Nošení dětí: co byste měli vědět o nosítkách, šátcích a sedácích

1. 7. 2022 · 7 minut čtení

Nošení dětí v různých šátcích nebo nosítkách je dnes ohromně populární. Rodičům umožňuje snadnější pohyb s miminkem a volné ruce při řadě činností a dětem se líbí blízkost maminky a s ní spojený pocit bezpečí. Jak správné nosítko vybrat a existují i stinné stránky nošení dětí? Více se dočtete v našem článku.


Nošení dětí: co byste měli vědět o nosítkách či šátcích
Mít volné ruce a přitom mít miminko neustále u sebe to je hlavní výhoda dětských nosítek.

Má nošení dětí nějaké nevýhody?

Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Negativa mohou být značná i mizivá. Záleží, zda se vám podaří vybrat kvalitní ergonomické nosítko, které dítěti nebude poškozovat tělesnou stavbu. Také se nesmí přehánět doba nošení, dítě také potřebuje mít záda na rovné podložce. Důležité je také časté polohování do pozice na bříšku, aby si dítě trénovalo svaly, které později bude potřebovat k otáčení na bok, na bříško, k plazení, lezení a prvním krůčkům.

Nošení dětí v šátku pak představuje samostatnou kapitolu. Je totiž třeba skutečně profesionální průpravy, aby byl rodič schopen šátek uvázat tak, aby dítěti skutečně poskytoval dostatečnou oporu.

Významným negativem nošení dětí je zdravotní stav rodiče. Nošení dětí představuje nepřirozenou zátěž pro tělesnou stavbu a dlouhodobé nošení dětí (navíc s nevhodným nosítkem) může přinést poměrně devastující následky pro záda rodičů.

Při vědomé eliminaci rizik nošení dětí jsou neskutečným pozitivem právě hezké společné chvíle s dítětem, kdy procházka nebo nákup mohou být pro rodiče rázem o něco jednodušší.


Nosítka pro novorozence

Česká pediatrická společnost vydala k nošení dětí stanovisko, v němž nedoporučuje vertikálním nošení dětí ve věku 0 až 6 měsíců. Vysvětluje to rizikem předčasné vertikalizace (uvedení do svislé polohy) dítěte, kdy na to páteř kojence zatím ještě není připravená. Jako alternativu doporučuje nosit děti v šikmé poloze.

Výrobci dětských nosítek kontrují obavám pediatrů speciální novorozeneckou vložkou v nosítkách, ta má poskytovat dostatečnou oporu nedovyvinuté dětské páteři, a zejména krku a hlavičce, kterou dítě zatím samo neudrží.

Rozhodnutí je na rodičích, ideálně po konzultaci ohledně konkrétního nosítka (či konkrétní metody úvazu šátku) s ošetřujícím pediatrem dítěte nebo dětským fyzioterapeutem.


Nosítka pro děti starší 6 měsíců

Tady už se trh široce otevírá a rovněž se začínají významněji lišit jednotlivé typy nosítek. Většina nosítek pro děti starší 6 měsíců je adaptovaná na polohu dítěte směrem k matce, kdy je nezbytné, aby:

  • dítě mělo dostatek prostoru k otočení hlavy a dýchání.
  • dítě mělo skrčené nohy kolem rodiče v úhlu ostřejším než 90° tak, že zezadu nohy dítěte připomínají tvar písmene M.
  • popruhy byly nastavitelné tak, aby bylo při jakýchkoli proporcích dítěte v mezích vytyčených výrobcem nosítka možné upravit všechny rozměry přesně podle potřeby.
  • část nosítka určená rodiči byla polstrovaná s ohledem na pohodlné používání rodičem.
  • část nosítka určená rodiči byla nastavitelná pro všechny velikosti.

Výše uvedené požadavky platí i na druhou část nosítek, kdy je dítě umístěno k rodiči zády. Tato nosítka jsou určena spíš větším dětem, které už nepotřebují těsný kontakt k rodičem a více je zajímá jejich okolí. U takových nosítek není třeba výrazné roznožení, a někdy se proto označují spíše jako sedáky. Je vždy nutné dbát na nastavení takového nosítka-sedáku tak, aby dítě při předklonu nelícovalo krkem s vrchní hranou nosítka kvůli prevenci přidušení dítěte.


Podle vašich potřeb a preferencí se můžete rozhodnout mezi šátkem, mandukou či polstrovaným nosítkem.
Vždy vybírejte certifikované nosítko, nejlépe ergonomické, a nekupujte bezejmenná nosítka pochybné kvality.

Jak vybrat správné nosítko?

Ačkoliv internetové e-shopy nabízejí zpravidla širší výběr než kamenné prodejny, je dobré si nosítka vyzkoušet. Jak se do nich dítě vkládá, jak se dítě nosí, jak se nosítko upravuje a jak se sundává. Žádná internetová reference nenahradí vlastní zkušenost a pocit pohodlí.

Před výběrem si odpovězte na následující otázky, bude se vám lépe hledat vhodné nosítko:

  • Budete nosit dítě od narození, nebo až od 6 měsíců?
  • Máte speciální požadavky na velikost rodičovské části nosítka? (Velikosti menší než S nebo větší než XL. Rovněž zvažte, zda dítě bude nosit matka, nebo i otec a další členové rodiny.)
  • Chcete variabilní nosítko? (S možností otočit dítě směrem dopředu, s nošením na zádech rodiče nebo s možnou šikmou polohou pro dítě do 6 měsíců?)
  • Máte preferenci materiálu a barvy?
  • Jaký máte rozpočet? (možností je i šátek či manduka z druhé ruky).

Všeho s mírou platí i u nosítek

Zlaté pravidlo nosítek i šátků tkví ve frekvenci. Noste dítě jen omezenou dobu, vám ani dítěti rozhodně neprospěje, pokud ho budete mít na sobě v šátku či nosítku celý den. Vaše záda nesnesou nadměrnou zátěž a dítě potřebuje dostatek prostoru a času k přirozenému pohybu. Musí rozvíjet své svaly a celý pohybový aparát. Může to vypadat, že dítě je na podložce pohozené, opuštěné a bezmocné. A je pochopitelné, že ho chcete mít u sebe a mazlit se s ním. Ale dítě na podložce objevuje svět a sportuje přiměřeně svému aktuálnímu vývoji. Ostatně, zvědavost je neskutečně silná hybná síla a dítě má motivaci se z podložky dostat. Třeba k hračkám, na které zrovna nedosáhne, nebo rovnou do poliček vaší kuchyně.



Články k tématu Nošení dětí: co byste měli vědět o nosítkách, šátcích a sedácích

  • Dětská pokožka je specifická - je tenčí než dospělá, vlastní ochranné mechanismy pokožky ještě nejsou zralé a pokožka je více propustná vůči UV záření než pokožka dospělých.
  • Atopický ekzém či atopická dermatitida je dědičně podmíněné chronické onemocnění kůže, kterým trpí kojenci, děti i dospělí. Jedním z pilířů léčby atopického ekzému je pečlivá péče o pokožku. Pomoci mohou speciální kosmetické přípravky pro atopickou pokožku.
  • Jak pečovat o dětské zoubky?

    Jak pečovat o dětské zoubky?

    · 5 minut čtení
    V průměru kolem šestého měsíce věku dítěte se obvykle objeví první zoubek. Nic netušící maminky může překvapit zvýšená teplota a slinění, které provází jeho prořezávání. U některých dětí není výjimkou průjem. Děťátko může být neklidné, špatně spí, může se snažit dávat si prsty do pusy a kousat do tvrdých předmětů. Prořezávající zoubek pak maminka pozná podle zarudlého zduření dásně.