11. týden těhotenství – bříško a váš první ultrazvuk

12. 12. 2023 · 5 minut čtení

Právě jste v předposledním týdnu prvního trimestru. Plod je zatím velký asi jako švestka a na ultrazvuku už lze hezky rozeznat všechny části těla. Zda se vám narodí chlapeček nebo holčička se ale zatím ještě nedozvíte, maximálně vám lékař potvrdí, zda budete mít jedno miminko nebo třeba dvojčátka. O dalších důležitých věcech, které jsou pro 11. týden těhotenství typické, se dozvíte v následujícím článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
11. týden těhotenství – bříško a váš první ultrazvuk

Co se dozvíte o 11. týdnu těhotenství?

Vývoj miminka
Na ultrazvuku už jsou jasně rozeznatelné části tělíčka.
Velikost miminka
Miminko v bříšku nyní měří okolo 5 cm a váží 8,5 g.
Jak se cítíte?
Tělo se začíná postupně vyrovnávat s graviditou, nevolnosti jsou na ústupu.
Často kladené dotazy
Nejčastější otázky a odpovědi najdete v článku níže.

Vývoj miminka v 11. týdnu těhotenství

Miminko v bříšku nyní měří okolo 5 cm a váží 8,5 g, velikostně odpovídá švestce. Je ještě malinké, ale na ultrazvuku jsou již jasně rozeznatelné části tělíčka. Jelikož je kolem něho stále hodně plodové vody, jeho pohyby zatím nejsou citelné. I když už bylo při oplodnění o pohlaví miminka dávno rozhodnuto, ještě si nějaký čas počkáte, než se dozvíte, zda čekáte holčičku nebo chlapečka. V tomto období vám lékař maximálně prozradí, zda čekáte jednoho nebo více potomků.

Foto miminka v 11. TT
Miminko je velké asi jako švestka, nicméně na ultrazvuku už jsou jasně rozeznatelné části tělíčka.

Prstíčky na rukou i nohou již nejsou spojeny kožní blánou a jsou úplně volné. Chodidlo vašeho děťátka měří asi 2,5 mm. Vytváří se většina kloubních spojení, například kotníky a zápěstí. Miminko již dokáže sevřít ručičku v pěst, cucat si palec a zívat. Dochází ke zjemňování rysů obličeje a těla, ouška se posouvají do stran, kde už zůstanou.

Mozek, plíce, játra a ledviny jsou funkční, ale dále se budou vyvíjet.

Vytvářejí se nové vrstvy kůže s pevnější tkání, díky tomu není tak průsvitná. Zakládají se vlasové kořínky, ze kterých přibližně ve 13. týdnu těhotenství začnou růst jemné chloupky bez pigmentu, nazývané lanugo, jehož funkcí je chránit nenarozené miminko. Díky lanugu a kožnímu mazu dochází k zamezení vysychání jemné dětské pokožky v plodové vodě, poskytují tepelnou izolaci, ochranu před vibracemi, zvuky a tlakem.

Naše tipy:

Související kategorie produktů:

Ultrazvuk v 11. týdnu těhotenství

V období mezi 11. a 14. týdnem těhotenství se provádí první prenatální screening zahrnující odběry krve a ultrazvukové vyšetření. Základem ultrazvukového vyšetření je měření šíjového projasnění neboli nuchální translucence (vrstvy tekutiny v oblasti šíje plodu, ke kterému lze ještě připojit vyšetření dalších parametrů zpřesňujících výsledek screeningu, jako je přítomnost nosní kosti, charakter toku na trojcípé srdeční chlopni a ve venózním duktu).

Ultrazvuk v 11. TT
První prenatální screening vás čeká v období mezi 11. a 14. týdnem těhotenství.

Výsledkem vyšetření je míra rizika postižení plodu chromozomální vadou na základě kombinace biochemických parametrů, ultrazvukových markerů plodu a věku budoucí maminky. Pokud existuje riziko vývojové vady, lékař doporučí další vyšetření jako odběr plodové vody (aminocentéza) či odběr vzorků choriové tkáně placenty (CVS).

První screening tedy slouží k odhalení možné vývojové vady plodu (např. Downův syndrom), k odhadu velikost plodu a určení předpokládaného termínu porodu.

Vaše bříško a zdraví

I když se blíží konec prvního trimestru, nikdo na vašem vzhledu ještě nepozná, že jste v jiném stavu. Váha se moc nemění, přírůstek hmotnosti je kolem 1–2 kilogramů. Může se dokonce stát, že dojte ke ztrátě hmotnosti, pokud vás stále trápí nevolnosti a zvracení.

Díky zvyšujícímu se objem vody v těle se průtok krve ledvinami stupňuje, tím se vytváří větší množství moči, současně roste děloha, která tlačí na močový měchýř. Výsledkem je častější potřeba močit.

Hormonální změny mají také vliv na ústní dutinu, hrozí větší riziko zubního kazu. Běžné jsou také problémy s krvácením dásní. Proto není moudré s preventivní prohlídkou u zubaře příliš otálet.

Jak se cítíte?

Nevolnost

Tělo se začíná postupně vyrovnávat s graviditou a nevolnosti jsou na ústupu. Není to ale pravidlem, některé budoucí maminky stále trápí nepříjemné zvracení nebo nauzea.

Pohyby

Miminko už začíná být v děloze velice aktivní. Protahuje se, otáčí na všechny strany a kope nožičkama. Tyto pohyby však maminka ještě necítí.

Bolesti v podbřišku

Pokud jsou přítomny bolesti v podbřišku, mohou souviset s růstem dělohy a tlakem na její závěsný aparát. Jestliže jsou ale bolesti silnějšího charakteru, kontaktujte lékaře.

Krvácení

Krvácení nebo špinění konzultujte s lékařem. Především objeví-li se silné krvácení, krev je jasně červená, krvácení doprovází bolesti, křeče, děložní kontrakce, horečka či zimnice.

Jídlo a cvičení v 11. týdnu těhotenství

Strava v 11. týdnu těhotenství
Cvičení v 11. týdnu těhotenství

Časté otázky v 11. týdnu těhotenství

Hodnoty hCG v 11. týdnu těhotenství
11. týden těhotenství a pohlaví miminka
11. týden těhotenství a riziko potratu
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora