Připravte si vlastní lékárničku pro psa

9. 1. 2021 · Mgr. Barbora Jedličková · 6 minut čtení

Kéž by nebyla nikdy potřeba a léta na ni sedal prach. Jenže ani člověk, ani pejsek nejsou dokonale chráněni před úrazy a infekcemi a ve chvíli, kdy dojde k nějakému akutnímu stavu, budete rádi za dobře vybavenou lékárničku pro první pomoc.



Nestačí ta lidská?

Lidé a psi mají mnoho společného a rozhodně je lepší mít po ruce lidskou lékárničku než žádnou, ale ta pro pejsky je přece jenom specifická. Připravte si ji, ve chvíli nouze bude potřeba.

Všechen zdravotnický materiál kupte a neberte jej z lidské lékárničky. Pak by zase chyběl tam. V okamžiku, kdy řešíte ošklivé zranění (ať už svoje, nebo zvířete), potřebujete každou minutu drahocenného času na první pomoc. Nekomplikujte si to.

Domácí i cestovní lékárnička je ideál

Poskládejte si ideálně domácí i cestovní verzi. Obsahem si budou prakticky totožné, vše se vejde do malé tašky a vydrží dlouhé roky. Neuškodí doplnit kapsičku ani v první pomoci, kterou vozíme v autě. 

Pokud nemáte čas si jednotlivé věci dát do kupy sami, můžete si je rovnou objednat i s jejich výbavou. Řada z nich byla vytvořena po konzultaci s veterináři a na základě letitých zkušeností psích majitelů, takže v nich najdete opravdu kompletní obsah.


Obsah lékárničky pro pejska

Níže najdete základní výčet. Trpasličí či obří plemena psů mají jiné specifické potřeby, stejně jako pejskové s různými typy srsti, například „dredatý“ pes nebo různí naháči. Do lékárničky si tak klidně přidejte další adekvátní položky.

Obvazy

  • Samolepicí fixační obinadlo pomůže zastavit i silnější krvácení. Na ránu nejdříve patří sterilní gáza (o řádek níže), na ni přiložíte samolepicí fixační obinadlo, ovinete a odtrhnete jej od role. Neocenitelná první pomoc.
  • Sterilní gáza přijde přímo na ránu po ošetření dezinfekcí. Vždy kupujte sterilní gázu balenou jednotlivě, můžete tak zabránit infekci a komplikacím při hojení a citelně zkrátit celou dobu rekonvalescence. Mějte v lékárničce alespoň pět kusů sterilní gázy ve velikosti úměrné plemenu, například dvě větší a tři menší.
    Škrticí obinadlo pomůže zastavit tepenné krvácení a tím pejskovi může zachránit život. Končetina se vždy zaškrcuje nad ránou směrem k srdci.
  • Elastické fixační obinadlo je vhodné pro zpevnění při potížích spíše ortopedického rázu, případně při různých bolestech svalů, kloubů, ale třeba i po bodnutí hmyzem či drobných chirurgických zákrocích, kdy chráníme ránu před druhotnou infekcí. Velikost volte podle velikosti vašeho plemene.
  • Hladká náplast v roli je široce univerzální. Může sloužit k připevnění sterilní gázy, obinadla, v podstatě jakéhokoliv druhu obvazu. Pokud není obtočená kolem např. končetiny, je potřeba místo ostříhat či oholit, aby dobře držela.
  • Elastické náplasti s polštářky se hodí na drobné oděrky, bodnutí hmyzem, obvykle je však nutné místo ranky ostříhat či oholit.
  • Alkoholové tampony jsou také ve sterilním balení a už jsou napuštěny základní alkoholovou dezinfekcí. Rychlé a praktické řešení menších poranění.

Pomůcky na odstranění klíšťat


Dezinfekce rány je určitě naprosto nutnou položkou, na výběr je ale poměrně široká řada přípravků. Každý chovatel může mít trošku jiné preference, nabízíme proto více možností. Účinky jsou srovnatelné. Dezinfekci je možné využít podobnou jako najdete v lékárničce pro lidi, ale je vhodné se nejprve poradit s veterinárním lékařem.

  • Univerzální peroxid vodíku je skvělý na povrchové rány, ale obvykle štípe.
  • Jodisol je také velmi oblíbený, jeho velkou výhodou je více variant aplikace – pero nebo sprej.
  • Betadine je dezinfekce, která by neměla tolik štípat. Výhodou je verze v masti, která ve vyšší vrstvě drží na ráně.

Savá podložka – klidně může být přebalovací podložka, kterou znají rodiče s malými dětmi. Jde o to, aby první pomoc proběhla na pokud možno čistém povrchu.

Izotermická fólie zabrání prochladnutí při zranění. Pokud to zdravotní stav zvířete dovolí, klidně ho můžete zabalit i do jeho oblíbené deky, což přinese také nesmírně důležitou emoční podporu a uklidnění. Stejně tak pokud to zdravotní stav dovolí, pejskovi vždy pomůže, když ho budete chovat a utěšovat.


Ochranné gumové botičky by v žádném případě neměly chybět v žádné psí lékárničce, poranění tlapek je totiž jedním z nejčastějších běžných zranění psů. Často stačí jen střepy na chodníku. Ošetřenou nožku je potom nutné chránit před případnou infekcí právě gumovou botkou. Do lékárničky pořiďte alespoň dvě gumové botičky ve velikosti odpovídající vašemu plemenu. Pokud bydlíte ve městě, můžete je také pořídit na zimu, aby časté působení posypové soli nenaleptalo kůži na tlapkách, ale hodit se budou i v létě, kdy v parných dnech může rozpálený asfalt kůži na tlapkách popálit.

Rukavice jsou pro chovatele a vyplatí se je použít jednak při zranění pejska, aby lidské ruce nekontaminovaly ránu, ale případně také při akutních stavech průjmu či zvracení, aby naopak pejsek nenakazil páníčka.

Nouzová píšťalka je maličkost, ale může vám hodně pomoci. Od pejska se nemůžete hnout, možná by za vámi zkusil běžet a   mohl by si ještě více ublížit. Nouzová píšťalka vám pomůže přivolat kolemjdoucí. Hodí se to hlavně ve volné krajině. Vždy u sebe také mějte mobilní telefon, abyste si mohli zavolat pomoc.

Nůžky s kulatou špičkou mějte v lékárničce vždy, abyste nemuseli obinadla či náplasti pracně trhat či jinak škubat. Kulatá špička vůbec není zbytečná, protože někdy pejsek neleží klidně a ostrým hrotem nůžek byste jej dokonce mohli ještě druhotně poranit.

Stříkačka se hodí na vpravení léku do tlamy pejska, když to není možné jinak.

Zvýšená teplota či horečka je vždy příznakem, že se v organismu něco děje. Teplota u psa se měří v konečníku. Vždy je lepší teplotu měřit ve dvou lidech. Teploměr se zavádí do konečníku cca 1-2 cm hluboko, je ideální ho namazat vazelínou nebo olejem, aby to pro pejska bylo, co nejméně nepříjemné.

Lék proti průjmu a rehydratační roztok se určitě hodí mít v záloze, než je ale do lékárničky vložíte, poraďte se s ošetřujícím veterinářem zvířete o dávkování. Liší se totiž nejenom podle plemene, ale také podle váhy, stáří a dalších parametrů.

Antihistaminikum čili lék na alergii se hodí mít v lékárničce zejména pro případ bodnutí hmyzem. Pokud chcete podávat i kapky, platí totéž co o bod výše – dávkování vždy musí určit veterinář. Zavolejte mu ohledně preventivní konzultace odpovídajících dávek.

Oční kapky, případně fyziologický roztok oceníte při prvních známkách jakékoliv oční infekce, jež je také u některých plemen velmi častým zdravotním problémem. Pokud však vykapání těmito běžně dostupnými prostředky nepřinese zlepšení, vždy navštivte ošetřujícího veterináře zvířete.

Do lékárničky si rovněž poznamenejte telefon na ošetřujícího veterináře, a pokud někam jedete, dopředu si na internetu zjistěte číslo na nejbližší veterinární ambulanci pro případ potřeby. Ušetří vám to důležitý čas během první pomoci.


Články k tématu Připravte si vlastní lékárničku pro psa

  • Kočičí rýma

    Kočičí rýma

    · 6 minut čtení
    Co je to kočičí rýma? Jaké jsou příznaky, jak můžete svému mazlíčkovi pomoct či jak dlouho kočičí rýma trvá? A jak ji řešit u koťat, která nemají ještě plně vyvinutý imunitní systém? Přehledné informace si můžete nastudovat v našem článku.
  • Barfování - jak začít a výhody

    Barfování - jak začít a výhody

    · 5 minut čtení
    Chtěli byste zkusit pro vašeho pejska něco jiného něž granule? Možná jste zaslechli o barfování založeném na přirozené stravě, která je zvířatům od pradávna vlastní. Co přesně BARF krmení obnáší? Jak s ním začít a jak barfovat štěně?
  • Blechy u psa

    Blechy u psa

    · 6 minut čtení
    Jak poznat psí blechy? Jak jim předcházet a jaké jsou možnosti na jejich odstranění? A Co dělat, když má blechy štěně? Přečtěte si naše tipy a zorientujte se v účinných přípravcích k odstranění blech v novém článku na Dr. Max VET.
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora