Jak pečovat o pokožku v zimě

23. 1. 2021 · PharmDr. Hana Vondrušková · 6 minut čtení

A je to tady. Krátké dny a ochlazení neznamenají nic jiného, než že je třeba přivítat "paní zimu". Nízké teploty, vítr, mráz a sníh působí na naši pokožku bohužel negativně. Jak o sebe v zimním období pečovat a které přípravky jsou pro vaše tělo a pleť nejvhodnější, vám poradíme v našem článku.


Jak pečovat o pokožku v zimě
Naše pokožka se nástupem chladnějšího počasí a topení stává sušší a často citlivější.

Jak se správně starat o pleť v zimě?

Na extrémně nízké teploty se lidská pokožka těžko adaptuje, poškozují ji. Mráz v kombinaci s větrem, sněžením či zmrzlým deštěm, a ve vyšších nadmořských polohách také ultrafialovým zářením, vytváří podmínky, v nichž musíme věnovat pokožce zvýšenou pozornost a péči. Nevystačíme si s jediným krémem pro celou rodinu, protože výběr konkrétních produktů vždy ovlivňuje druh pokožky. Pokud si nejste jisti, poraďte se svým dermatologem či lékárníkem. 

Pokožka potřebuje v zimě výživu

V zimním období je ideální pokožku intenzivně vyživovat, proto je vhodné také používat nejrůznější výživové masky, které obsahují vitaminy, antioxidanty, kyselinu hyalurovou, extrakty z kmenových buněk, aloe vera a mnohé další prospěšné látky. Masky volíme dle druhu pleti a požadovaného účinku (např. anti aging efekt). Obecně platí, že pro pobyt venku volíme výživné krémy s vitaminy, panthenolem, ceramidy a jinými ochrannými a výživnými substancemi.


Hydratační krémy v zimě?

Není pravdou, že v zimě nesmíme používat hydratační krémy. Můžeme. Musíme však zvolit správnou texturu a dobu jejich aplikace. Rozhodně není vhodné nanést sprej s minerální vodou či velmi řídký hydratační krém na pokožku před odchodem do mrazivého prostředí, protože bychom kůži ublížili. Je velmi důležité, aby se krém před odchodem do chladného klimatu řádné vstřebal. Hydratační krémy ve větším množství používáme na noc, zejména pokud se pohybujeme v místech s větší intenzitou vytápění. Volíme tedy výživnější textury dle typu pleti. Nejprve si vyzkoušíme malý vzorek, a pokud se nevyskytnou žádné nežádoucí účinky, aplikujeme větší množství.

NÁŠ TIP

Mráz působí negativně také na ruce, proto je jim dobré dopřát pravidelný zábal a ošetření hutnějšími vyživujícími ochrannými krémy. Předejdeme tak popraskání pokožky a bolestivým ragádám.


Čištění pleti

Nesmíme také zapomínat pleť pravidelně čistit. Abychom předešli jejímu zbytečnému vysoušení, volíme tonika bez obsahu alkoholu. Některé klientky preferují v tuto dobu odličovací mléka či gely a syndety.


Péče o rty v zimě

Obdobně jsou na tom naše rty, které vysouší zejména časté olizování a kontakt se slinami. Rozpraskaný povrch rtů je náchylný k infekcím. Při oslabení organismu se často na rtech vysévá velmi bolestivý opar tzv. herpes simplex, který u pacientů s atopickým ekzémem může generalizovat. Častým jevem jsou také koutky neboli anguli inectiosi, kdy vlivem stresu, nadměrného slinění či přemnožením kvasinkové flory dochází v koutcích úst ke vzniku bolestivých zarudnutí s trhlinkami, šupinkami, povlaky či zduřením. V tomto případě doporučuji změnit stravovací návyky, doplnit vitamíny a posílit imunitní systém, jehož správné fungování podporuje selen, který také napomáhá antioxidační buněčné ochraně.

Selen nejsnáze získáme konzumací cibule a česneku, jenž také působí jako přírodní antibiotikum, dokáže bojovat s viry a bakteriemi. Důležitý je rovněž příjem vitaminu C, antioxidantu, který neutralizuje volné radikály, chrání buňky před stárnutím a podílí se na tvorbě kolagenu potřebného pro pevnost a mladistvý vzhled naší pleti.


Sluneční krém nejen na hory

I v zimě, a to zejména na horách, je nutné důležité bránit se před slunečním zářením. Proto aplikujeme na tvář i rty krémy s adekvátní hodnotou UV filtru dle fototypu, a to ve vyšších nadmořských výškách faktor 50+, ve městě faktor 30+. Nezapomínejme, že UV záření vyvolává opar na rtech, proto je vhodné používat tyčinky na rty, které ve formě balzámu obsahují též vysoký UV filtr.


  • Uriage Cold Cream

    ochranný krém 100 ml
    5.0
    (1)
    Vyživuje a chrání pokožku před nepříznivými vnějšími vlivy.
  • Weleda Zimní set

    Coldcream 30ml + tyčinka na rty Everon
    Krém zjemňuje a chrání pokožku rukou, loktů a kolen
  • 5.0
    (1)
    Hydratační krém na ruce chrání pokožku po celý den.
  • 5.0
    (2)
    Poskytuje velmi vysokou ochranu před UVA a UVB zářením pro citlivou pokožku.

    Před účinky chladu nás také dokáže ochraňovat malé množství kožního mazu, který reflektoricky vylučuje tzv. husí kůže. Ačkoli pokožka vyloučí denně cca 2 g mazu, není to v zimním období zpravidla dostačující. Naštěstí nám současná dermokosmetika i běžná kosmetika nabízí velké množství vhodných mlék, krémů, mastí a bází, které jsou schopny naši pokožku adekvátně ošetřit.  


    Články k tématu Jak pečovat o pokožku v zimě

    •  Koloidní stříbro

      Koloidní stříbro

      · 4 minuty čtení
      Koloidní stříbro je ceněnou součástí přírodní kosmetiky. V současnosti vzbuzuje opět zájem jeho schopnost ochránit pokožku proti nežádoucím mikroorganismům. Uplatnění nachází zejména v produktech na mastnou aknózní pleť či k ošetření a hojení ran.
    • Aby slunce bylo vždy jen přítelem

      Aby slunce bylo vždy jen přítelem

      · 8 minut čtení
      S blížícím se létem a stále teplejším počasím začínají na naši pokožku působit sluneční paprsky stále intenzivněji. Jak se před sluncem chránit a podle čeho se řídit při výběru opalovacího krému či opalovacího mléka, vám poradíme v našem článku.
    • Připravte pleť na jaro

      Připravte pleť na jaro

      · 7 minut čtení
      Je tady jaro a s ním i čas odložit zimní oblečení, vyměnit barvy v šatníku, vklouznout do jarních bot a vyrazit nasávat pozitivní energii voňavého jarního počasí. Aby byl váš outfit dokonalý, nezapomeňte správně zregenerovat i vaši pleť, která v zimě musela odolávat teplotním výkyvům, což se často projeví na jejím vzhledu. V našem článku vám poradíme, jak na to.
    O autorovi
    PharmDr. Hana Vondrušková
    PharmDr. Hana Vondrušková
    Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
    Číst více od autora
    O autorovi
    PharmDr. Hana Vondrušková
    PharmDr. Hana Vondrušková
    Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
    Číst více od autora