Kde, jak a proč uchovávat inzulin
Inzulin je známý především ve spojitosti s léčbou cukrovky. Jedná se o hormon, který snižuje hladinu cukru v krvi tím, že jej přesouvá do buněk k dalšímu zpracování.
Jedná se o hormon, který snižuje hladinu cukru v krvi tím, že jej přesouvá do buněk k dalšímu zpracování. Diabetes vzniká buď nedostatečnou tvorbou inzulinu ve slinivce, nebo nedostatečnou odpovědí buněk na jeho přítomnost v krvi (tzv. inzulinová rezistence).
Aby inzulin neztratil svou účinnost, je nutné ho správně uchovávat. Inzulin vykazuje citlivost vůči okolnímu prostředí. Velkou roli při jeho skladování hraje především teplota. Pokud se jedná o dosud nepoužívaný inzulin, měl by být skladován v ledničce při teplotách 2–8 °C, nejlépe v prostoru u zeleniny. Jen tak je možné zachovat jeho trvanlivost (ovšem i ta je omezená).
Inzuliny se skládají z aminokyselin, které podléhají působení chladu i tepla. Pokud je inzulin vystaven nízké či naopak vysoké teplotě, dochází ke snížení jeho účinnosti a funkčnosti. Je tedy nezbytné dbát na to, aby inzulin nezmrzl, a to ani na malou chvíli! Venku v zimě je zapotřebí, aby byl inzulin uchován nejlépe v teple pod oděvem. I v létě by měl být chráněn, a to především před přímým sluncem. Také nesmí být vystaven teplotám vyšším než 40 °C. Pokud cestujete, využijte praktická izolovaná pouzdra vyrobená kupříkladu z polystyrenu.
Inzulin, který právě používáte, lze uchovávat při pokojové teplotě, aplikace studeného inzulinu totiž způsobuje štiplavou bolest. Trvanlivost inzulinu uchovávaného při pokojové teplotě cca kolem 25 °C je zhruba 4–5 týdnů.
Mnoho nám napoví i samotný vzhled inzulinu. Pokud je inzulin správně skladován, tak se jeho vzhled nemění. Pokud se ovšem mění, inzulin už nepoužívejte. Takový inzulin totiž ztrácí svoji funkci při snižování hladiny cukru v těle. Podobně je na tom také inzulin s již prošlou trvanlivostí, ani ten už nepoužívejte.
Články k tématu Kde, jak a proč uchovávat inzulin
Proč by si měli diabetici hýčkat své nohy
· 6 minut čteníDiabetici často netuší, proč je pro ně péče o nohy tak důležitá. Péče o nohy, chodidla a o kůži vůbec musí být prioritou hned od zahájení léčby cukrovky. Jak správně pečovat o nohy a jak je chránit před hrozícími komplikacemi při cukrovce?Jídla, která snižují hladinu cukru v krvi
· 7 minut čteníNejlepší volbou v diabetické dietě jsou potraviny s nízkou hodnotou glykemického indexu. Jsou pomalu tráveny a vstřebávány, což znamená pomalejší a menší vzestup hladiny cukru v krvi. Skvělou volbu představuje černý bez, borůvky, jablka, cibule, česnek či kysané zelí.Psychika a kompenzace diabetu – jak spolu souvisí
· 4 minuty čteníCo znamená diabetický stres a kdo je touto specifickou formou psychické zátěže ohrožen, jak souvisí se syndromem vyhoření a proč je potřeba zavčas řešit počínající úzkost především otevřenou a ohleduplnou komunikací, si můžete přečíst v novém článku.