou součástí těhotenství. Většinou se nejedná o nic vážného, ale vždy je lepší mít jistotu a zkonzultovat tyto pocity s gynekologem. Nejčastější příčinou je nadýmání, zažívací obtíže, rozpínání dělohy nebo pohyby miminka.

Tvrdnutí břicha se projevuje jako nepříjemný pocit v podbřišku spojený s pocitem nafouknutí. Příčinou je napínání svalů dělohy kvůli růstu dítěte. Tvrdnutí vnímáte zhruba od 18. týdne těhotenství, a to ve frekvenci až 20krát za den. Od 34. týdne dokonce i 30krát den. Objevuje se hlavně při zvýšené námaze či v souvislosti se sexem.

Zvýšená chuť k jídlu

Možná jste se už setkala s vlčím hladem. Těhotenství dokáže stravovací návyky obrátit naruby. Zvýšenou chuť k jídlu zvládne ukočírovat vlastní vůlí jen málo maminek. Konzumujte proto takové potraviny, které uspokojí touhu po jídle, ale přitom nebudou kalorickou bombou.

Zdravá strava má vliv na vývoj miminka. Bazální metabolismus se během těhotenství zvyšuje o 25 %, kalorický příjem by se tak měl zvýšit jen o cca 200 až 300 kalorií denně. Rozhodně neplatí tvrzení, že během těhotenství je dobré „jíst za dva“. Průměrně byste během druhého trimestru neměla nabrat více než 8 kilogramů.

Strie

Strie neboli pajizévky vznikají jako přirozená reakce na náhlou změnu objemu lidského těla. Nejprve mají červenou až fialovou barvu a časem zblednou. Samy od sebe už ale nikdy nezmizí, proto je důležitá prevence jejich vzniku. Dermatologové doporučují pravidelné a opakované promazávání problémových partií (zadeček, bříško, stehna, prsa) mastnými krémy, oleji či másly s obsahem kyseliny hyaluronové, která zmírňuje jejich tvorbu.

Chrápání

Na vině jsou těhotenské hormony, které způsobují otoky sliznice dutiny nosní, a také nadměrný váhový přírůstek. Ve vzácných případech může být chrápání nebezpečné. Může zvyšovat krevní tlak. A pokud dojde ke zúžení dýchacích cest, dostaví se spánková apnoe.

Jak chrápání zmírnit? Vezměte si o polštář navíc a spěte s hlavou výše. Spěte na boku. Vyzkoušejte zvlhčovač vzduchu. Před spaním si nos vyčistěte a zvlhčete mořskou vodou. Hlídejte si přírůstek na váze.

Časté otázky ve 23. týdnu těhotenství

23. týden těhotenství – jaký je to měsíc?
Jak se mění váha během těhotenství?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora