Diabetes a parodontóza

17. 12. 2022 · Mgr. Lukáš Novotný · 7 minut čtení

Diabetiky postihuje parodontóza 34x častěji než zdravého člověka. Cukrovka s sebou bohužel nese větší náchylnost k infekcím, lidé s diabetem mají sníženou schopnost bránit se škodlivým bakteriím, tedy i těm, které žijí v dutině ústní. Jak vzniku parodontózy při diagnóze cukrovky zabránit a na co si dát při péči o ústní dutinu pozor?

Diabetes a parodontóza
Diabetes je významným rizikovým faktorem pro rozvoj parodontózy.

Diabetes a parodontóza

Diabetes (cukrovka) je onemocnění, které se projevuje v celém těle. Diabetici jsou obecně náchylnější k infekčním onemocněním, a to platí i pro ústa, kde žijí škodlivé bakterie, které mohou vyvolat zánět dásní a následně parodontózu. I v opačném směru parodontóza může nepříznivě ovlivňovat zánětlivé procesy v cévách, a přispívat tak ke zhoršování cukrovky.

Jak vzniká parodontóza

Každý z nás má v ústech miliony bakterií, které se spolu se zbytky jídla usazují na zubech ve formě tzv. zubního plaku. Bakterie vypouštějí toxiny, které dráždí dásně a mohou vyvolat překrvení a zánět. Pokud není zubní plak ze zubů a mezizubních prostor pravidelně odstraňován, mohou se potíže stupňovat a přerůst do chronického stadia, v tzv. parodontitidu neboli parodontózu.

Mezi příznaky parodontózy patří:

  • krvácivost dásní (např. při čištění zubů)
  • zápach z úst
  • pachuť v ústech
  • bolavé, oteklé dásně
  • pocit tlaku a napětí u zubů
  • parodontální choboty (štěrbiny mezi zubem a dásní, které jsou vhodným prostředím pro množení bakterií a pro následný rozvoj zánětu)
  • ústup dásní a obnažení zubních krčků
  • uvolňování zubů až vypadnutí

Parodontóza a diabetes

Pro osoby s diabetem je parodontóza více ohrožující než u zdravé populace. Pacienty s cukrovkou postihuje častěji než zdravého člověka. Při cukrovce je totiž pro tělo s bakteriemi v zubním plaku obtížnější bojovat. Při parodontóze jsou z dásní uvolňovány nežádoucí látky, které jsou krevním oběhem roznášeny do celého organismu a zhoršují zánět. V krevních cévách mohou přispívat ke snížené reakci těla na hormon inzulin. Působení těchto látek navíc zhoršuje obezita, která je zvláště u osob s diabetem 2. typu častá. Výsledkem je zvýšení rizika rozvoje komplikací diabetu (cévní příhody, poruchy ledvin, postižení očí aj.). Diabetik se navíc ocitá v začarovaném kruhu, protože zvýšená hladina cukru dále zhoršuje průběh parodontózy.

Léčba a režimová opatření

U diabetika, který má onemocnění pod kontrolou, lze při léčbě parodontózy dosáhnout stejných výsledků jako u pacientů bez diabetu.

  • Věnujte pozornost správné péči o zuby a dásně.

    Základem každodenní péče je čištění zubů zubním kartáčkem a zubní pastou s fluoridy po dobu alespoň 3 minut, ideálně ráno a večer před ulehnutím. Používejte raději zubní kartáček měkký, při akutní krvácivosti dásní nejlépe ultraměkký kartáček. Nezapomeňte na mezizubní prostory. Běžný zubní kartáček se do těchto míst nedostane, proto je nezbytné použít mezizubní kartáčky, zubní nit či speciální párátka. Obecně se doporučuje čistit prostor mezi zuby jednou denně, zubní pasta k tomu obvykle není potřeba. Ústní hygienu můžete doplnit použitím vhodné ústní vody. Účinkují však pouze na předem vyčištěných zubech.

  • Pravidelně navštěvujte zubního lékaře a dentálního hygienistu.

    Na prohlídky k zubnímu lékaři a dentálnímu hygienistovi docházejte pravidelně, optimálně 2× do roka. Včasné zjištění a efektivní řešení jakýchkoliv potíží napomůže tomu, aby se vaše ústa a dásně opět co nejdříve navrátily ke svému zdraví. Zdravotníky upozorněte na onemocnění cukrovkou. Diabetici mají specifický léčebný postup, včetně kontrolních vyšetření. Objednat se na dentální hygienu se u diabetika vyplatí dvojnásob, tato pravidelná péče navíc sice není bezplatná, ale ve výsledku vám ušetří za případné ošetření nemocného chrupu v zubařském křesle. Navíc je ošetření bezbolestné a na jeho konci budete potěšeni, že vaše zuby viditelně prokoukly.

  • Dbejte na zdravý životní styl.

    Kouření, přílišná konzumace alkoholu, nezdravá strava, nedostatek zeleniny a ovoce, to všechno přispívá současně nejen k obtížím v ústní dutině, ale i ke zhoršení diabetu. Hlídejte především konzumaci potravin s přidaným cukrem (sladkosti, sladké pečivo aj.). Pozor velké množství cukru je ukryto ve sladkých nápojích. Podobně škodlivé jsou pro zuby a dásně kyselé potraviny (např. neředěné džusy).


Vyzkoušejte z naší nabídky:


Pro každého, kdo se léčí s diabetem, je zvláště důležitá pravidelná péče o zuby a dásně, zdravý životní styl a úzká spolupráce s lékařem, zubním lékařem a dentálním hygienistou. Dávno neplatí, že diabetik je odsouzen k postupné ztrátě zubů. Pokud budete mít úsilí a budete se pečlivě starat o své zuby a dásně, odměnou Vám bude nejen zářivý úsměv, především však přispějete ke zdraví svých dásní a k udržení cukrovky pod kontrolou.


Články k tématu Diabetes a parodontóza

  • Příznaky diabetu – kdy zpozornět?

    Příznaky diabetu – kdy zpozornět?

    · 10 minut čtení
    Příznaky diabetu mohou mít různý charakter. Někdy nemusejí být žádné, jindy ale mohou na cukrovku upozornit více či méně nápadné signály. Jaké jsou typické příznaky tohoto onemocnění a co může mít neléčená cukrovka za následky, vám prozradíme v našem článku.
  • Pohybová aktivita by měla být běžnou součástí zdravého životního stylu. V dnešní době se bohužel setkáváme s tím, že sport se z každodenního života vytrácí, a to už od útlého věku. V dospělosti pak lidé nemají na sportování čas a po náročném pracovním dni ani dostatek energie. Pokud ale do života přijde diabetes, měl by se stát pohyb pravidelnou součástí režimu a hlavním podpůrným pilířem léčby....
  • Diabetes znamená pro rodinné příslušníky pacienta řadu otázek a obav. Jak onemocnění změní dosavadní život blízkého člověka? Můžete diabetika vy sami podpořit, aby byla jeho léčba účinná a bezpečná? A jak zvládnout případnou první pomoc při akutních komplikacích?
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora