Cysty – typy, léčba a prevence

1. 3. 2024 · 5 minut čtení

Cysty jsou abnormální váčky, které se mohou vytvořit téměř kdekoliv v těle. Nejčastěji je nacházíme v podkoží, prsou, na vaječnících nebo ledvinách. Proč cysty vznikají, jaké typy rozlišujeme a proč je nebrat na lehkou váhu?

Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Cysty – typy, léčba a prevence

Co je to cysta?

Cysta je dutina, která je nejčastěji naplněná tekutinou, případně hnisem nebo vzduchem. Od okolní tkáně je ohraničena stěnou, kterou označujeme jako pouzdro. V případě podkožních cyst jde obvykle o drobnou, dobře viditelnou a hmatatelnou bulku. Naproti tomu cysty na vnitřních orgánech bývají obvykle objeveny náhodně, např. při vyšetření zobrazovacími metodami, jako je ultrazvuk a rentgen.

Jsou cysty zhoubné?

Cysty na sebe však mohou upozorňovat. Některé bolí, protože svou velikostí utlačují okolní tkáně, cysty mohou také nepříznivě ovlivnit funkci sousedního orgánu. Převážná většina těchto útvarů je nezhoubných (benigních). Přesto se mohou objevit i zhoubné (maligní) cysty, ty vyžadují okamžitou léčbu. Dalším rizikem je prasknutí cysty, což může přinést náhlou, silnou bolest, krvácení, nevolnost, zvracení a horečku. Čím větší je cysta, tím vyšší je riziko prasknutí. Také tento stav vyžaduje okamžitý lékařský zásah. 

Většina cyst nevyžaduje léčbu.
Nejběžnější druhy cyst jsou obvykle neškodné, nezpůsobují příznaky, a nakonec mnohdy samovolně odezní.

Příčiny vzniku cyst

Mezi nejčastější příčiny vzniku cyst patří:

  • ucpání mazových žlázek
  • poranění s poškozením cév
  • dlouhodobý zánět
  • některé geneticky podmíněné nemoci
  • poruchy ve vyvíjejících se orgánech
  • nádory
  • infekce

Typy cyst

Cysty se mezi sebou liší vzhledem a svým umístěním. Pojďme si některé typy blíže představit.

Cysta na vaječníku
Cysta v prsu
Cysta na ledvině
Cysta na játrech
Cysta na mozku
Je cysta na mozku nebezpečná?
Jakákoli cysta může být obecně nebezpečná, cysta na mozku si však v porovnání s ostatními zaslouží zvláštní pozornost. Cysty na mozku totiž mohou být vytvářeny i některými mozkovými nádory, proto je na místě vyloučit, či co nejdříve zjistit souvislost s těmito vážnými zdravotními stavy.
Bakerova cysta
Cysta Bartholiniho žlázy

Jaké jsou možnosti léčby cyst?

Rozhodnutí, zda bude cysta vyžadovat léčbu, záleží na mnoha okolnostech. Roli hraje typ cysty, velikost, umístění, bolestivost či přítomnost zánětu. Odběrem vzorku tkáně lze zjistit, zda cysta je zhoubná, či nikoliv. Pokud je cysta neriziková a nezpůsobuje potíže, velmi často není potřeba žádný zákrok. Může dojít i k samovolnému vstřebání cysty. Proces hojení dobře dostupné cysty lze podpořit přiložením teplého obkladu.

U větších nebo bolestivých cyst se přistupuje k tzv. drenáži, tj.  za pomoci jehly nebo katetru se šetrně vypustí tekutina (či jiný obsah) z cysty. Souběžné uplatnění nacházejí i protizánětlivé léky, nejčastěji injekce s kortikosteroidy. Pokud drenáž nemá příznivý výsledek a cysta se opětovně naplní, nebo pokud se jedná o vnitřní, těžko dostupnou cystu, lze přistoupit k chirurgickému odstranění cysty. Chirurgické řešení je jediné možné řešení i v případě zhoubné cysty. Při drenáži by totiž mohlo dojít k rozšíření nádorových buněk do okolní tkáně. Při chirurgickém řešení je často nutné odebrat i část zasaženého orgánu.

Varování
Nepokoušejte se cystu sami vymáčknout, mohli byste si do ní nebo do jejího okolí snadno zanést infekci.

Prevence vzniku cyst a jejich komplikací

Vzniku převážné většiny cyst nelze zabránit. Existují výjimky, například pokud ženy náchylné k tvorbě cyst na vaječnících užívají hormonální antikoncepci. Doporučují se obecné zásady zdravého životního stylu, mezi které patří zejména pestrý, vyvážený jídelníček s nízkým množstvím druhotně zpracovaných potravin, pravidelný pohyb a omezení působení stresu. Komplikacím spojeným s výskytem cyst lze předcházet pravidelnými kontrolami u lékaře, při kterých může lékař odhalit i malé cysty. Pokud objevíte na těle nově vytvořenou bulku, kontaktujte svého lékaře, který posoudí její závažnost. Návštěvu ordinace neodkládejte ani v případech, kdy se přítomná cysta stane bolestivou, zanítí se nebo změní svou velikost.


O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora