Kruhy pod očima – jak se jich zbavit?

5. 5. 2022 · PharmDr. Hana Vondrušková · 9 minut čtení

Kruhy pod očima jsou od pradávna synonymem pro únavu a nevyspání. Někteří lidé však s kruhy pod očima bojují celoživotně, i když spánku a energie mají dost. Jak je to možné a co proti kruhům pod očima dělat?

Proč se tvoří kruhy pod očima?

Důvodů, proč se tvoří kruhy pod očima, je celá řada, navíc se často navzájem kombinují. Některé z nich lze poměrně snadno eliminovat, jiné bohužel ovlivníme jen těžko. Mezi nejčastější příčiny patří:

  • Únava a nedostatek spánku. Pokožka v okolí očí je velmi tenká a protkaná hustou sítí krevních a lymfatických cév. Pokud se tělo po probdělé či prohýřené noci snaží přivést k očím více krve, dojde k rozšíření cév, které pod tenounkou kůží modře až nafialověle prosvítají. Navíc se přidává skutečnost, že pokud jsme unavení a nevyspalí, celkově máme bledou pleť a kruhy pod očima jsou viditelnější.
  • Fyziologické předpoklady a genetika – vznik kruhů po očima může ovlivňovat i tvar našeho obličeje, tzn. jak hluboko máme uložené oči, jak silná je tuková vrstva v oblasti pod očima nebo typ pokožky – lidé s tmavší pokožkou mají větší sklon k tvorbě kruhů pod očima.
  • Kruhy pod očima úzce souvisí také s otoky víček – opuchlá víčka pod očima totiž vytvářejí stín, který vnímáme jako kruhy pod očima.
  • Věk – kruhy pod očima jsou přirozenou známkou stárnutí (pokud však máte genetické předpoklady, mohou se objevovat již od mládí).

Kruhy pod očima – další možné příčiny

  • Alergická onemocnění (alergická rýma, atopický ekzém)
  • Chudokrevnost – chudokrevní lidé bývají bledí, proto jsou u nich kruhy pod očima výraznější.
  • Poruchy pigmentace kůže, např. stav označovaný periokulární hyperpigmentace – světle až tmavě hnědé kruhy kolem očí, častější u brunetek.
  • Některá další onemocnění (onemocnění štítné žlázy nebo žlučových cest)
  • Kouření, konzumace alkoholu
  • Nedostatek tekutin („vpadlé oči“ v důsledku dehydratace)
  • Nadměrné slunění
  • Nevyvážená strava chudá na vitaminy, vysoký obsah soli ve stravě

Zatočte s kruhy pod očima

Jak sami vidíte, seznam příčin je velmi dlouhý, ale pozitivní zprávou je, že v naprosté většině případů jsou kruhy pod očima pouze kosmetickým problémem. Existuje celá řada metod, jak tvorbu kruhů pod očima omezit. Jednak lze doporučit určité změny životního stylu, jednak stav očního okolí můžete značně vylepšit vhodnou kosmetickou péčí i dekorativní kosmetikou.

Kruhy pod očima zredukujete úpravou životního stylu

  • Spánek – ani málo, ani moc. Vzhledem k tomu, že problémy s kruhy pod očima často souvisí s množstvím a kvalitou spánku, soustřeďte se na spánkovou hygienu. Kruhy pod očima mohou být kromě nedostatku spánku způsobeny i jeho nadbytkem.
  • Pracovní návyky – hodiny dlouho do noci trávené před obrazovkou počítače očnímu okolí nesvědčí. Závěr dne by měl být určen k relaxaci.
  • Pohyb na čerstvém vzduchu – čerstvý vzduch pomůže rozproudit krev a vy budete mít celkově zdravější barvu.
  • Jezte zdravě – pro cévy (nejen v okolí očí) je důležitý zejména vitamin C – ovoce a zelenina by měly být součástí každého jídla. Pro posílení cév se doporučuje rutin, jehož bohatým zdrojem je pohanka.
  • Dbejte na dostatek železa – jak už jsme si řekli, chudokrevnost zvyšuje viditelnost kruhů pod očima.
  • Důležitý je také dostatek tekutin – v průběhu dne vypijte cca 1,5 až 2 litry vody.
  • Do postele si přidejte polštář navíc – zvýšená poloha horní poloviny těla pomůže zabránit otokům víček.
  • Chraňte oční okolí před sluncem – noste sluneční brýle, používejte ochranné krémy (ideálně speciální pro ošetření obličeje).

Kosmetické  tipy proti kruhům pod očima

  • Chladivé obklady – jako první pomoc proti kruhům pod očima poslouží gelová maska, plátky okurky, čajové sáčky, vychlazená lžička, kostka ledu v látkovém kapesníku. Studený obklad podpoří mikrocirkulaci v očním okolí. Obklad ponechte na místě několik minut. K dostání jsou speciální polštářky na váčky a kruhy pod očima.

  • Masáže očního okolí – každý den před spaním jako součást večerních rituálů zařaďte masáž očního okolí. Vhodný je například mandlový olej, ale můžete použít i svůj oblíbený oční krém.

    NÁŠ TIP: Jak správně masírovat oční okolí?
    Po dobu jedné minuty bříšky ukazováčku a prostředníčku lehce poklepávejte na pokožku. Postupujte směrem od vnitřního očního koutku k vnějšímu.

Vhodná kosmetika k péči o oční okolí – vybírejte kosmetickou péči určenou speciálně pro oční okolí. Oční krémy (například s obsahem peptidů, kofeinu, kyseliny hyaluronové, vitaminu E…) existují v nočních i denních variantách, dále můžete vybírat z přepestré palety očních gelů, balzámů či sér. Jistě se vyplatí investovat do kvalitní dermokosmetické péče (Avene, Nuxe, Vichy, Fytofontana, Inlight apod.). Oblíbeným produktem k redukci kruhů pod očima je Remescar.




    Zamaskování kruhů pod očima

    Jak by řekli lékaři, nejedná se sice o kauzální řešení, ale funguje poměrně spolehlivě. S kamufláží stínů pod očima pomohou barevné korektory, BB krémy, make-upy, chladicí roll-ony, rozjasňovače. I zde je třeba zmínit, že produkty by měly být určeny přímo pro ošetření oční okolí, aby nedráždily oči.

    TIP: Jak používat barevné korektory? Modré a nafialovělé kruhy neutralizuje nejlépe žlutý či broskvový korektor na kruhy pod očima, hnědé kruhy nejlépe zamaskuje oranžový odstín. Po nanesení barevného korektoru naneste ještě korektor o odstín světlejší, než je vaše pleť. Tak bude kamufláž dokonalá.

    Kdy vyhledat lékaře?

    Jako u všech neduhů a zdravotních obtíží i v tomto případě platí, že někdy je vhodné se poradit s lékařem. Pro radu k odborníkovi se vydejte, pokud:

    • se kruhy pod očima objeví náhle a bez zjevného důvodu
    • jsou kruhy pod očima zbarvené do žluta
    • se problémy výrazně zhorší v krátkém časovém období
    • pokud jsou přítomny výrazné otoky očí a celého obličeje
    • pokud jsou obtíže nesymetrické

    Estetická medicína a kruhy pod očima

    Pokud vás kruhy pod očima trápí dlouhodobě a běžná režimová a kosmetická opatření nejsou dostatečně efektivní, pak je možné navštívit pracoviště estetické medicíny. Existuje celá řada šetrných zákroků pro revitalizaci očního okolí, např. biorevitalizace, laserová terapie, mezoterapie, dermální výplně a další.



    Články k tématu Kruhy pod očima – jak se jich zbavit?

    • Péče o pleť

      Péče o pleť

      · 5 minut čtení
      Krásná pleť není jen otázkou DNA – také každodenní návyky a péče mají ve skutečnosti velký vliv na to, co vidíte v zrcadle. Co byste měli mít na paměti při čištění pleti a jak krok za krokem pleť dokonale odlíčit, vám poradíme v našem článku.
    • Pravidelná péče o pleť se již stala běžnou součástí života i u mužů. Na výběr jsou pánské krémy, gely, lotiony, séra, peelingy, oleje či balzámy na vousy. Zde jsou naše tipy pro péči o mužskou pleť.
    • Pigmentové skvrny v obličeji a jak na ně

      Pigmentové skvrny v obličeji a jak na ně

      · 4 minuty čtení
      Problémy s pigmentovými skvrnami v obličeji řeší mnoho žen, a to zejména v létě, kdy je pokožka častěji vystavena intenzivnímu slunečnímu záření. Odborně se pigmentové skvrny v obličeji označují termínem „melasma“. Pigmentové skvrny nejsou ze zdravotního hlediska nebezpečné, ale pro ženy, které se s nimi potýkají, jsou velmi nepříjemným kosmetickým problémem.
    O autorovi
    PharmDr. Hana Vondrušková
    PharmDr. Hana Vondrušková
    Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
    Číst více od autora
    O autorovi
    PharmDr. Hana Vondrušková
    PharmDr. Hana Vondrušková
    Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
    Číst více od autora