Jablečný ocet – skvělý do kuchyně a výborný pro zdraví

6. 2. 2022 · PharmDr. Lucie Drábková · 7 minut čtení

Jablečný ocet je velmi ceněn jako pomocník při hubnutí, k očistě organismu, urychlení metabolismu nebo ke kontrole hladiny krevního cukru. Využití jablečného octa je ale mnohem širší – od vaření přes vlasovou péči až po úklid. Přečtěte si o tomto jablečném elixíru více.

Jablečný ocet – co to je a jak se vyrábí

Jedno staré přísloví praví, že když si každý den dáte jedno jablko, zaženete lékaře a budete zdraví. Stejné přesvědčení panuje i o jablečném octu. Podle některých tvrzení pouhá jedna lžíce tohoto octu denně dokáže posílit naše zdraví.

Jablečný ocet se vyrábí kvašením jablek – stačí jablečné slupky nebo celá jablka i s jádřinci –  slupky jsou totiž osídleny kvasinkami nezbytnými pro výrobu octa. Octové kvašení probíhá ve dvou fázích – nejdříve kvasinky spotřebují cukr a vyrobí alkohol. Poté se zapojí jiný druh kvasinek, konkrétně z rodu Acetobacter, a ty zpracují přítomný alkohol (etanol) na ocet, resp. kyselinu octovou. Následně se ocet nechává zrát - čím déle, tím lépe. Hotový ocet je pak možné filtrovat a pasterovat anebo se nechává nefiltrovaný a nepasterovaný – v tom případě v něm zůstává tzv. octová mateřská blána  – tedy kvasinky s enzymy a proteiny.

Obsah kyseliny octové v jablečném octu se obvykle pohybuje okolo 5-6 %  - právě tato látka je podle některých odborníků zodpovědná za jeho blahodárné účinky. Příznivé účinky jsou také přisuzovány mateřské bláně – proto je za cennější považován jablečný ocet nefiltrovaný a nepasterovaný.


Jak vyrobit domácí jablečný ocet?

Pokud patříte mezi nadšence, kteří rádi zpracují vše ze zahrádky, je výroba jablečného octa ideálním způsobem, jak upotřebit jablka, třeba i padavčata. Zde je recept na jablečný ocet: 1 kg jablek jen zlehka omyjeme, abychom se nepřipravili o cenné kvasinky, které žijí na slupce, a i s jádřinci nahrubo nastrouháme. Vložíme do pětilitrové sklenice, přidáme 0,5 kg cukru a převařenou vodu. Vše promícháme a necháme kvasit. Pro nastartování kvašení můžeme použít vinařské kvasinky, nikdy však ne pekařské droždí – to vám ocet zkazí výrazným chlebovým aromatem. Několikrát za den lze směs promíchat. Jakmile je cítit alkohol, zpravidla po cca 10 dnech, tekutinu můžeme přecedit. Nyní přicházejí ke slovu bakterie z rodu Acetobacter, které alkohol přemění na ocet – to může trvat 1-2 měsíce. Jakmile začne tekutina chutnat jako ocet, můžeme ji slít do lahví a začít užívat. Lepší je ale nespěchat, protože octu svědčí čas, takže čím déle bude zrát, tím bude chuťově lepší.

Na co použít jablečný ocet?

O účincích jablečného octa na lidské zdraví bylo napsáno hodně. Objevuje se v souvislosti s hubnutím, snižováním hladiny cholesterolu nebo léčbou diabetu. Bohužel ale existuje jen málo (pokud vůbec) kvalitních vědeckých studií, které by léčebné účinky jablečného octa potvrdily. Podívejme se, jaké informace jsou o jablečném octu dostupné a jakých oblastech se vyskytují slibné výsledky.

Pokud se jedná o obsah látek prospěšných pro lidské zdraví, můžeme opět zopakovat kyselinu octovou a octovou mateřskou blánu (kvasinky, proteiny, enzymy). Jablečný ocet obsahuje bohužel jen mizivé množství vitaminů a minerálů  – z těch za zmínku stojí pouze draslík. Kvalitní jablečný ocet pak může obsahovat některé antioxidanty a aminokyseliny.

Jablečný ocet (resp. kyselina octová) má desinfekční a antibakteriální vlastnosti. K čistění a desinfekci ran ocet užíval již otec moderní medicíny Hippokrates před více než 2000 lety. Dostupné jsou studie, které potvrzují, že jablečný ocet ničí bakterie zodpovědné za kažení potravin – jedná se tedy o účinný konzervant


Jablečný ocet na hubnutí

Pomáhá jablečný ocet při hubnutí? To je velmi častá otázka. Efektivnější hubnutí je jedním z nejznámějších účinků jablečného octa a potvrzují jej nejen četní uživatelé, ale i vědci.

Užívání jablečného octa navozuje pocit sytosti, což následně vede ke konzumaci menšího množství kalorií. Dále jablečný podporuje tvorbu žaludečních šťáv a žluči, a tím podporuje trávení a urychluje metabolismus. Jablečný ocet lze tedy jednoznačně doporučit jako součást redukční diety – v žádném případě ale nelze při hubnutí spoléhat pouze na něj. V kombinaci se změnou jídelníčku a navýšením pohybové aktivity však mohou být výsledky překvapivé.

TIP: Pokud vám konzumace samotného jablečného octu nedělá dobře, můžete popřemýšlet o jeho zapracování do jídla. Zkuste jím pokapat salát nebo dušenou zeleninu v kombinaci s olivovým olejem nebo přidejte lžíci jablečného octu do svého oblíbeného smoothie.


Jablečný ocet a hladina cukru v krvi – udržování správné hladiny glukózy v krvi je důležité pro diabetiky, ale i pro zdravé osoby. Nejspolehlivějším způsobem, jak udržovat hladinu glukózy v normě, je omezení příjmu cukrů, nicméně i jablečný ocet může přispět. Podle několika klinických studií jablečný ocet pomáhá snižovat hladinu glukózy v krvi po jídle.

Jablečný ocet a zdraví kůže – ředěný jablečný ocet se tradičně používá jako pleťové tonikum nebo jak přísada do koupele. Přirozené pH kůže je kyselé, předpokladem je tedy, že octové tonikum pomáhá udržet přirozené pH pleti a podpoří její přirozenou obrannou bariéru. O tomto využití se v případě kožních problémů poraďte se svým lékařem. Některé ženy si oplachují vlasy jablečným octem – toto ošetření zvyšuje lesk vlasů.

Jablečný ocet a zdraví srdce – několik studií na zvířatech prokázalo, že ocet snižuje hladinu triglyceridů, cholesterolu a krevního tlaku. K potvrzení podobných účinků u lidí není však dostatek důkazů.


Jak užívat jablečný ocet

  • Pro užívání je vhodnější nefiltrovaný a nepasterovaný jablečný ocet.
  • Kolik jablečného octa pít? Doporučené dávkování jablečného octa se pohybuje od 1-2 čajových lžiček až po 1-2 polévkové lžíce denně (což odpovídá maximálně 30 ml denně). Začínejte s menší dávkou, kterou můžete podle osobní tolerance zvyšovat.
  • Neředěný jablečný ocet je výrazně kyselý, a ne každý jeho chuť zvládne v neředěné podobě – proto se doporučuje jeho ředění v poměru 1 díl octa, 5 dílů vody nebo jak vám bude vyhovovat. Můžete také osladit lžičkou medu a použít teplou vodu místo studené. Tak získáte chutný nápoj.
  • Kdy pít jablečný ocet? Příznivci jablečného octa doporučují jeho pití ráno na lačno, můžete jej ale užívat i kdykoliv jiny během dne.
  • Pokud vám octová chuť nevyhovuje, a přesto chcete jablečný ocet konzumovat, existuje jablečný ocet v tabletách jako doplněk stravy.

Na co si dát pozor při užívání jablečného octa

Přestože je jablečný ocet běžná potravina, je třeba i při jeho užívání jisté obezřetnosti. Nepřekračujte maximální doporučené dávkování, což jsou 2 polévkové lžíce denně. Ocet může narušit zubní sklovinu, proto minimalizujte čas, kdy je ocet v kontaktu ze zuby. Po konzumaci je vhodné vypláchnout si ústa vodou. Jablečný ocet by ve větším množství neměli konzumovat lidé s gastroparézou (porucha vyprazdňování žaludku). Jablečný ocet může ovlivňovat účinek některých léčiv. Jsou to léky proti diabetu, digoxin nebo některá diuretika. O užívání jablečného octa byste se v případě, že tyto léky máte předepsané, měli poradit s lékařem nebo lékárníkem. Ocet byste měli vždy skladovat mimo dosah dětí.

Jak ještě využít jablečný ocet?

Jablečný ocet využijete samozřejmě nejlépe v kuchyni. Všude tam, kde byste použili běžný lihový kvasný ocet, můžete upotřebit ocet jablečný. Nefiltrovaný a nepasterovaný ocet vyniká příjemnou vůní a chutí po jablcích. Hodí se do salátových zálivek (zařazení salátů s jablečným octem do každodenního jídelníčku vám pomůže i při eliminaci nadbytečných kil) nebo k dochucování pokrmů, použít ho můžete i jako konzervant k nakládání zeleniny. Díky svým antibakteriálním vlastnostem se používá také při úklidu – ideální je třeba k omývání dřevěných prkének. Dá se použít také jako náhrada prášku do myčky nebo k naleštění skla a zrcadel.

Recept s jablečným octem - chilli ocet

Jablečný ocet je základem legendární pikantní omáčky, která pochází z amerického jihu (pepper vinegar). Příprava je opravdu jednoduchá. Vezměte hrst sušených nebo čerstvých chilli papriček a rozmixujte je asi v 1 dcl octa se lžící soli. Můžete přidat i stroužek česneku. Přelijte do lahvičky a uchovávejte v ledničce. Vznikne vám vynikající omáčka typu tabasco.




    Články k tématu Jablečný ocet – skvělý do kuchyně a výborný pro zdraví

    • Vláknina – druhy a potraviny

      Vláknina – druhy a potraviny

      · 6 minut čtení
      Už Hippokrates ve starověku popsal projímavé účinky celozrnné pšenice a byl přesvědčený o tom, že všechny nemoci začínají ve střevech. Účinky vlákniny jsou známé dlouhá staletí i v našich zeměpisných šířkách. Proč je vláknina ve stravě tak důležitá, jaká je její doporučená denní dávka a které potraviny jsou na vlákninu bohaté, vám prozradíme v našem článku.
    • Jednoduchá pravidla při boji s diabetem

      Jednoduchá pravidla při boji s diabetem

      · 3 minuty čtení
      Správná skladba stravy a pohyb jsou základem pro úspěšnou léčbu diabetu. Pozitivní změnu může přinést dodržování už jen několika málo základních pravidel, která nejsou nijak složitá. Prvním, ale přitom velmi zásadním krokem, je na ně každý den „začít myslet“.
    • Výživu nepodceňujte ani v létě

      Výživu nepodceňujte ani v létě

      · 3 minuty čtení
      Význam pitného režimu je všeobecně známá věc a mnoho z nás si především v horkých letních dnech dostatečný přísun tekutin hlídá, množství bílkovin a ostatních živin již zdaleka tolik nevnímáme. Na výživu je však třeba být obezřetný, především u seniorů, pacientů po operaci nebo úrazu či při střevních potížích.
    O autorovi
    PharmDr. Lucie Drábková
    PharmDr. Lucie Drábková
    Číst více od autora
    O autorovi
    PharmDr. Lucie Drábková
    PharmDr. Lucie Drábková
    Číst více od autora