26. týden těhotenství – vývoj miminka, vaše bříško a zdraví

13. 3. 2024 · 5 minut čtení

Nacházíte se stále ve druhém trimestru těhotenství. Miminko váží téměř jeden kilogram. Začíná otevírat oči a dotvořila se mu dominantní hemisféra. Vás čeká test na těhotenskou cukrovku, pokud jste ho ještě neabsolvovala. Co dalšího se v tomto týdnu těhotenství děje, prozradíme v následujícím článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
26. týden těhotenství – vývoj miminka, vaše bříško a zdraví

Co se dozvíte o 26. týdnu těhotenství?

Vývoj miminka
Oči jsou kompletně utvořené. Již je dotvořena dominantní hemisféra, která určí, zda bude dítě pravák, nebo levák.
Velikost miminka
Vaše děťátko ve 26. týdnu těhotenství měří 35 až 36 centimetrů, váží od 750 do 900 gramů a je velké jako hlávkový salát.
Jak se cítíte?
Protože se mění těžiště těla, může vás bolet v dolní čási zad. Objevují se problémy s dechem, bolesti a tvrdnutí břicha či nadýmání.
Často kladené dotazy
Jaký je 26. týden těhotenství měsíc a jak se mění váha v těhotenství? Na nejčastější dotazy si odpovíme v našem článku.

Vývoj miminka ve 26. týdnu těhotenství

Miminko měří 35 až 36 centimetrů, váží od 750 do 900 gramů a je velké jako hlávkový salát. Pod kůží se stále hromadí tuk. Oči jsou kompletně utvořené, a tak je začíná pomalu otevírat. Duhovky je stále sytě modré. Svoji konečnou barvu získají až po narození. Vývoj ušních nervů stále pokračuje. Dítě slyší nejen váš hlas, ale také hlasy ostatních lidí. 

Foto miminka ve 26. TT
Miminko měří 35 až 36 centimetrů, váží od 750 do 900 gramů a je velké jako hlávkový salát.

V mozku se neustále vytvářejí nová nervová spojení. Ve 26. týdnu těhotenství je již dotvořena polovina mozku, tzv. dominantní hemisféra, která určuje, zda bude dítě pravák, nebo levák.

Pokračuje vývoj plic a miminko začíná „dýchat“ plodovou vodu, tím se připravuje na první nádech po porodu. Pohlavní orgány mají finální podobu. U chlapečků sestupují varlata do šourku, dívkám se prohlubuje pochva.

Naše tipy:

Související kategorie produktů:

Vaše bříško a zdraví

Bříško máte již pěkně kulaté. Je hezky viditelné a jeho růst může způsobit vystupování pupíku. Vystouplý pupík nezpůsobuje žádné zdravotní riziko, je to čistě estetická záležitost. Zůstane vystouplý až do porodu, poté vrátí do původního stavu. Vrchol dělohy dosahuje asi 7 centimetrů nad pupek. Těžiště vašeho těla se posouvá dopředu, prohýbá se páteř. Nastává změna sklonu pánve a důsledkem bývají bolesti dolní části zad.

Můžete pociťovat problémy s dechem. Příčinou dýchavičnosti je většinou rostoucí děloha utlačující plíce a také zvýšená spotřeba kyslíku kvůli většímu objemu krve, která musí zabezpečit přísun kyslíku do všech vašich tkání i tkání plodu.

Těhotenská cukrovka

V období mezi 24. a 28. týdnem těhotenství vás čeká další vyšetření, tentokrát těhotenské cukrovky. Jedná se o test v podobě orálního glukózového tolerančního testu (oGTT). Během těhotenství může dojít k poruše metabolismu cukrů, a tak je důležité problém odhalit včas.

Vyšetření hladiny cukru v krvi je povinné a provádí se na specializovaném pracovišti. Test spočívá ve vypití půllitru vody, ve které je rozpuštěno 75 gramů glukózy. Pití tohoto roztoku se koná nalačno. Tato silně sladká chuť vám nemusí udělat dobře od žaludku. Roztok nesmíte vyzvracet, jinak se test bude opakovat znovu. Měření glykémie probíhá ve třech krocích. Nejprve se měří hladina krevního cukru ihned po vypití roztoku. Další měření jsou uskutečněna jednu a dvě hodiny od vypití roztoku.

Ultrazvuk ve 26. TT
Oči miminka jsou ve 26. týdnu těhotenství kompletně utvořené, a tak je začíná pomalu otevírat. Duhovky je stále sytě modré. Svoji konečnou barvu získají až po narození.

S těhotenskou cukrovkou se může potkat kterákoliv budoucí maminka. Existují ale určité rizikové faktory, které mají pro její vznik větší předpoklady. Jedná se například o genetické predispozice k diabetu (tj. diabetes se objevuje v rodinné anamnéze), vyšší věk rodičky, dlouhodobá nevhodná životospráva, nadváha a obezita, časté užívání alkoholu a tabákových výrobků, sedavý způsob života bez pohybových aktivit.

Těhotenská cukrovka vzniká tak, že placenta produkuje hormony, které snižují účinky matčina inzulinu. Ten udržuje hladinu glukózy v krvi v normě. Glukóza se hromadí v matčině krvi, a tak i miminko přijímá zvýšené množství cukru. Ten se ukládá ve formě tuků. Dále dochází k rychlejšímu růstu miminka, které má pak velkou porodní váhu. Po porodu hladina cukru v krvi dítěte klesá, může se objevit hypoglykémie doprovázená dechovými komplikacemi. Dítě je navíc ohroženo novorozeneckou žloutenkou.

Pokud by se u vás potvrdila těhotenská cukrovka, budete odeslána do diabetologické ambulance. Tam dostanete glukometr pro pravidelné měření hladiny cukru v krvi, seznam potravin a jejich glykemický index a další doporučení.

Nemějte obavy. Pokud budete pod lékařským dohledem a budete dodržovat dietologická opatření, dá se těhotenská cukrovka zvládnout. Nebude ohrožovat vás, ani vaše dítě.

Jak se cítíte?

Bolest a tvrdnutí břicha

Mírné bolesti břicha jsou běžnou součástí těhotenství. Většinou se nejedná o nic vážného, ale vždy je lepší mít jistotu a zkonzultovat tyto pocity s gynekologem. Nejčastější příčinou je nadýmání, zažívací obtíže, rozpínání dělohy nebo pohyby miminka.

Tvrdnutí se projevuje jako nepříjemný pocit v podbřišku spojený s pocitem nafouknutí. Příčinou je napínání svalů dělohy kvůli růstu dítěte. Tvrdnutí vnímáte zhruba od 18. týdne těhotenství, a to ve frekvenci až 20krát za den. Od 34. týdne dokonce i 30krát den. Objevuje se hlavně při zvýšené námaze či v souvislosti se sexem.

Zvýšená chuť k jídlu

Zvýšenou chuť k jídlu zvládne ukočírovat vlastní vůlí jen málo maminek. Konzumujte proto takové potraviny, které uspokojí touhu po jídle, ale přitom nebudou kalorickou bombou.

Zdravá strava je klíčová pro správný vývoj miminka. Bazální metabolismus se během těhotenství zvyšuje o 25 %, kalorický příjem by se tak měl zvýšit jen o cca 200 až 300 kalorií denně. Rozhodně neplatí tvrzení, že během těhotenství je dobré „jíst za dva“. Průměrně byste během druhého trimestru neměla nabrat více než 8 kilogramů.

Strie

Strie neboli pajizévky vznikají jako přirozená reakce na náhlou změnu objemu lidského těla. Nejprve mají červenou až fialovou barvu, časem zblednou. Samy od sebe už ale nikdy nezmizí. Myslete proto na prevenci.

Důkladně promazávejte problémové partie (zadeček, bříško, stehna, prsa) mastnými krémy, oleji či másly s obsahem kyseliny hyaluronové, která zmírňuje jejich tvorbu.



Nadýmání a plynatost

Rychlou úlevu od nadýmání poskytnou přípravky obsahující simetikon. Tato látka snižuje povrchové napětí plynů v trávícím traktu, a tak umožňuje jejich jednodušší vstřebávání a vylučování. Simetikon se nevstřebává, působí přímo ve střevě. Proto je vhodný i k dlouhodobému užívání.

Ve většině případů je nadýmání a plynatost běžnou součástí těhotenství. Pokud se ke střevním potížím přidají také bolesti, křeče, objeví se krev ve stolici či silný průjem nebo zácpa, kontaktujte lékaře.

Časté otázky ve 26. týdnu těhotenství

26. týden těhotenství – jaký je to měsíc?
Jak se mění váha během těhotenství?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora