Jak poznat dobré kojenecké mléko

9. 4. 2021 · 4 minuty čtení

Mateřské mléko poskytuje dítěti přesně to, co v danou chvíli potřebuje pro svůj správný růst a vývoj. Obsahuje všechny potřebné složky, je snadno stravitelné a chrání dítě před rozvojem řady nemocí. Kojení navíc pomáhá utvářet citové pouto mezi matkou a dítětem. Je proto nejlepší cestou, jak dopřát dítěti správnou výživu k jeho úspěšnému startu do života. Někdy se však vyskytnou důvody, kvůli nimž maminka své miminko kojit nemůže. Pro tyto případy jsou vyvinuta moderní kojenecká mléka, která zajistí dítěti příjem živin i dalších důležitých látek.



Jak poznat dobré kojenecké mléko

Náhradní kojenecká výživa se vyznačuje vyšší mírou zasycení dítěte, což obvykle znamená méně častou potřebu krmení. Podávání kojenecké výživy by mělo být spojeno se zavedením pravidelného režimu krmení s jasným přehledem o množství vypitého mléka.

Zaměřte se na složení

Nutriční hodnoty a obsah živin v mléce musí splňovat řadu potřebných parametrů. Základem každého kojeneckého mléka jsou přirozeně bílkoviny, tuky a sacharidy. Při výběru kojeneckého mléka si dále všímejte, jakými dalšími složkami je obohaceno, aby bylo jeho složení co nejkomplexnější. Řeč je o zastoupení vitaminů a stopových prvků, poměru omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin, nukleotidů nebo probiotik. V případě zdravotních omezení miminka, jako jsou alergie, koliky nebo reflux, jsou pak pro kojence k dispozici speciální mléka.

Jak dlouho mléko dítěti podávat?

Náhradní mléka jsou určena především pro kojence, avšak i batolatům mají co nabídnout. Obsahují složky, které si dítě nedokáže v těle samo vytvořit a na jejichž dostatečný příjem z potravy je tak důležité klást důraz. Batolecí mléka proto můžete dítěti podávat dlouhodobě, obecně se tato mléka podávají do tří let věku.


Pokračovací kojenecká a batolecí mléka BEBELO

Pro specifické potřeby nejmenších byla vyvinuta řada pokračovacích kojeneckých a batolecích mlék BEBELO. Nabízí komplexní a vyvážené složení zohledňující specifické nároky kojenců a batolat na výživu. Vyznačují se těmito vlastnostmi:

  • Omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny
    Patří mezi tuky. Některé z nich jsou esenciální, což znamená, že lidský organismus si je nedokáže sám vytvořit, a proto je nezbytné je přijímat z potravy. Mezi esenciální mastné kyseliny patří kyselina linolová (LA, omega-6) a kyselina alfa-linolenová (ALA, omega-3). Jsou potřebné pro normální růst a vývoj dětí (příznivého účinku se dosáhne při příjmu 2 g kyseliny α-linolenové a 10 g kyseliny linolové denně). Kyselina linolová přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi (při příjmu 10 g LA denně). Kyselina arachidonová (ARA, omega-6) a kyselina dokosahexaenová (DHA, omega-3) jsou tzv. semiesenciální kyseliny. Organismus si je dokáže vytvořit sám, pokud z potravy přijímá esenciální kyseliny LA a ALA, ale pouze v malém množství. ARA a DHA jsou vysoce zastoupené v buňkách nervové soustavy a mozku dítěte. V mlécích BEBELO je zachován ideální poměr mezi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami, který je stanoven v rozmezí 5–6 : 1.

  • Železo
    Železo je důležité pro tvorbu červených krvinek a hemoglobinu, přispívá k normální funkci imunitního systému a rozvoji poznávacích funkcí u dětí.
  • Vitaminy
    Součástí výživy je přirozeně i spektrum vitaminů. Vitaminy A, C a D podporují správný vývoj imunitního systému. Vitaminy D a K přispívají k správnému růstu kostí a zubů. Vitamin C působí jako antioxidant a zvyšuje vstřebávání železa. Vitaminy B1, B2, B6 a B7 jsou potřebné k normální činnosti nervové soustavy.
  • Probiotika
    Probiotika jsou živé mikroorganismy, které při podávání v adekvátním množství doplňují střevní mikroflóru hostitele. Lidský trávicí trakt je přirozeně osídlen bakteriemi různých druhů. Střevní mikroflóra se tvoří nejvíce v prvních třech letech života dítěte. Její složení je závislé na mnoha faktorech, mimo jiné na způsobu porodu, kojení a složení potravy.
  • Nukleotidy
    Nukleotidy jsou přirozenou součástí mateřského mléka. Jsou stavební jednotkou nukleových kyselin DNA a RNA.
Jak poznat dobré kojenecké mléko 2

Další vlastnosti

Mléka BEBELO se vyznačují vyváženým množstvím lehce stravitelné syrovátky a pomaleji stravitelného, zato více sytivého kaseinu. Neobsahují palmový olej, který může v kojeneckém mléku snižovat vstřebávání vápníku a tuků ze střeva a bývá spojován s nepříznivým vlivem na životní prostředí. Mléka BEBELO byla vyvinuta s láskou k dětem. V nejvyšší možné míře splňují ty nejpřísnější požadavky na kvalitní dětskou výživu.

Kojenecká a batolecí mléka BEBELO jsou k dostání exkluzivně v lékárnách Dr. Max.

Články k tématu Jak poznat dobré kojenecké mléko

  • Přehledné informace k očkování dětí

    Přehledné informace k očkování dětí

    · 7 minut čtení
    Která očkování jsou u dětí povinná a která si můžete zvolit? Kdy očkování začíná, co je potřeba vědět předem a na co se připravit po očkování? Přehledné informace o očkování dětí včetně očkovací tabulky vám přinášíme v našem článku.
  • Mastitida neboli zánět mléčných žláz

    Mastitida neboli zánět mléčných žláz

    · 6 minut čtení
    Bolavá prsa a horečky. Zánět mléčných žláz je onemocnění, které může při neléčení znemožnit další kojení dítěte a v extrémních případech končí na operačním sále. Proč a jak zánět v prsu vzniká , jak se mu dá předcházet, jak jej rozpoznat a jak ho řešit, píše Dr. Max BABY.
  • Syndrom ADHD, někdy také hyperaktivita. To je jedna z nejčastějších dětských psychiatrických diagnóz. Co ovšem ADHD skutečně znamená, jak vzniká a co obnáší život s dítětem, které má ADHD, jsme pro vás shrnuli v novém článku Dr. Max BABY.