37. týden těhotenství – vývoj miminka a příprava na porod

13. 3. 2024 · 7 minut čtení

Nacházíte se ve třetím trimestru těhotenství. Na pokožce miminka se začíná objevovat kožní mázek, plíce jsou připravené k dýchání. Vás již zřejmě poslíčci nepřekvapují, můžete pociťovat silnější pánevní bolesti. Co by měla obsahovat taška do porodnice a mnoho dalšího prozradíme v následujícím článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
37. týden těhotenství – vývoj miminka a příprava na porod

Co se dozvíte o 37. týdnu těhotenství?

Vývoj miminka
Děťátko je na konci 37. týdne těhotenství oficiálně označované za donošené.
Velikost miminka
Miminko měří okolo 48 cm, váží přibližně 2,7 až 2,9 kg a velikostně odpovídá čínskému zelí.
Jak se cítíte?
Možná cítíte nával obrovského množství energie, jedná se o tzv. instinkt hnízdění. Objevují se intenzivní tlaky do podbřišku.
Často kladené dotazy
Jaký je 37. týden těhotenství měsíc a a co když se v tomto týdnu miminko už narodí? Na nejčastější dotazy si odpovíme v našem článku.

Vývoj miminka ve 37. týdnu těhotenství

Miminko měří okolo 48 centimetrů, váží přibližně 2,7 až 2,9 kilogramů a velikostně odpovídá čínskému zelí. Stále nabírá na váze (každý den zhruba 15 gramů tuku), ale do délky již moc neroste. Tuk je v prvních dnech po porodu důležitý pro regulaci tělesné teploty a také pro udržování správné hladiny krevního cukru.

Hlavička i mozek se stále vyvíjí, plíce jsou již zralé a připravené k dýchání. Proto je děťátko na konci 37. týdne těhotenství oficiálně označované za donošené. Na pokožce miminka se začíná objevovat kožní mázek, který pomáhá ke snadnějšímu proklouznutí úzkými porodními cestami.

Foto miminka ve 37. TT
Miminko měří okolo 48 centimetrů, váží přibližně 2,7 až 2,9 kilogramů a velikostně odpovídá čínskému zelí.

Poloha miminka

V tuto dobu by mělo být miminko přetočené již hlavičkou dolů v tzv. poloze podélné hlavičkou, která je nejlepší pro samotný porod. Jestliže tomu tak není, může vám lékař doporučit obrat miminka zevními hmaty.

Tato metoda mívá zhruba 50% úspěšnost a dojde k otočení miminka do správné polohy. Obrat zevními hmaty se provádí mezi 35. až 38. týdnem těhotenství, kdy miminko není tak veliké a v děložní dutině je dostatek plodové vody. Děloha musí být měkká, prohmatná a nesmí být přítomny děložní stahy.

Při zákroku je ženě podána látka k utlumení děložní činnosti a miminku je v průběhu monitorována srdeční činnost. Obrat provádí lékař tak, že jednu ruku umístí na záhlaví miminka a druhou položí na jeho zadeček. Jemným tlakem směruje hlavičku k pánevnímu vchodu, zatímco zadeček přesouvá k matčině hrudníku. Celý proces se průběžně kontroluje ultrazvukem. Po ukončení výkonu je stav matky i miminka opět zkontrolován ultrazvukem a následně se pořídí kardiotokografický záznam srdeční akce plodu a děložní činnosti. Zákrok není nikterak bolestivý ani pro ženu, ani pro dítě.

Další možností jsou určité cviky, kterými se sama snažíte přesvědčit miminko k přirozenému obratu.

Naše tipy:

Související kategorie produktů:

Vaše bříško a zdraví

Při vstupu do desátého lunárního měsíce by měl váš váhový přírůstek činit zhruba 10–12 kilogramů. 37. týden těhotenství je charakteristický sestupem miminka níže do pánve, děloha mírně klesá. Mohou tak polevit dechové obtíže, ale objevují se intenzivnější tlaky do podbřišku. Mění se vám těžiště, a tak se můžete cítit ještě více neohrabaná.

Pravděpodobně pociťujete, že jsou prsa těžší a nabývají na objemu. Tvoří se v nich mlezivo neboli kolostrum, což je po narození první výživa dítěte plná živin a protilátek důležitých pro vývoj obranyschopnosti. Mlezivo bude druhý až třetí den po porodu nahrazeno mateřským mlékem.

Možná cítíte nával obrovského množství energie, jedná se o zcela běžný jev a nazývá se instinktem hnízdění.

Vyšetření ve 37. týdnu těhotenství

Ve 37. týdnu těhotenství vás pravděpodobně čeká kardiotokografické vyšetření plodu (KTG). Pokud žena ještě nemá kontrakce, nazývá se toto vyšetření jako non-stress test (NST) a slouží především ke zhodnocení stavu plodu a děložní činnosti.

Ultrazvuk ve 37. TT
Hlavička i mozek se stále vyvíjí, plíce jsou již zralé a připravené k dýchání. Proto je děťátko na konci 37. týdne těhotenství oficiálně označované za donošené.

Taška do porodnice

Tašku do porodnice si připravte ve 35. až 37. týdnu těhotenství, možná i dříve, pokud váš zdravotní stav může naznačovat předčasný porod. Co všechno zabalit s sebou, aby nic nechybělo?

První, co bude při příjmu v porodnici potřebovat, jsou doklady. Jedná se o těhotenskou průkazku, kartičku pojištěnce, občanský průkaz, oddací list či notářsky ověřený souhlas s otcovstvím (pokud nejste manželé), prohlášení o jménu miminka a porodní plán.

Doporučujeme nachystat tašky dvě. Jednu menší přímo k porodu a druhou na pokoj pro vás a miminko. Předem si zjistěte, jakou výbavu zabezpečuje vámi zvolená porodnice. Na základě toho by měl vypadat i obsah vašich tašek.

Taška k porodu

V tašce k porodu by neměly chybět tyto položky: poporodní vložky a jednorázová přebalovací podložka (zajistí cestu do porodnice v suchu, zabrání znečištění vozidla), klystýr – výplach těsně před porodem (klysma salinické), tekutiny a hroznový cukr (dodání energie), telefon s nabíječkou, přezůvky, košili k porodu (obvykle ji ale dostanete v porodnici), teplé ponožky, župan, relaxační hudba.

Taška po porodu

  • Pro maminku: po porodu důkladně pečujte o intimní partie, pro lepší hojení poporodních zranění si nezapomeňte zabalit speciální mýdlo pro intimní hygienu, alespoň 5 jednorázových kalhotek (síťované kalhotky), 2 až 3 balení porodnických vložek, jemný, vícevrstvý toaletní papír či vlhčené ubrousky pro intimní hygienu, mastičku na hemoroidy (pokud vás trápí), 2 ručníky, 2 kojicí podprsenky, prsní vložky, hygienické a kosmetické potřeby (zubní kartáček, hřeben, sprchový gel, šampon apod.). Dále si do tašky přibalte cokoliv, co vám zajistí komfort a pohodlí.
  • Pro miminko: oblečení – v nemocnici můžete využít místní oblečení pro novorozence anebo si donést vlastní (dupačky, bavlněnou čepičku, ponožky, bavlněné rukavičky, které ochrání miminko před poškrábáním), plenky pro novorozence, vlhčené ubrousky, jednorázové přebalovací podložky, vatové tamponky a dětský olejíček.

Odjezd z porodnice

Některé věci stačí mít nachystané doma a váš doprovod je přiveze v den odjezdu z porodnice. Jedná se především o oblečení pro vás, pro miminko a autosedačku. Důležité je se řídit aktuálním ročním obdobím. V zimě volte pro miminko více vrstev oblečení (a fusak), v létě stačí méně.

Jak se cítíte?

Braxton-Hicksovy kontrakce

Braxton-Hicksovy kontrakce neboli poslíčci obvykle začínají ve třetím trimestru těhotenství. Jedná se o několikavteřinové nepravidelné stahy děložního svalstva. Ženy je popisují jako tuhnutí či pnutí bříška, někdy spojené s mírnou bolestí v podbřišku. Ta ale na rozdíl od porodních kontrakcí nepřichází od zad.

Pokud vám poslíčci způsobují obtíže, zkuste si ulevit například pitím dostatečného množství tekutin, procházkami a pohybem. Při zvýšené aktivitě naopak odpočinkem, relaxací ve vaně, poslechem hudby nebo vhodnou masáží. Vyzkoušet můžete také pobyt v teplé vodě (vana, sprcha). Pokud jde o porod, stahy obvykle zesílí, poslíčci naopak ustanou.

Pánevní bolesti

Podle statistik 50–70 % těhotných žen trpí bolestí zad nebo pánve. Bolest putující do podbřišku, třísel, případně stehen a pánve způsobují roztahující se vazy dělohy, která je jimi připevněna v pánvi. Trápí hlavně prvorodičky. Vazy se s rostoucí dělohou rozpínají a způsobují tak táhnutí po stranách břicha. Pocity jsou podobné namoženému svalstvu. Náhlá bolest se vyskytuje hlavně při vstávání nebo změně polohy. Vstávejte proto pomalu a vyvarujte se prudkých pohybů. K úlevě pomůže lehnout si na chvíli na záda či teplá koupel.

Na konci těhotenství může být bolest způsobena klesajícím miminkem v děloze, které způsobuje specifický tlak na pánev.

Změny aktivity plodu

Většina miminek je ve 37. týdnu těhotenství hlavičkou dolů ve skrčené poloze. V děloze není moc místa a možností na pohyb, aktivita se proto snižuje. Děťátko občas protáhne nožičku či ručičku, pak vidíte otisk na svém bříšku. Ve většině času ale spí a nabírá síly. I tak byste ale měla pociťovat alespoň deset pohybů denně.

Křeče v nohou

Křeče může způsobit narušená rovnováha elektrolytů. Možná se tedy potýkáte například s nedostatkem hořčíku, vápníku a draslíku. Také zvětšující se děloha stále více tlačí na cévy, což má za následek horší prokrvení nohou, křeče v lýtkách, otoky a křečové žíly.

Časté otázky ve 37. týdnu těhotenství

Může se objevit bolest v podbřišku v 37.týdnu těhotenství?
37. týden těhotenství, jaký je to měsíc?
Co když se narodí miminko v 37. TT?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora