Kde, jak a proč uchovávat inzulin

9. 4. 2021 · Mgr. Lukáš Novotný · 3 minuty čtení

Inzulin je známý především ve spojitosti s léčbou cukrovky. Jedná se o hormon, který snižuje hladinu cukru v krvi tím, že jej přesouvá do buněk k dalšímu zpracování. 



Kde, jak a proč uchovávat inzulin

Jedná se o hormon, který snižuje hladinu cukru v krvi tím, že jej přesouvá do buněk k dalšímu zpracování. Diabetes vzniká buď nedostatečnou tvorbou inzulinu ve slinivce, nebo nedostatečnou odpovědí buněk na jeho přítomnost v krvi (tzv. inzulinová rezistence).

Aby inzulin neztratil svou účinnost, je nutné ho správně uchovávat. Inzulin vykazuje citlivost vůči okolnímu prostředí. Velkou roli při jeho skladování hraje především teplota. Pokud se jedná o dosud nepoužívaný inzulin, měl by být skladován v ledničce při teplotách 2–8 °C, nejlépe v prostoru u zeleniny. Jen tak je možné zachovat jeho trvanlivost (ovšem i ta je omezená).

 


Inzuliny se skládají z aminokyselin, které podléhají působení chladu i tepla. Pokud je inzulin vystaven nízké či naopak vysoké teplotě, dochází ke snížení jeho účinnosti a funkčnosti. Je tedy nezbytné dbát na to, aby inzulin nezmrzl, a to ani na malou chvíli! Venku v zimě je zapotřebí, aby byl inzulin uchován nejlépe v teple pod oděvem. I v létě by měl být chráněn, a to především před přímým sluncem. Také nesmí být vystaven teplotám vyšším než 40 °C. Pokud cestujete, využijte praktická izolovaná pouzdra vyrobená kupříkladu z polystyrenu.

Inzulin, který právě používáte, lze uchovávat při pokojové teplotě, aplikace studeného inzulinu totiž způsobuje štiplavou bolest. Trvanlivost inzulinu uchovávaného při pokojové teplotě cca kolem 25 °C je zhruba 4–5 týdnů.

Mnoho nám napoví i samotný vzhled inzulinu. Pokud je inzulin správně skladován, tak se jeho vzhled nemění. Pokud se ovšem mění, inzulin už nepoužívejte. Takový inzulin totiž ztrácí svoji funkci při snižování hladiny cukru v těle. Podobně je na tom také inzulin s již prošlou trvanlivostí, ani ten už nepoužívejte.

 


Komentář odborníka:



Inzulin je hormon tvořený ß-buňkami ve slinivce břišní, který umožňuje vstup glukózy – krevního cukru – z krve do buněk. Při nedostatečném působení inzulinu dochází ke sníženému přesunu cukru do buněk a ty pak nemají dostatek energie. Zároveň dochází ke zvýšení hladiny cukru v krvi (hyperglykémii), který dlouhodobě vede k nevratnému poškození tkání a riziku rozvoje srdečně-cévních a dalších zdravotních komplikací.

Články k tématu Kde, jak a proč uchovávat inzulin

  • Diabetici často netuší, proč je pro ně péče o nohy tak důležitá. Péče o nohy, chodidla a o kůži vůbec musí být prioritou hned od zahájení léčby cukrovky. Jak správně pečovat o nohy a jak je chránit před hrozícími komplikacemi při cukrovce?
  • Nejlepší volbou v diabetické dietě jsou potraviny s nízkou hodnotou glykemického indexu. Jsou pomalu tráveny a vstřebávány, což znamená pomalejší a menší vzestup hladiny cukru v krvi. Skvělou volbu představuje černý bez, borůvky, jablka, cibule, česnek či kysané zelí.
  • Co znamená diabetický stres a kdo je touto specifickou formou psychické zátěže ohrožen, jak souvisí se syndromem vyhoření a proč je potřeba zavčas řešit počínající úzkost především otevřenou a ohleduplnou komunikací, si můžete přečíst v novém článku.
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora