Cukrovka a pití alkoholu

13. 9. 2022 · Mgr. Lukáš Novotný · 8 minut čtení

Může si člověk s cukrovkou dopřát sklenku alkoholu? Jak často a v jaké míře? A lze při jeho konzumaci nějak snížit zdravotní rizika? Odpovědi na tyto otázky zajímají nejednoho diabetika. V našem článku se dočtete, jak ke konzumaci alkoholu při onemocnění cukrovkou přistupovat i jaká pravidla se diabetikům v případě alkoholu doporučují dodržovat.



Cukrovka a pití alkoholu
Alkohol není ve velkém množství prospěšný pro nikoho, pro diabetiky to platí dvojnásobně.

Alkohol a diabetes

Alkohol, zvláště ve větším množství, není prospěšný a pro diabetiky to platí dvojnásob. Konzumace alkoholu při diabetu zhoršuje schopnost udržovat stálou hladinu cukru v krvi (glykémie). Alkohol je navíc bohatým zdrojem energie (obsahuje tzv. „prázdné kalorie“) a mnohé alkoholické nápoje obsahují navíc také cukr.

Při dodržování několika pravidel však není nutné se skleničky alkoholu zříkat zcela. Než si diabetik nalije skleničku, měl by vědět, jestli je jeho cukrovka dobře zaléčena. Pokud už má zkušenost s hypoglykémií, jestli se potýká s přidruženými komplikacemi (jiné nemoci, obezita) a také jestli se užívané léky „snesou“ s alkoholem.

Příležitostnou konzumaci alkoholu je vhodné konzultovat s lékařem. Důležité je dbát na rozumné množství, správný výběr a další pravidla. V některých případech může lékař v souvislosti s konzumací alkoholu doporučit úpravu dávkování inzulinu nebo změnu v dietních návycích.


Efekt alkoholu na lidské tělo

Nikoho určitě nepřekvapí, že alkohol významně zaměstnává především játra. Ve skutečnosti však ovlivňuje takřka celý organismus: nervový, kardiovaskulární, hormonální, trávicí, vylučovací, dýchací, pohybový, imunitní i reprodukční systém. Konkrétní účinky se liší v závislosti na množství a frekvenci užívání. Pojďme se zde zaměřit na problematiku hladiny glukózy v krvi (glykémii).

Jakmile se alkohol dostane do krevního oběhu, putuje do jater. Ta ho považují za jed a okamžitě začnou s jeho odbouráváním, aby ho ledviny mohly snadno vyloučit. U jednoho nápoje to trvá cca 1–1,5 hodiny. Játra to dělají tak intenzivně, že přestanou vykonávat své ostatní činnosti, mezi které patří mimo jiné stabilizace hladiny glukózy. Za normálních okolností dokážou játra skladovat nadbytek glukózy ve formě zásobního sacharidu glykogenu (proces se nazývá glykogeneze) a zase ji uvolňovat do krevního oběhu, což je zapotřebí mezi jídly nebo v noci (proces se nazývá glykogenolýza). Pokud je tato aktivita jater omezena, hrozí rozkolísání glykémie. Jestliže alkoholický nápoj obsahuje cukr, vzniká krátce po jeho vypití přechodná hyperglykémie. O několik hodin později (v závislosti na tom, kolik alkoholu bylo vypito) hrozí hypoglykémie, a to nezávisle na obsahu cukru v nápoji.

Alkohol také může ovlivňovat účinek některých léčiv, která jsou předepisována na léčbu cukrovky. Konzumace alkoholu povzbuzuje chuť k jídlu a může být příčinou přejídání. Ovlivňuje úsudek a může vést k nevhodnému výběru potravin, ale také k opomenutí nebo záměně léčby.

Cukrovka 1. typu a alkohol

U zdravého člověka „blokace“ jater odbouráváním alkoholu k hypoglykémii nevede, protože dochází k automatické kontrole glykémie prostřednictvím hormonu inzulinu. U diabetiků 1. typu však k regulaci glykémie nedochází. Inzulin je u osob s diabetem 1. typu podáván injekčně, a pokud nedojde k úpravě dávky, může dojít k hypoglykémii.

Cukrovka 2. typu a alkohol

Také diabetikům 2. typu hrozí rozvoj hypoglykémie, zejména pokud užívají inzulin nebo léky, které zvyšují uvolňování inzulinu, jako jsou deriváty sulfonylurey. Nebezpečná je také kombinace vyššího množství alkoholu a nejčastěji používaného léku metforminu, která může vést k rozvoji život ohrožující laktátové acidózy. U diabetiků 2. typu je dále vyšší pravděpodobnost výskytu doprovodných zdravotních komplikací a obezity. Té příjem prázdných kalorií v alkoholických nápojích určitě neprospívá.


Jaký vybírat alkohol pro diabetika?
Méně rizikový alkohol pro diabetiky představují nápoje s nižším obsahem alkoholu, jako je lehké víno (do 12,5 % obsahu alkoholu) nebo lehké, popř. nealkoholické pivo.

Jaký vybírat alkohol?

Mluvit o vhodném alkoholu pro diabetiky je zavádějící. Lepší formulace je určitě „méně rizikový alkohol“.

  • Cukrovka a víno s nízkým obsahem cukru jsou považovány za bezpečnější kombinaci, a to především kvůli řadě antioxidačně působících obsahových látek. Obecně se doporučují suchá červená vína, ale lze vybírat i bílá vína s nízkým obsahem cukru.

  • Co se týče cukrovky a piva, lepší je volit lehká světlá piva nebo dia varianty. Cukrovka a nealkoholické pivo k sobě také jdou, je však třeba myslet na přítomnost cukru. Ideální by samozřejmě bylo nealkoholické dia pivo, ale to není na trhu dostupné. Klasické pivo je kaloricky velmi bohaté, to by měli vzít v potaz především diabetici, kteří se snaží snížit svoji hmotnost.

  • Většina destilátů cukr neobsahuje.

  • Vhodné naopak nejsou klasické koktejly obsahující sirupy, džusy nebo tonik.

Praktické tipy pro diabetiky

  • Pijte s mírou. „Rozumnou“ míru pro ženu představuje malé pivo, sklenka vína nebo malý panák destilátu, pro muže dvojnásobek. Jedná se o obecné doporučení, které se může lišit v závislosti na aktuálním zdravotním stavu a typu léčby.
  • Plánujte. Pokud budete pít alkohol, započítejte ho do denního příjmu sacharidů.
  • Nepijte na prázdný žaludek.
  • Alkohol pijte pomalu a průběžně doplňujte tekutiny (vodu). Vyhýbejte se sladkým nápojům (likérům, sladkým vínům apod.).   
  • Změřte si hladinu glykémie, než začnete pít alkohol. Nekonzumujte alkoholické nápoje při nízkých hodnotách glykémie. Je také vhodné změřit si glykémii před spaním.
  • Při večerní konzumaci alkoholu zvažte (podle situace), zda nedodat tělu před spaním ještě jednoduché sacharidy, aby nedošlo k noční hypoglykémii.
  • Opilost a příznaky hypoglykémie jsou si velmi podobné (závratě, ospalost, dezorientace). Alkohol v dechu mohou ostatní připisovat opilosti, nikoli životu nebezpečné hypoglykémii. Noste u sebe vždy diabetický náramek nebo průkazku, aby vám mohla být poskytnuta adekvátní pomoc.  V případě hypoglykémie podejte co nejrychleji jednoduché sacharidy, ať už ve formě hroznového cukru, sladkosti, nebo nápoje s cukrem.

Co dodat závěrem?

Jak jsme si ukázali, konzumace alkoholu u diabetiků je vždy ošemetná.

  1.  Alkohol významně ovlivňuje hladinu cukru v těle.
  2.  Alkohol je značně kalorický (obsahuje tzv. prázdné kalorie).
  3.  Celá řada alkoholických nápojů obsahuje také cukr.

I když večer strávený zábavou s přáteli bývá velice příjemný, příjem alkoholu vždy znamená pro člověka s cukrovkou riziko. Pokud však dodržujeme zásady zdravé životosprávy a máme diabetes dlouhodobě pod kontrolou, nemusíme se příležitostné skleničky alkoholu vzdávat. Ke konzumaci alkoholu však musíme přistupovat s rozumem, a to nejen pokud jsme diabetici.



Články k tématu Cukrovka a pití alkoholu

  • Pohybová aktivita by měla být běžnou součástí zdravého životního stylu. V dnešní době se bohužel setkáváme s tím, že sport se z každodenního života vytrácí, a to už od útlého věku. V dospělosti pak lidé nemají na sportování čas a po náročném pracovním dni ani dostatek energie. Pokud ale do života přijde diabetes, měl by se stát pohyb pravidelnou součástí režimu a hlavním podpůrným pilířem léčby....
  • Diabetes znamená pro rodinné příslušníky pacienta řadu otázek a obav. Jak onemocnění změní dosavadní život blízkého člověka? Můžete diabetika vy sami podpořit, aby byla jeho léčba účinná a bezpečná? A jak zvládnout případnou první pomoc při akutních komplikacích?
  • Glifloziny a léčba diabetu

    Glifloziny a léčba diabetu

    · 4 minuty čtení
    Glifloziny patří mezi relativně novou skupinu antidiabetik, která účinkují nezávisle na inzulinu a kromě žádoucího poklesu glykemie snižují výskyt fatálních srdečně-cévních komplikací, namáhají poklesu tělesné váhy či krevního tlaku. Jak glifloziny fungují a mohou pomoct v léčbě diabetu i vám?
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora