Příušnice – příznaky, prevence a léčba

11. 4. 2022 · PharmDr. Lucie Drábková · 10 minut čtení

Příušnice dříve patřily mezi běžná infekční nemoci dětského věku a prodělal je prakticky každý. Od roku 1986 se proti nim povinně očkuje, a díky tomu se jejich výskyt výrazně snížil – podle údajů Státní zdravotního ústavu až 100krát! Přesto občas média o výskytu příušnic informují, naštěstí jen v malých epidemiích. Jak je to možné, jak příušnice poznat a jaká rizika jsou spojená s touto nemocí?

Příušnice - příznaky, příčiny, léčba
Pro příušnice je typické bolestivé zduření příušních slinných žláz v oblasti mezi ušním lalůčkem v příuší a dolní čelistí.

Co jsou to příušnice?

Příušnice (parotitis epidemica, parotitida) jsou akutní, vysoce nakažlivé onemocnění s typickým otokem a zduřením slinných žláz. Nejvíce se vyskytují mezi dětmi a dospívajícími, ale výjimečně jimi mohou onemocnět také dospělí. Příušnice u dospělých mívají závažnější průběh než u dětí.

Nemoc je virového původu. Původcem je RNA virus za skupiny paramyxovirů, mezi něž patří také původci zarděnek a spalniček.  Jedná se o kapénkovou infekci, virus se šíří vzduchem malými kapénkami, např. při mluvení, kašlání nebo kýchání. Méně častěji se  infekce může přenášet prostřednictvím kontaminovaných předmětů, jako je sdílené nádobí, ručníky, hygienické pomůcky, mobily nebo cigarety.

Od „běžných“ příušnic je třeba odlišit bakteriální (hnisavé) záněty příušních slinných žláz. Tato nemoc souvisí obvykle se zablokováním vývodů slinných žláz, následným hromaděním sekretu a pomnožením bakterií. Může ale souviset třeba i se zanedbanou ústní hygienou. Původcem bývají stafylokoky, streptokoky nebo hemofily. Zánět slinných žláz bývá někdy nepřesně označován jako „bakteriální příušnice”.


Jaké jsou příznaky příušnic? Jak je poznat?

V počáteční fázi není zpravidla možné odlišit od běžné virózy. Nemocný nejprve pociťuje malátnost, bolesti svalů, nechutenství, nevolnost, bolesti hlavy a příznaky zánětu horních cest dýchacích. Může být přítomna zvýšená teplota, příušnice ale mohou probíhat i bez teploty. Po několika dnech se objeví napětí v oblasti příušních slinných žláz. Postupně dochází ke vzniku bolestivého otoku v této oblasti a k bolestem ucha. Postižení může být jednostranné i oboustranné. Bolest je citelná, když chce nemocný otevřít ústa nebo žvýkat. Kromě příušních slinných žláz mohou být postiženy i podjazykové a podčelistní slinné žlázy. Klasické projevy onemocnění jsou přítomny asi jen u 30 až 40 % nemocných. Nekomplikované onemocnění odeznívá za 5-14 dní.


Příušnice u dospělých

Příušnice v dětském věku většinou proběhnou bez dalších komplikací, ve vyšším věku nebo u dospělých se ale mohou objevit závažné komplikace:zánět slinivky břišní (projevuje nevolností, zvracením, bolestmi břicha), zánět pohlavních žláz (vaječníky, varlata), zánět srdečního svalu (myokarditida) nebo velmi vzácně záněty centrální nervové soustavy (encefalitida, meningitida) s možnými trvalými neurologickými následky.

Nejobávanější komplikací bývá zánět mužských pohlavních žláz, který může vést ke snížení plodnosti, výjimečně až ke sterilitě. Záněty vaječníků u děvčat většinou proběhnou, aniž by ovlivnily plodnost v dospělosti. Následkem onemocnění může být i trvalá, většinou jednostranná, hluchota.

Příušnice v těhotenství

Příušnice u těhotných nezpůsobují vznik vrozených vad u dítěte. Bohužel však platí, že nakazí-li se těhotná žena příušnicemi v prvním trimestru, může hrozit riziko samovolného potravu. V těhotenství se nesmí očkovat proti příušnicím.


Příušnice - příznaky, příčiny, léčba
U dospívajících chlapců mohou mít příušnice vážnější komplikace, např. v podobě zánětu varlat.

Jaká je inkubační doba a nakažlivost příušnic?

Inkubační doba příušnic je 14 až 21 dní. Nemocný je nakažlivý asi 7 dní před prvními příznaky nemoci a asi 9 dní po jejím začátku. Po prodělání onemocnění získáváte dlouhodobou, často celoživotní imunitu. Příušnice jsou považovány za velmi nakažlivé onemocnění, přesto jsou jen asi z poloviny tak nakažlivé jako plané neštovice. Příušnice se vyskytují nejčastěji na jaře a na podzim. Nejpostiženějšími skupinami jsou dospívající lidé mezi 15-19 lety, a také děti ve věku 5-9 let. Vyskytují se nejčastěji v kolektivech – školních, pracovních, na studentských kolejích apod.

Proč někdy příušnice dostanou i očkovaní?

Důvodů, proč v některých případech onemocní i lidé očkovaní proti příušnicím, je několik.

  • Účinnost vakcíny po 15. roce věku přirozeně výrazně klesá.
  • Virus, který vyvolal nákazu, patří k jinému genotypu, než proti kterému chrání vakcína.
  • Mohlo dojít k selhání očkovací látky v příušnicové složce vakcíny.

Léčba příušnic – zaměřeno na příznaky

Lék proti viru příušnic bohužel není k dispozici. Při domácí léčbě nekomplikovaných příušnic se tedy musíme soustředit na mírnění příznaků. Zde jsou hlavní pravidla domácí léčby příušnic:

  • Hlavním cílem léčby příušnic je zmírnění otoku slinných žláz. Používají se vlažné (teplé, ale ne horké!) nebo chladné obklady.
  • K rychlé rekonvalescenci je nepostradatelný odpočinek a klid na lůžku.
  • Důležitý je dostatečný pitný režim. Podávejte chuťově neutrální nápoje, např. chladné čaje, naopak nevhodné jsou kyselé nápoje, které stimulují nemocné slinné žlázy.
  • K mírnění bolesti můžete podávat léky ze skupiny nesteroidních antiflogistik-analgetik (NSA), například ibuprofen. Zde je pozitivní, že kromě tlumení bolesti a snižování teploty působí také protizánětlivě. Další alternativou jsou léky s obsahem paracetamolu, které jsou šetrnější k žaludku.
  • Proti bolesti v krku můžete použít pastilky se znecitlivujícím a desinfekčním účinkem nebo kloktadlo.
  • K výplachům úst nebo kloktání můžete použít i bylinky, osvědčený je heřmánek nebo šalvěj.
  • Při příznacích kataru dýchacích cest a teplotě lze doporučit čaj z černého bezu nebo lipový čaj.
  • Vzhledem k bolestivosti při žvýkání a polykání je vhodné nemocnému podávat měkkou nebo kašovitou stravu.
  • Omezení tuků ve stravě šetří slinivku, jejíž zánět bývá jednou z komplikací příušnic.
  • Nemocný by měl být izolován od ostatních, aby se zabránilo šíření nákazy, a to alespoň 9 dní od prvních projevů.
  • Před návštěvou lékaře se telefonicky ohlaste – vzhledem k nakažlivosti onemocnění lékař vybere vhodný termín, kdy bude v čekárně minimum lidí.

V případě podezření na komplikace příušnic vždy kontaktujte ošetřujícího lékaře. Na nastupující komplikace, jako je zánět slinivky, zánět mozkových blan nebo zánět varlat, upozorní přetrvávající teploty, stupňující se bolest hlavy, zvracení nebo bolesti břicha. V některých případech je nutná hospitalizace.


Dvoufázové očkování proti příušnicím je v ČR povinné.
Povinné očkování proti příušnicím se zahajuje mezi 13. a 18. měsícem věku dítěte.

Očkování proti příušnicím

Jak už jsme zmínili v úvodu, očkováním, které bylo na našem území zahájeno v roce 1987, bylo dosaženo stonásobného snížení nemocnosti. Dnes se příušnice obvykle vyskytují naštěstí jen u pár stovek pacientů ročně.

Očkování dětí se v současnosti provádí kombinovanou živou očkovací látkou proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám, tzv. MMR vakcínou (z anglického Measles-Mumps-Rubella=MMR):

  • 1.  dávka MMR vakcíny se podává po ukončeném 12. měsíci věku, nejpozději však do dovršení 18. měsíce života dítěte.

  • 2.  dávka MMR vakcíny se aplikuje mezi 5. a 6. rokem dítěte.

Na základě aktuální epidemiologické situace, při možném kontaktu s nemocnými nebo z důvodu cestování je možné i přeočkování dospělých jednou dávkou MMR vakcíny.


Další preventivní opatření proti příušnicím

Proti všech infekčním onemocnění platí obdobná preventivní opatření, která můžete aplikovat i v případě příušnic. Pojďme si je rychle zopakovat:

  • pestrá a vyvážená strava zajišťující dostatek všech potřebných živin a vitaminů
  • otužování
  • přiměřená fyzická aktivita (procházky na čerstvém vzduchu)
  • časté větrání a nepřetápění místnosti
  • kvalitní a dostatečný spánek
  • eliminace kontaktu s nemocnými lidmi
  • vyhýbání se místům s velkou koncentrací lidí
  • mytí rukou mýdlem pod tekoucí teplou vodou
  • při kašli a kýchání si kapesníkem zakrývání nosu a úst, vyhazování jednou použitých papírových kapesníků
  • nedotýkat se rukama obličeje, nemnout si oči
  • nesdílet mobilní telefony, sklenice, příbory, hračky apod.
  • posílit imunitní systém zvýšeným příjmem vitaminů (C, B, D), minerálů, event. probiotik ve formě doplňků stravy
  • při onemocnění karanténní opatření


Články k tématu Příušnice – příznaky, prevence a léčba

  • Snižování horečky u dětí a kojenců

    Snižování horečky u dětí a kojenců

    · 10 minut čtení
    Horečka u dětí je je častý zdravotní problém, který maminky malých ratolestí řeší. Zvýšená tělesná teplota je příznakem onemocnění a zároveň obranným mechanismem organismu. Jak správně horečku u miminka, resp. horečku u dítěte srazit, poradíme v článku.
  • Děti stonají poměrně často. Kromě toho jsou děti velmi náchylné k drobným poraněním a pofoukání bohužel vždy nestačí. Co by měla dětská lékárnička ideálně obsahovat, abyste byli připraveni zareagovat v momentě propuknutí nemoci nebo při drobném úrazu?
  • Pátá a šestá nemoc patří do skupiny méně známých virových dětských nemocí projevující se běžnými projevy nachlazení (teplota, únava, aj.) a kožní vyrážkou. Právě kožní vyrážka vyděsí většinu rodičů, ale není třeba panikařit. Jedná se sice o velmi infekční onemocnění, ale průběh je zvladatelný symptomatickou léčbou a dítě se stává po prodělané nemoci imunní.
O autorovi
PharmDr. Lucie Drábková
PharmDr. Lucie Drábková
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Lucie Drábková
PharmDr. Lucie Drábková
Číst více od autora