Jak pečovat o pokožku miminka v zimě?

7. 2. 2022 · 7 minut čtení

Dětská kůže se odlišuje od kůže dospělých nejen svým vzhledem. Co stojí za zvýšenou citlivostí pokožky miminek? Jak lze každý den přispět k jejímu správnému fungování? A na co klást důraz při výběru kosmetiky pro dítě?



Vlastnosti dětské pokožky

Dětská pokožka se od pokožky dospělých lidí značně liší, pro novorozená miminka a kojence to platí dvojnásob. Novorozenecká pokožka je v první řadě asi o polovinu tenčí,  je tak náchylnější k omrznutí, podráždění a vysušení. Dále má volnější uspořádání kožních buněk, proto je méně odolná vůči mikrobům nebo chemickým látkám a kvůli větší propustnosti také snadněji ztrácí vlhkost. V porovnání s dospělou pletí obsahuje také více vody, proto je vláčnější, měkčí a snadněji absorbuje dráždivé látky z okolí. Vzhledem k tomu, že u nejmenších dětí se postupně teprve buduje imunitní systém, i jejich pokožka se teprve „seznamuje se“ s okolím – svrchní vrstva kůže proto teprve postupně vytváří přirozenou ochrannou bariéru.

Dětská pokožka má nízkou pigmentaci a nedostatečnou bariérovou funkci, je proto proto obzvlášť citlivá na UV záření. V zimě ji tak může ohrozit sluníčku při pobytu na horách, horské slunce může být intenzivnější než při letním pobytu u moře. Spálená kůže v dětském věku je jedním z rizikových faktorů v rozvoji vysoce zhoubného kožního melanomu v dospělosti.


Péče o pokožku miminka v zimě

Jemná pokožka nejmenších dětí je citlivá a náchylná k podráždění. Pro ochranu kůže miminka před působením nepříznivých vlivů a pro zachování dostatečné hydratace je důležitá pravidelná, správná a šetrná péče. Ta by se vždy měla skládat ze tří základních kroků: čištění, promazání a ochrany před sluncem. V zimě se přidává také ochrana před větrem, mrazem a prudkým střídáním teplot.

  • Čištění

Základem péče o pokožku je čištění. Koupání každý den ani dlouhé máčení ve vaničce se nedoporučuje, protože by poté snadno byla dětská pokožka vysušená. Celé tělíčko postačí koupat 2–3x týdně, denně myjte jen oblast zadečku, ruce a obličej. Teplota vody by neměla přesáhnout 37 °C a koupel by neměla trvat déle než 10 minut. Svému děťátku dopřejte vlažnou vodu s přídavkem koupacího oleje, který pokožku očistí šetrněji než běžná mýdla a zároveň ji vyživí a zvláční. Vhodné jsou také tzv. syndety, které po nanesení na kůži jemně pění, kůži vyčistí, a přitom ji zbytečně nevysuší. Klasická mýdla lze doporučit k mytí rukou nebo silně znečištěných míst.

  • Promazání po koupeli

Po koupeli či sprchování promazávejte pokožku dítěte krémem nebo olejem. Nejvhodnější doba na promazání miminka je do tří minut po koupeli, dokud je kůže ještě vlhká a hydratační složky přípravků se nejlépe vstřebají. Při výskytu suché kůže se krémy nebo oleje nanášejí několikrát denně. Na zimu volte přípravky spíše mastnější, abyste podpořili tvorbu ochranné vrstvy na pokožce.

  • Ochrana před sychravým počasím

Zvlášť v zimě je kůže dítěte vystavena nepříznivému počasí (vítr, chlad) a rychlým změnám teplot, což snadno může vést k jejímu vysušení nebo podráždění. Pokud se v zimě chystáte na procházku, pak namažte oděvem nechráněné části těla zimním ochranným krémem. Na pokožku dítěte jej naneste nejlépe 20 minut před odchodem z domova. Oblečte dítě do více vrstev, abyste případně později mohli přebytečné vrstvy snadno svléknout. Vybírejte raději volnější oblečení, ideálně z přírodních materiálů, které lépe odvětrávají pot a nezapomínejte ani na čepici a rukavice.

  • Ochrana před UV zářením

Za slunných dní nepodceňujte vliv UV záření, a to nejen na horách, kde je množství dopadajícího UV záření nejvyšší. Do kočárku si proto přibalte i vhodný krém s ochranným faktorem. Pro nejmenší děti se doporučují především krémy s minerálními filtry.  Děti do 1 roku nevystavujte přímému slunci raději vůbec, děti do 3 let pouze minimálně.

Při výběru jakéhokoliv přípravku pro péči o kůži si můžeme připomenout několik zásad, na které se vyplatí pamatovat:

  • Přípravek by měl podporovat přirozenou vlhkost a vláčnost pokožky a současně by měl umožňovat její volné dýchání.
  • Měl by být snadno roztíratelný, aby se zamezilo mechanickému dráždění pokožky.
  • Měl by obsahovat minimum dráždivých látek (např. pěnidel), parfemačních látek a konzervantů.
  • Vybírejte přípravky, které jsou dermatologicky testované a vhodné pro citlivou dětskou pokožku.



    ­­Zdroje:

    • Polášková S. Celoroční péče o dětskou pokožku. Dermatol. praxi 2012; 13(2): 96–100.
    • Syrovátková M. Péče o dětskou pokožku. Pediatr. praxi 2015; 16(5): 312-314
    • Macháčková K. Bariérová funkce kůže – nový pohled při péči o dětskou pokožku. Pediatr. praxi 2012; 13(1): 16–18.
    • Bechná K. Kožní problémy u kojenců a batolat I. Prakt. lékáren. 2017; 13(2): 89–92.
    • Kolářová R., Koliba P. Problematika péče o dětskou pokožku. Prakt. lékáren. 2009; 5(2): 59–63.

    Články k tématu Jak pečovat o pokožku miminka v zimě?

    • Těhotenská cukrovka

      Těhotenská cukrovka

      · 4 minuty čtení
      Nepříjemný test po 24. týdnu těhotenství a spousta mýtů kolem, to je těhotenská cukrovka. Co přesně ji způsobuje, jaké k ní máte předpoklady a jak vám může změnit těhotenství, se dozvíte v novém článku. 
    • Přehledné informace k očkování dětí

      Přehledné informace k očkování dětí

      · 7 minut čtení
      Která očkování jsou u dětí povinná a která si můžete zvolit? Kdy očkování začíná, co je potřeba vědět předem a na co se připravit po očkování? Přehledné informace o očkování dětí včetně očkovací tabulky vám přinášíme v našem článku.
    • Mastitida neboli zánět mléčných žláz

      Mastitida neboli zánět mléčných žláz

      · 6 minut čtení
      Bolavá prsa a horečky. Zánět mléčných žláz je onemocnění, které může při neléčení znemožnit další kojení dítěte a v extrémních případech končí na operačním sále. Proč a jak zánět v prsu vzniká , jak se mu dá předcházet, jak jej rozpoznat a jak ho řešit, píše Dr. Max BABY.