Hemoroidy v těhotenství

25. 6. 2022 · Mgr. Radka Grec · 4 minuty čtení

Těhotenství přináší mnoho pozitivních věcí, ale bohužel i řadu nepříjemností v podobě zdravotních obtíží. Patří mezi ně i hemoroidy (označované častěji laicky jako hemeroidy), žilní onemocnění v oblasti konečníku, které zejména na konci těhotenství vzniká v důsledku oslabení a ztráty pružnosti cévních stěn. Co můžete s hemoroidy dělat a jak předejít jejich zhoršení, vám vysvětlíme v našem článku.


Hemeroidy v těhotenství
Hemoroidy v těhotenství představují nepříjemný a bolestivý intimní problém, který ženy nerady řeší.

Hemoroidy či hemeroidy jsou onemocněním žil v oblasti konečníku. Projevují se nepříjemným pálením a svěděním, bolestivostí až krvácením, pocitem tlaku či drobným výklenkem v okolí konečníku. Tím často narušují normální vyprazdňování. A naopak, obtížné vyprazdňování při zácpě může být příčinou a zhoršujícím faktorem hemoroidů. V různé intenzitě trápí hemeroidy přibližně polovinu populace a jsou tak jedním z nejčastějších onemocnění. Mezi komplikace hemoroidů patří uskřinutí hemoroidů, které se projevuje silnou bolestí. Dochází k zamezení přítoku krve a může dojít až k odumření tkáně. Proto se při silné bolesti či krvácení, přetrvávajících obtížích, obtížném vyprazdňování nebo při hubnutí či horečce, obraťte na lékaře.

V těhotenství se s hemoroidy setkáváme častěji v důsledku snížení pevnosti a pružnosti cévní stěny a změn na cévním řečišti způsobené zvětšující se dělohou. Proto se často objevují hemoroidy na konci těhotenství a mohou přetrvávat i do období po porodu

Hemoroidy dělíme podle výskytu a převažujících příznaků na vnitřní a vnější. Vnitřní hemoroidy se nachází uvnitř konečníků, projevují se nepříjemným tlakem až bolestí, obtížným vyprazdňováním a krvácením. Vnější hemoroidy dokážete nahmatat jako vyklenutí v okolí řitního otvoru. Výklenek je citlivý, může svědit, ale i prasknout a krvácet. Vnější hemoroidy obvykle provází i vnitřní hemoroidy.


Co na hemoroidy v těhotenství

Základem v léčbě hemoroidů v těhotenství jsou rektální masti a čípky. Masti lze použít na okolí konečníku i zavést do konečníku, a hodí se tak u obou typů hemoroidů. Čípky jsou vhodné při vnitřních hemoroidech. Tyto přípravky pomáhají mírnit zánět a otok, posilují žilní stěnu a urychlují hojení.

Při krvácení a poranění konečníku je možné použít gel či mast na hemoroidy s dubovou kůrou. Jako rychlou pomoc, než se dostanete do lékárny, můžete sáhnout i po některé z hojivých mastí, například zinková mast nebo řepíková mast

Dalším způsobem, jak na hemoroidy v těhotenství, je posílení žilní stěny. K tomu slouží tzv. venofarmaka. Obsahují látky přírodního původu, tzv. flavonoidy. Od 4. měsíce těhotenství je možné užívat přípravky obsahující oxerutin.

Pokud potíže s hemoroidy provází i zácpa, je nezbytné upravit i vyprazdňování. Po celé těhotenství, i dlouhodobě, je možné užívat sirup obsahující laktulózu. Jedná se o látku, která pomáhá do střeva přitahovat vodu, změkčuje stolici a příznivě ovlivňuje i složení střevní mikroflóry.


Režimová a preventivní opatření

Při potížích s hemoroidy je vhodné zvýšit příjem vlákniny. Tu najdeme v zelenině, ovoci, celozrnném pečivu či v luštěninách. Jejím zdrojem je také psyllium, vláknina ze semen jitrocele indického. Váže na sebe vodu, bobtná, změkčuje stolici a usnadňuje vyprazdňování. Aby mohlo dobře působit, je třeba jej dostatečně zapít.

Nezbytná je také důsledná hygiena v oblasti konečníku. Po stolici je vhodné omýt konečník vodou, případně použít neparfemovaný vlhčený toaletní papír.

Pestrá strava plná vlákniny (ovoce, zelenina, luštěniny) spolu s dostatečným pitným režimem a pravidelným pohybem je způsob, jak potížím předcházet. Dbejte také na pravidelné vyprazdňování, nezadržujte stolici a nevysedávejte dlouho na toaletě.


Jak na hemeroidy v těhotenství

  • Po každé stolici je vhodné omýt konečník. Důsledná hygiena je obzvlášť důležitá v případě krvácení z konečníku.
  • Dostatečně pijte. Nejlepším nápojem je čistá voda či ovocné čaje.
  • Vybírejte stravu bohatou na vlákninu, jako je ovoce, zelenina, luštěniny, celozrnné obiloviny, ořechy a semínka (lněné semínko, chia).
  • Pozor na ostrá a kořeněná jídla – mohou dráždit konečník.
  • Přiměřeně a pravidelně se hýbejte.
  • Omezte dlouhé stání a také dlouhé sezení.
  • Dbejte na pravidelné vyprazdňování.


Články k tématu Hemoroidy v těhotenství

  • Toxoplazmóza - projevy a léčba

    Toxoplazmóza - projevy a léčba

    · 8 minut čtení
    Toxoplazmóza je infekce, kterou můžete získat konzumací nedostatečně tepelně upraveného masa nebo dotykem kočičích výkalů. U většiny nemocných proběhne nepozorovaně a bez příznaků, závažné následky však může mít především pro těhotné ženy, u nichž může dojít k poškození plodu.
  • Inkontinence v těhotenství

    Inkontinence v těhotenství

    · 4 minuty čtení
    Inkontinence moči je nepříjemný stav, při němž dochází k nekontrolovatelnému úniku moči. Přestože se o inkontinenci moc nemluví, týká se až 20 % populace a až 50 % těhotných žen! Co při úniku moči v těhotenství dělat a jak po porodu dostat pánevní dno zpět do formy?
  • Únava v těhotenství

    Únava v těhotenství

    · 8 minut čtení
    Jste těhotná a máte pocit, že byste mohla celé dny prospat? Těhotenství je pro ženský organismu velkou zátěží, takže zvýšená únavnost je běžným příznakem, který jej provází. Jak únavu během těhotenství zvládnout a je možné proti ní něco udělat?
O autorovi
Mgr. Radka Grec
Mgr. Radka Grec
Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou ráda pracovala, jsem věděla již na základní škole a nikdy jsem této volby nelitovala. Jasně, že to není vždy snadné, některé dny jsou opravdu náročné. Přesto vidím v práci v lékárně smysl, my lékárníci jsme takoví snadno dostupní zdravotní rádci. A protože ne vždy můžete mít nějakého lékárníka po ruce, jsem moc ráda, že můžu tvořit texty do naší on-line poradny. Jsem maminkou dvou malých sportovců, a i já ve svém volném čase ráda sportuji. Proto jsou mi nejbližší témata dětských nemocí, úrazů, pohybové medicíny a jako ženě i péče o pleť a dermokosmetika.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Radka Grec
Mgr. Radka Grec
Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou...
Číst více od autora