Diabetes – doporučené a rizikové potraviny

20. 3. 2022 · Mgr. Lukáš Novotný · 5 minut čtení

Mnoho lidí si myslí, že diabetici musí ze svého jídelníčku zcela vyloučit sacharidy. To ale není tak úplně pravda. Není totiž cukr jako cukr. Které typy sacharidů při cukrovce omezit či úplně vynechat a kterých se naopak bát nemusíte? A jak celkově upravit diabetický jídelníček, abyste se cítili dobře a udrželi vaše onemocnění pod kontrolou? Dozvíte se v našem článku.

Pro diabetiky představuje zelenina tu nejlepší volbu, obsahuje vitaminy, minerály i vlákninu a minimum kalorií.

Jídelníček při cukrovce

Přechod na diabetickou dietu přináší pro mnohé pochopitelné obavy. Změna jídelníčku ale ve skutečnosti může být jednodušší, než si myslíte. Není nic, co byste v rámci cukrovky nemohli jíst, důležité je ale nastavení racionálního jídelníčku a pravidelný pohyb. Takový jídelníček spočívá v omezení množství rychlých cukrů a v případě souběžné obezity i ve snížení příjmu kalorií obsažených v tucích. Pokud se jako pacient naučíte dlouhodobě sledovat složení potravin (hlavně poměr sacharidů a bílkovin), můžete si v malém množství dopřát opravdu téměř cokoliv, včetně kvalitní čokolády. Dietní opatření je vhodné nastavovat individuálně s ohledem na body mass index (BMI) a životní styl.

Pro úspěch dietní léčby je nutný vyvážený příjem všech základních složek potravy, tzn. sacharidů, bílkovin a tuků v pravidelných časových intervalech. Přes den by měla být pauza mezi jídly cca 3 hodiny, to odpovídá 3 větším a několika menším porcím denně.

Základním principem dia jídelníčku je snížení celkového glykemického indexu konzumovaných jídel. Laicky řečeno, čím rychleji dokáže potravina zvýšit hladinu glukózy v krvi (glykémii), tím vyšší má glykemický index. Nejvyšších hodnot dosahují jednoduché cukry (ke svému zpracování potřebují hodně inzulinu), nižších pak komplexní sacharidy (např. vláknina).


Co jíst při cukrovce?

Jídelníček při diabetické dietě má být především pestrý. Mezi doporučené potraviny patří:

  • zelenina (čerstvá, kvašená nebo šetrně tepelně upravená)
  • ovoce (s nižším obsahem cukru, např. borůvky, maliny, jablka, kiwi, pomeranče, avokádo)
  • libové bílé maso (kuřecí, krůtí, králičí)
  • ryby a mořské plody
  • hnědá, parboiled nebo basmati rýže
  • celozrnné těstoviny, luštěniny, pohanka, bulgur, jáhly, quinoa
  • ořechy a semínka
  • celozrnné pečivo
  • bílé jogurty, acidofilní mléka, čerstvé i zrající sýry

Příjem kvalitních bílkovin a tuků není nijak významně omezen a jako jejich zdroj mohou posloužit vejce. Avšak smažená vajíčka je lepší si při cukrovce odpustit.

Ke slazení se doporučují spíše alternativní sladidla, v posledních letech se velké oblibě těší stévie. V ní obsažené steviosidy jsou až 300x sladší než klasický řepný cukr a na rozdíl od některých umělých sladidel jsou teplotně stabilní, takže je lze použít i při pečení.

Můži jíst ovoce, když mám cukrovku?

Určitě ano. I diabetici si mohou pravidelně dopřát sladké a šťavnaté ovoce (pro obsah vitaminů a minerálů), ale vybírat byste měli ideálně to méně sladké, jako jsou různé bobuloviny (obecně lesní plody), jablka nebo jahody. Naopak banány jsou při cukrovce příliš kvůli vysokému obsahu cukru (podobně hroznové víno, mango, třešně, fíky apod.). Ze zeleniny lze konzumovat téměř všechny druhy, vítaná je zelenina s minimem škrobů. Ani mrkev a cukrovka není tabu. Mrkev a rajčata obsahují lykopeny nebo karotenoidy, které jsou díky antioxidačním vlastnostem zdraví prospěšné. Záleží také na zpracování, upřednostňována je čerstvá, v páře vařená nebo dušená zelenina.


Při cukrovce omezte nezdravé sacharidy, tuky a sůl na minimum.

Co nejíst při cukrovce?

K nevhodným potravinám patří vedle sladkostí i tučná a smažená jídla. Čemu se raději obecně vyhnout?

  • bílému i třtinovému cukru, medu, sirupům, sušenkám, sladkému i bílému pečivu, slazeným nápojům, kompotovanému ovoci, marmeládám, müsli
  • polotvarům, průmyslově zpracovaným potravinám
  • ochucovadlům jako kečup, hořčice, majonéza
  • tučnému masu, konzervám, mastným uzeninám
  • knedlíkům, bílé rýži

A co sůl? Cukrovka bohužel výrazně zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob, nebezpečí u diabetiků představuje především vysoký krevní tlak. Omezení příjmu soli je tak doporučované, krevní tlak pomáhá totiž podstatně snížit. Obecná doporučení uvádějí, že příjem soli ze všech zdrojů by neměl převýšit jednu čajovou lžičku denně. Pokud toto pravidlo dokážete jako diabetik dodržet, může vám to přinést jednoduše pozitivní efekt na stav vašeho zdraví.


Co pít při cukrovce?

Tak jako u obecně doporučováno pro zdravý životní styl, nejvhodnějším nápojem je i v případě diabetu voda. Lze ji ochutit citronem, limetkou, ale i např. sezónním ovocem a bylinkami. Džbánek pramenité vody s čerstvě natrhanými malinami, dochucený meduňkou či mátou, představuje lahodné osvěžení a zpestření pitného režimu. Stejně tak výtečná může být okurková limonáda s plátky pomeranče. Pít se doporučuje také neslazený čaj, káva, melta nebo hořké kakao.

Za nevhodné se považují nápoje s obsahem jednoduchých cukrů, syntetických sladidel a alkoholu. Ovocné šťávy, džusy, slazené limonády a alkohol tedy radíme při cukrovce vynechat. Pokud si ve výjimečných případech alkohol dopřejete, vyhněte se jeho konzumaci nalačno. Určitě si však nepřipouštějte tlak a stres se všech změn, které by měl ideálně diabetický plán zahrnovat. Důležité je krok po kroku začít. Dobrým startem při přechodu na diabetickou dietu může být v první fázi vyloučení slazených a energetických nápojů. I tento malý krok vám přinese kýžený efekt.



Články k tématu Diabetes – doporučené a rizikové potraviny

  • Ovesná galetka s tvarohem a meruňkami

    Ovesná galetka s tvarohem a meruňkami

    · 2 minuty čtení
    V Česku se rodinné recepty na meruňkové buchty na plech dědí jako rodinné stříbro z generace na generaci. Jenže obvykle takové lahůdky nejsou příliš vhodné pro diabetickou stravu. Rodinný recept určitě uschovejte a jednou předejte dceři nebo vnučce.
  • Zeleninové jednohubky

    Zeleninové jednohubky

    · 1 minuta čtení
    Pořádáte menší oslavu, čekáte hosty, nebo jen chcete nějaké zobání k večernímu filmu? Mrkněte na náš tip na zeleninové jednohubky. Tuto jednoduchou, křupavou a osvěžující svačinku zejména v teplých dnech ocení nejen diabetici, ale i vaši všežraví přátelé.
  • Batátové kari s červenou čočkou

    Batátové kari s červenou čočkou

    · 2 minuty čtení
    Sladké brambory alias batáty dnes běžně koupíte v obchodech a díky svému všestrannému použití se stávají oblíbenou alternativou „obyčejných“ brambor. Vyzkoušejte je na indický způsob s kari a červenou čočkou.
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora