Jak fungují přírodní UV filtry?

2. 6. 2021 · 6 minut čtení

Léto se blíží a sluneční paprsky nabírají na síle. Je nejvyšší čas začít se poohlédnout po opalovacích přípravcích, které dostatečně ochrání naši pokožku. Jaké jsou rozdíly v účinnosti mezi klasickými a přírodními opalovacími krémy, v čem nabízejí přípravky s minerálními filtry výhody a  pro koho jsou nejvíce vhodné? Na tyto a také další otázky odpovídá dermatoložka MUDr. Petra Fojtková.


Jak fungují přírodní UV filtry v opalovacích krémech?
Minerální opalovací krémy jsou obecně dobře snášeny citlivou pokožkou.

Jaký je rozdíl mezi chemickými a přírodními opalovacími krémy?



Všechny opalovací přípravky včetně přírodních opalovacích krémů obsahují látky, které pokožku ochraňují před UVA a UVB paprsky. Chemické UV filtry jsou molekuly, které škodlivé UV paprsky absorbují a přeměňují je na energii v podobě infračerveného záření. Příkladem jsou aromatické uhlovodíky – aminobenzoáty, benzofenony, cinamáty, salicyláty, deriváty sulfonové kyseliny – Mexoryl SX a ensulizol, avobenzon, Tinosorb S a Tinosorb M.

Naproti tomu přírodní nebo také fyzikální UV filtry fungují jako zrcadlo, to znamená, že paprsky od pokožky pouze odráží a rozptylují, aniž by s nimi jakkoli reagovaly.

                                                                                             MUDr. Petra Fojtková


Poskytují krémy s chemickým a přírodním filtrem stejnou mírou ochrany před slunečními paprsky? Může mít jejich specifické složení nějaké potencionální dopady na naše zdraví?

  • Krémy s chemickým i fyzikálním UV filtrem mohou poskytovat stejnou míru ochrany před UV paprsky. Ochrana před UVB paprsky je vyjádřena hodnotou SPF. Pokud je tato hodnota 30 a více, je ochrana dostatečně vysoká. Jestliže krém adekvátně ochraňuje před UVA paprsky, má označení UVA v kroužku. Znamená to, že opalovací přípravek absorbuje 90 % záření s vlnovou délkou 370 nm a větší. Je samozřejmě potřeba průběžně aplikaci krému opakovat, protože účinnost krému se snižuje koupáním a pocením. V chemických UV filtrech se často využívá kombinace více molekul, aby byla zajištěna širokospektrá UV ochrana. Molekuly starších chemických filtrů mohou způsobovat kontaktní alergický ekzém, vstřebávají se do hlubších vrstev pokožky, jsou často nestabilní na světle, proto je třeba častěji aplikaci opakovat. U novějších chemických filtrů byly tyto negativní vlastnosti naštěstí dost eliminovány.

Většinou se přírodní opalovací krémy pohybují na vyšší cenové úrovni než ty chemické. Můžete, prosím, popsat, z čeho jsou obvykle přírodní opalovací krémy složeny a co jim dává schopnosti a promítá se do jejich ceny?

  • Přírodní minerální UV filtry jsou obecně oxidy kovů. V opalovacích krémech se používají dva nejúčinnější z nich, a to oxid titaničitý a oxid zinečnatý. Oxidy železa se pro své zbarvení přidávají do barevných denních krémů a make-upů. Účinnost oxidů kovů jako UV filtrů je daná velikostí a dokonalým rozptýlením jejich částic. Oxid titaničitý i oxid zinečnatý filtrují v UVA i UVB spektru, nicméně nejúčinnější širokospektrou ochranou je jejich kombinace. Nevýhodou přírodních opalovacích krémů je, že zanechávají bílý film na pokožce. To je možné eliminovat optimální velikostí částic mezi 20 a 50 nm, které na suché kůži nejsou viditelné. Minerálním krémům s malými částicemi oxidu titaničitého byla vytýkána možnost fotokatalytické aktivity – umožnění chemického rozkladu látek působením světla. Ta se v moderních opalovacích krémech minimalizuje potahováním povrchu nanočástic další vrstvičkou jiné látky. Samozřejmě je třeba počítat s tím, že technologie nutná k výrobě kvalitního krému, ovlivní i jeho cenu. Za kvalitu si zkrátka připlatíme.

Paní doktorko, mohou mít přírodní krémy nějaké zdravotní či dermatologické benefity?

  • Opalovací krémy obecně, pokud jsou kvalitní, zpomalují stárnutí kůže způsobené UV paprsky (tzv. fotoaging – ztráta elasticity pokožky, vrásky, pigmentace, pozn. red.) a snižují riziko vzniku kožních nádorů včetně melanomu. Přírodní UV filtry fungují ihned po aplikaci na kůži. Při použití chemických ochranných krémů je třeba 30 minut počkat, než filtr začne plnit svoji funkci. Stejně tak některé chemické UV filtry, na rozdíl od fyzikálních, mohou podléhat fotodegradaci – rozkladu působením světla, takže je potřeba je nanášet častěji než přírodní krémy. Minerální opalovací krémy jsou vhodné pro lidi, kteří trpí na akné nebo mají citlivou pokožku, protože tolik neucpávají póry mazových žláz a nedráždí pleť.

Na citlivou pokožku bych ještě ráda navázala. Měli by si například alergici nebo lidé s citlivou pletí naopak dávat pozor na přírodní opalovací kosmetiku?

  • Minerální UV filtry nemají iritační ani alergenní potenciál. Podráždění nebo kontaktní alergie se po přírodním opalovacím krému může vyskytnout z důvodu přecitlivělosti na ostatní ingredience –parfém, přídatné a konzervační látky.

Jsou krémy s přírodním filtrem vhodné pro těhotné ženy a malé děti?

  • Ano, minerální UV filtry se nevstřebávají a k pokožce jsou inertní (netečné, pozn. red.), jsou proto vhodnou volbou pro těhotné ženy, malé děti i lidi s citlivou pokožkou.

Mohou naopak chemické opalovací krémy škodit těhotným nebo kojícím ženám?

  • Tento fakt u lidí prokázán nebyl. Některé starší chemické UV filtry se vstřebávají do krevního oběhu, kde mohou ovlivňovat endokrinní systém, potencionálně mít estrogenní aktivitu. Moderní chemické molekuly již tuto vlastnost nemají, ale obecně lze pro těhotné doporučit přírodní opalovací přípravky.

Paní doktorko, ještě se zeptám, jak může laik poznat kvalitní opalovací krém. Jaké složky sledovat a na co si dát pozor?

  • Kvalitní opalovací krém by měl mít jasně deklarovanou UVB a UVA ochranu a definované složení. Neměla by chybět vyznačená doba použitelnosti přípravku a informace o odolnosti vůči vodě, případně otěru, fotostabilitě, měl by být bez parfemace (tzn.  fragnance-free). Pokud je krém označen jako přírodní, minerální UV filtr, neměl by obsahovat žádnou molekulu chemického filtru. Opalovací přípravky mohou obsahovat látky zpříjemňující aplikaci a pečující o kůži, například vitamín E, panthenol, avokádový olej.



    MUDr. Petra Fojtková
    MUDr. Petra Fojtková

    Vystudovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 1999 působila v dermatologické klinice Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a následně ve Fakultní nemocnici Na Bulovce. Od roku 2004 byla vedoucí lékařkou dermatologické ordinace Medicon a.s. Aktuálně působí v pražské společnosti Dermamax a jako dětská dermatoložka v Olivově dětské léčebně.


    Články k tématu Jak fungují přírodní UV filtry?

    • Bambucké máslo

      Bambucké máslo

      · 3 minuty čtení
      Už jste slyšeli o síle a blahodárných účincích bambuckého másla, které by rozhodně nemělo chybět v žádné koupelně? Africké zlato, jak je přezdíváno, je oblíbené pro své hydratační a regenerační schopnosti. Navíc se skvěle hodí pro každý typ pleti včetně citlivé.
    • Aby slunce bylo vždy jen přítelem

      Aby slunce bylo vždy jen přítelem

      · 8 minut čtení
      S blížícím se létem a stále teplejším počasím začínají na naši pokožku působit sluneční paprsky stále intenzivněji. Jak se před sluncem chránit a podle čeho se řídit při výběru opalovacího krému či opalovacího mléka, vám poradíme v našem článku.
    • Péče o pleť

      Péče o pleť

      · 5 minut čtení
      Krásná pleť není jen otázkou DNA – také každodenní návyky a péče mají ve skutečnosti velký vliv na to, co vidíte v zrcadle. Co byste měli mít na paměti při čištění pleti a jak krok za krokem pleť dokonale odlíčit, vám poradíme v našem článku.