Diabetes: Zelenina a ovoce – jak je vybírat a upravovat?

8. 4. 2021 · Mgr. Lukáš Novotný · 3 minuty čtení
  • DIA

Zelenina i ovoce by měly mít své pevné místo v jídelníčku nejen při onemocnéní diabetes (cukrovka). Víte  jakém množstvíje konzumovat a jak je správně upravovat?



Diabetici zelenina a ovoce

Zelenina

Zelenina by se měla stát samozřejmou součástí jídelníčku, díky její nízké energetické hodnotě ji můžete jíst téměř neomezeně, a může se tedy stát při hubnutí velkým pomocníkem. Zeleninu tvoří převážně voda a obsah základních živin je u většiny druhů minimální. Významný je však obsah vlákniny, vitaminů, některých minerálních látek a dalších ochranných látek, které působí pozitivně na vaše zdraví. 

Celkem byste měli sníst zhruba 400 g zeleniny denně, ideálně byste ji měli konzumovat jako součást téměř každého jídla. Základem by měla být čerstvá zelenina, tu můžete přidat ke snídani, na svačiny nebo jako bohatou oblohu k obědu či zeleninový salát k večeři.

Vhodné je konzumovat zeleninu i tepelně upravenou jako součást pokrmu – například rizoto, těstoviny, zapékané brambory, v nichž zelenina tvoří až polovinu porce. Přidáním zeleniny zachováte objem jídla, ale snížíte energetickou hodnotu celého pokrmu. Do jídelníčku můžete zařadit i zeleninu kysanou nebo sterilovanou. Váš jídelníček by měl být pestrý, a proto by měla být pestrá i paleta zeleniny v něm – každý druh totiž obsahuje jiné vitaminy a ochranné látky.


Pozor si dejte na zeleninové pokrmy, které obsahují vyšší množství tuku, například smažený květák, fazolky na slanině apod., i ze zeleninového salátu lze udělat tučným dresinkem, smaženými krutony a dalšími přísadami nepříliš vhodný pokrm. Nenechte se zlákat zeleninovými chipsy, ty obsahují ve většině případů stejné množství tuku jako klasické chipsy bramborové.

Houby

Svým složením jsou vhodné i houby, které mají podobně jako zelenina nízkou energetickou hodnotu. Mohou však obsahovat některé toxické látky (přírodní toxické látky, těžké kovy), proto bychom je měli konzumovat v rozumném množství.


Ovoce

Ovoce obsahuje také spoustu příznivých látek, na rozdíl od zeleniny má však už poněkud vyšší obsah cukru a následkem toho i energetickou hodnotu. Ovoce je tedy vhodné do jídelníčku zařazovat, je však nutné hlídat zkonzumované množství. Při hubnutí bychom měli sníst zhruba 150–200 g ovoce za den, což v praxi znamená například jeden větší kus (pomeranč, jablko) nebo dva menší kusy (kiwi, meruňka, mandarinka) či malou misku drobného ovoce. Ovoce může být vhodnou svačinou, ideálně dopolední nebo například před fyzickou aktivitou. Co se ovoce týče, doporučili bychom spíše konzumaci čerstvého, sušené a kompotované ovoce obsahuje již velké množství cukru.

Ořechy a semena

Ořechy a semena jsou zdrojem řady cenných látek (vitaminů, minerálních látek, nenasycených mastných kyselin), na druhou stranu mají vzhledem k velkému obsahu tuku vysokou energetickou hodnotu (100 g ořechů obsahuje průměrně okolo 2500 kJ), a zejména při hubnutí je tedy vhodné konzumovat jen opravdu malé množství. Pro mlsaly je výhodné si různé druhy oříšků „nasáčkovat“ po 10–20 gramech a pomalu si toto množství vychutnat. Tím zabráníte bezmyšlenkovitému zhltnutí celého 100gramového sáčku. Pár oříšků nebo hrstičku semen můžete přidat např. místo oleje do salátu. U oříšků platí slogan „všeho s mírou“ na sto procent.

Diabetici zelenina a ovoce 2


 

KategorieNejméně vhodnéVhodnějšíNejvhodnější
Zeleninasmažené zeleninové chipsy, smažená zelenina (květák, žampiony)hrášek, kukuřice, meloun, sterilovaná zelenina, rajský protlakbrokolice, cuketa, fazolky, kedlubna, květák, lilek, mrkev, okurka, paprika,
rajčata, ředkvičky,
salát, špenát,
zelí, houby
Ovocesušené ovoce, kandované ovoce, datlekompot, avokádo, banány, fíky, hrozny, mango, olivybroskve, hrušky, jablka, jahody, kiwi, maliny, mandarinky, meruňky, nektarinky, pomeranč, rybíz, švestky, třešně
Ořechy, semenastrouhaný kokos, solené ořechynesolené ořechy (arašídy, kešu, mandle, pistácie, lískové, vlašské), mák, semínka (dýňová, sezamová, slunečnicová, lněná)kaštany

 

Články k tématu Diabetes: Zelenina a ovoce – jak je vybírat a upravovat?

  • Co je nezbytné vědět o cukrovce

    Co je nezbytné vědět o cukrovce

    · 2 minuty čtení
    • DIA

    Diabetes mellitus neboli cukrovka je název pro skupinu chronických onemocnění, která charakterizuje metabolická porucha. Mezi dva základní typy patří diabetes mellitus 1. typu, při kterém vzniká naprostý nedostatek inzulinu v těle. Jedná se o typ, který je mnohem vzácnější.

  • Glifloziny a léčba diabetu

    Glifloziny a léčba diabetu

    · 4 minuty čtení
    • DIA

    Účinná a efektivní léčba diabetu 2. typu s pomocí skupiny léků nesoucí název glifloziny. Glifloziny kromě udržení normální hladiny krevního cukru působí i na přidružená onemocnění cukrovky. Pomáhají snížit tělesnou hmotnost (vylučováním cukru z těla) i krevní tlak.

  • Diabetická retinopatie – příznaky a prevence

    Diabetická retinopatie – příznaky a prevence

    · 2 minuty čtení
    • DIA

    Co to je? Jak ji poznat? A jak jí předcházet? Nejdůležitější pro prevenci vzniku a rozvoje diabetické retinopatie je důsledná kompenzace cukrovky s důrazem na stabilizaci hladiny cukru v krvi (glykemie).