Jak na regeneraci jater? Vyzkoušejte ostropestřec nebo esenciální fosfolipidy

26. 12. 2023 · Mgr. Radka Grec · 3 minuty čtení

Játra hrají v těle důležitou roli. Jsou zásadní pro látkovou výměnu, zbavují tělo škodlivých látek, vytvářejí žluč či uvolňují železo a některé vitaminy. Jak preventivně podpořit zdraví jater i probíhající léčbu při jaterních onemocněních, kdy je nejlepší čas na detoxikaci jater a jak často je potřeba opakovat? Dozvíte se v našem článku. 


K regeneraci pomůže i pravidelná přírodní očista jater.
Zdraví jater podporuje pravidelná očista, pomůže například ostropestřec mariánský.

Zdravá játra

Játra jsou životně důležitý orgán, mimo jiné největší pevný orgán a největší žláza v lidském těle. mezi klíčové role jater patří detoxikace, syntéza bílkovin a produkce chemikálií, které pomáhají trávit potravu. Proto jakékoliv poškození či onemocnění jater je velmi závažné.

Játra mohou být poškozena infekčním onemocněním (hepatitida, infekční mononukleóza). toxickými látkami (některé léky, chemické látky, jedovaté rostliny a houby) či nádorovým onemocněním. Často jsou poškozena také nadměrnou konzumací alkoholu, obezitou a vysokou hladinou cholesterolu v krvi (ztukovatění jater, jaterní steatóza).

První příznaky onemocnění jater bývají často přehlíženy či připisovány jiným onemocněním. Patří sem především únava, slabost, ztráta chuti k jídlu, různé zažívací obtíže, chudokrevnost, svědění kůže a lámání nehtů. Až při rozsáhlejším poškození se objevují typické příznaky, jako je žluté zabarvení očního bělma a kůže, tmavé zabarvení moči a světlé zabarvení stolice, bolest v pravém podžebří či hmatné zvětšení jater. Pokročilý stav značí také hromadění tekutiny v dutině břišní a otoky. Navštivte lékaře, pokud se u vás objeví jakýkoliv z výše uvedených varovných příznaků.


Jak pomůže lékárna?

Zdraví jater podporuje ostropestřec mariánský (Silybum marianum). Využívají se jeho plody nebo extrakt z nich, a to jako podpůrná léčba při jaterních onemocněních, jako součást detoxikace jater, k podpoře trávení i správné funkci žlučníku.

Semena je vhodné pro lepší uvolnění obsažených látek předem rozemlýt, případně rozkousat. Již nadrcená jsou v čaji z ostropestřce. Více obsažených látek (především silymarinu) najdeme ve volně prodejných léčivých přípravcích nebo doplňcích stravy ve formě kapslí a tablet.

Mezi léčivé přípravky podporující regeneraci jater patří i esenciální fosfolipidy, které přispívají ke správnému fungování jaterních buněk. Mohou se užívat spolu s ostropestřcem a často se kombinují i s vitaminy skupiny B.

V důsledku dlouhodobé léčby, po užívání některých léků nebo při zvýšeném příjmu alkoholu dochází k přetížení jater, a proto má smysl myslet na pravidelnou očistu jater. Obecně je ideální dobou pro takový detox jaro. Kromě ostropestřce vám udělají dobře i další bylinky na játra, jako je například smetanka lékařská (pampeliška), kopřiva či čekanka.

Přírodní očista jater pomáhá i při obtížích se žlučníkem, které se projevují pocity tlaku, plnosti až křečemi (dyspepsie horního typu). Z přírodních látek se využívá extrakt z kurkumy a artyčoku a čajové směsi obsahují kořen a nať smetanky lékařské, nať měsíčku, jablečníku, řepíku a máty.



Režimová a preventivní opatření

Základním opatřením je zdravá a vyvážená strava bohatá na vitaminy a minerály. Zařaďte do stravy hodně ovoce, zeleniny, luštěnin a vlákniny. Omezte tučné, smažené a grilované pokrmy, snižte příjem soli (uzeniny, instantní potraviny, fast food).

Alkohol pijte jen střídmě a nekuřte. Již 20 g čistého alkoholu za den u žen (200 ml vína) a 60 g u mužů (dvě 12° piva) může při pravidelné denní konzumaci vést k jaternímu poškození.

Opatrně na nadměrné užívání léků (např. paracetamol na horečku). V případě nadváhy snižte vaši tělesnou hmotnost. Dodržujte také základní hygienické návyky, především pravidelné mytí rukou.



Články k tématu Jak na regeneraci jater? Vyzkoušejte ostropestřec nebo esenciální fosfolipidy

  • Majestátně vyhlížející bodlák s fialovými květy – tak se dá jednoduše popsat ostropestřec mariánský, bylina známá především pro svůj blahodárný vliv na zdraví jater. Ostropestřec jistě netřeba představovat vyznavačům očistných a detoxikačních kúr. Jak konkrétně využít ostropestřec pro posílení vašeho zdraví, vám prozradíme na následujících řádcích.
  • Jarní detox zvládne každý

    Jarní detox zvládne každý

    · 4 minuty čtení
    Příchod jara mnoho z náš považuje za určitý restart. Je typické probrat šatník nebo provést důkladný jarní úklid a zbavit se nepotřebných věcí. Takový jarní úklid nebo chcete-li očistu můžete dopřát i svému tělu. – co takhle vyzkoušet letos jarní detox? Půjdete do toho s námi?
  • Křemelina

    Křemelina

    · 4 minuty čtení
    Křemelinu v podobě doplňku stravy si pochvaluje stále více uživatelů. Podívejme se na tento bílý prášek s vysokým obsahem křemíku a dalších minerálů detailněji.
O autorovi
Mgr. Radka Grec
Mgr. Radka Grec
Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou ráda pracovala, jsem věděla již na základní škole a nikdy jsem této volby nelitovala. Jasně, že to není vždy snadné, některé dny jsou opravdu náročné. Přesto vidím v práci v lékárně smysl, my lékárníci jsme takoví snadno dostupní zdravotní rádci. A protože ne vždy můžete mít nějakého lékárníka po ruce, jsem moc ráda, že můžu tvořit texty do naší on-line poradny. Jsem maminkou dvou malých sportovců, a i já ve svém volném čase ráda sportuji. Proto jsou mi nejbližší témata dětských nemocí, úrazů, pohybové medicíny a jako ženě i péče o pleť a dermokosmetika.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Radka Grec
Mgr. Radka Grec
Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou...
Číst více od autora