Jak funguje imunita u zvířat

2. 2. 2021 · Mgr. Barbora Jedličková · 4 minuty čtení

Teple se oblékejte, jezte hodně vitamínů a myjte si ruce. Dobré doporučení pro posílení imunity u člověka, ale pro psy a kočky nic z toho neplatí. Jak funguje zvířecí imunita a jak ji můžete u svého mazlíčka posílit?



Imunita jako vizitka zdraví

Je to zjednodušené, ale pomůže nám to chápat, jak imunita funguje. Imunita totiž není knoflík, který má dvě polohy on/off. Imunita, tedy schopnost ubránit se infekcím zvenčí, je komplexní fenomén. 

Schopnost těla odolávat infekci je dána celkovou kondicí zvířete a souběhem níže uvedených faktorů spolu s dědičností, tedy vrozenými predispozicemi k poruchám, vadám či chorobám.

S genetickou zátěží se nedá dělat téměř nic. Vždy je však výhoda znát anamnézu předků zvířete, aby se dalo  obtížím předcházet, zavčas je zachytit a efektivně mírnit jejich rozvoj či průběh.

V neposlední řadě jsou z hlediska náchylnosti k infekcím obecně nejohroženější mláďata a starší jedinci, částečně i fenky v období březosti a kojení. Snížená imunita také přetrvává po operačních zákrocích, při některých léčebných metodách či užívání některých léčiv.


Faktory ovlivňující funkčnost imunity

  • Kvalita výživy
    „Jste to, co jíte“ platí i u zvířat. Nevyvážená a málo pestrá BARF strava nebo nekvalitní granule časem mohou způsobit nedostatek některých prvků v organismu a zhoršení některých jeho funkcí. Poraďte se o výběru vhodných granulí s ošetřujícím veterinářem zvířete.
  • Zázemí
    Ještě žádný pejsek nekypěl zdravím v plesnivém pelechu. Dbejte na hygienu a pravidelně perte textilie v kotci.
  • Pohyb
    Různá plemena mají různou potřebu pohybové aktivity, ale každodenní venčení je základ hygieny zvířete i kondice jeho organismu.
  • Psychická kondice
    Pejskové mají emoce. Sice ne tak komplexní jako třeba lidé, ale i oni se mohou trápit. Traumatická zkušenost, ztráta blízkého člověka, šok, zranění, onemocnění, to všechno může psychosomaticky ovlivnit kvalitu imunity zvířete.
  • Důsledná chovatelská veterinární péče
    Ta zahrnuje pravidelné odčervování, antiparazitické obojky nebo spot-on pipety, čištění chrupu, vyčesávání/kartáčování/trimování podle typu srsti, koupele, zastřihávání drápků, v případě některých plemen stříhání srsti a další úkony podle specifických potřeb plemene.

Podpora imunity

Nejlepší podporou imunity je dlouhodobá, systematická a láskyplná péče chovatele. Další dodatečnou podporu mohou poskytnout volně dostupné doplňky stravy.

Vitaminové doplňky stravy

Vitaminy obecně podporují procesy v organismu, každý vitamin ovlivňuje jednu či více funkcí organismu. Ačkoliv jich v absolutních hodnotách psi zpravidla nepotřebují závratně vysoké množství, přesto je jejich přítomnost v organismus nezastupitelná.

Konkrétní produkty vybírejte s ohledem na potřeby svého pejska, ať už podle věku, nebo podle zdravotních obtíží. Existují i vitaminové přípravky, které jsou přímo určeny k univerzální podpoře imunity. Vždy respektujte dávkování podle plemene, stáří či hmotnosti zvířete. V jakých případech zvážit doplňky stravy a jak je správně vybrat, najdete v článku zde.


Minerální doplňky stravy

Minerální látky, někdy také označované jako stopové prvky, zahrnují celou škálu elementů, které znáte z periodické tabulky. Železo, vápník, hořčík, draslík, selen, zinek nebo jód. Konkrétní doporučené denní dávky se liší podle plemene, hmotnosti i stáří pejska. Doplňovat minerály raději začněte až po konzultaci s ošetřujícím veterinářem zvířete, případně můžete zvolit doplněk stravy sami, pokud hledáte pouze univerzální přípravek na posílení imunity a celkové kondice organismu. Vždy vybírejte takový, který bude mít dostatečně specifikované dávkování podle výše uvedených parametrů (plemeno, věk a hmotnost).

Oleje

V poslední době se dostávají do popředí zájmu oleje, které jsou koktejlem minerálních látek a mastných kyselin (znáte například jako omega-3 a omega-6). Ty hrají podstatnou roli nejen při budování imunity, ale navíc mají mnohé další pozitivní efekty. Například lososový olej posiluje kvalitu srsti a různé další směsi rybích nebo rostlinných olejů zase podporují kondici kardiovaskulárního a nervového systému a umožňují správný průběh jiných procesů v organismu. Přejeme Vám co nejméně chorob a bacilů, které budou chtít otestovat imunitu vašeho mazlíčka.  Zajímá Vás více o odčervování, které je jedním ze základních pilířů chovatelské péče?  Více se dozvíte v článku zde.

Články k tématu Jak funguje imunita u zvířat

  • Kočičí rýma

    Kočičí rýma

    · 6 minut čtení
    Co je to kočičí rýma? Jaké jsou příznaky, jak můžete svému mazlíčkovi pomoct či jak dlouho kočičí rýma trvá? A jak ji řešit u koťat, která nemají ještě plně vyvinutý imunitní systém? Přehledné informace si můžete nastudovat v našem článku.
  • Barfování - jak začít a výhody

    Barfování - jak začít a výhody

    · 5 minut čtení
    Chtěli byste zkusit pro vašeho pejska něco jiného něž granule? Možná jste zaslechli o barfování založeném na přirozené stravě, která je zvířatům od pradávna vlastní. Co přesně BARF krmení obnáší? Jak s ním začít a jak barfovat štěně?
  • Blechy u psa

    Blechy u psa

    · 6 minut čtení
    Jak poznat psí blechy? Jak jim předcházet a jaké jsou možnosti na jejich odstranění? A Co dělat, když má blechy štěně? Přečtěte si naše tipy a zorientujte se v účinných přípravcích k odstranění blech v novém článku na Dr. Max VET.
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora